• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Bitlis Ahlat'ın "En Küçük Eskimosu"

Bitlis Ahlat'ın "En Küçük Eskimosu"
Kendini 'Ahlat'ın En küçük Eskimosu' olarak nitelendiren 14 yaşındaki Cihat Öğe, boş zamanlarında kilometrelerce karları yararak donan Nazik Gölü'nde balık avlıyor.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaşayan ve kendini 'En küçük Eskimo' olarak nitelendiren 14 yaşındaki Cihat Öğe, boş zamanlarında kilometrelerce karları yararak donan Nazik Gölü'nde balık avlıyor.

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Donan Nazik Gölü'nde balıkçılık yapan aileler, günlük yiyecekleri için buzları kırıp göle ağlarını atıyor. Yaklaşık 30 kilometrekare alanına sahip Nazik Gölü şiddetli soğuklar yüzünden tamamen donarken, buzları kırarak gün boyu avlanan balıkçılar ise buzların kırılma tehlikesine rağmen adeta ölüme meydan okuyor. Balıkçılar arasında yer alan ve kendisinin Bitlis'in en küçük Eskimosu olduğunu anlatan 14 yaşındaki Cihat Öğe ise, zorlu balık avında babasına yardım etmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ediyor.

Cihat, balık avlamanın kendisi için çok güzel bir hobi olduğunu da anlatarak; "Sabahın erken saatlerinde kilometrelerce kar ve buz üzerinde yürüyoruz. Kazma ve küreklerle açtığımızı gözeneklere ağ serpip balık avlıyoruz. Özellikle hafta sonları gelerek babama balık avında yardımcı oluyorum. Bazen buzları kırıyorum, bazen de göle ağ atıyorum. Günde birkaç balık avlayarak aileme destek oluyorum. Balık avı oldukça zevkli olduğundan dolayı sürekli babamla gelmek istiyorum. Babam izin verince de iyice giyinip babama yardım ediyorum. Havanın soğu veya sıcak olması beni etkilemiyor çünkü bu iklime alıştık. Bu gölde benden iyi balık avlayan yok. Buranın en iyi balıkçısı benim" dedi.

Ekmeklerini zorlu mücadele sonucu kazandıklarını belirten balıkçılar da Cevdet Öğe ise; "Tüm soğuk ve ağır kış şartlarına rağmen evlerimize götürebilecek birkaç balık için her gün kilometrelerce karları yürüyerek donan gölde gözeler açıp aynalı sazan avlamaya çalışıyoruz. Kazma ve küreklerle buz kırıyoruz. Çok olmasa da çıkardığımız balıklar evimizin geçimini sağlamaya yetiyor. Oğlum Cihat ise balık avını çok sevdiğinden bazen bana yardıma geliyor " dedi.

NAZİK GÖLÜ

Bol miktarda aynalı sazan balığı olan Nazik Gölü, 30 kilometrekare alanıyla denizden bin 876 metre yüksekliğinde ve 40-50 metre derinliğe sahip. Göl; akarsu kaynakları, ilkbaharda eriyen kar suları ve yağmur sularıyla besleniyor. Gölün en önemli özelliklerinden birisi ise kış mevsiminde üzerinden araç geçecek şekilde donmasıdır.

eskimo.jpg

eskimo4.jpgeskimo3.jpgeskimo1.jpg

eskimo2.jpg

eskimo5.jpg

eskimo6.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim