Van Gölü'nün endemik türü inci kefali için 15 Nisan'da başlayacak av yasağı öncesi koordinasyon toplantısı yapıldı. Vali Yardımcısı Vekili Musa Göktaş başkanlığında toplanan komisyon, kaçak avcılıkla mücadelede taviz verilmeyeceğini vurguladı.
90 GÜN BOYUNCA TEK BİR BALIK TUTULMAYACAK
Her yıl 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan yasak, inci kefalinin neslini devam ettirebilmesi için hayati önem taşıyor. Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularından çıkarak yumurtalarını bırakmak için dere ağızlarına ve tatlı sulara akın eden milyonlarca balık, bu süre zarfında sıkı koruma altında olacak.
DENETİMLER BU YIL DAHA SIKI OLACAK
Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda, 2026 yılı yasak dönemi planlamaları masaya yatırıldı. Toplantıda öne çıkan başlıklar şunlar oldu:
7/24 Saha Denetimi: Başta Jandarma ve Emniyet birimleri olmak üzere, Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahada kaçak avcılığa karşı gece gündüz nöbet tutacak.
Kurumlar Arası İşbirliği: Belediyeler, STK’lar ve kolluk kuvvetleri koordineli çalışarak özellikle dere yataklarındaki kaçak av baskısını minimize edecek.
Toplumsal Bilinç: Sadece denetimle değil, halkın bu değeri koruması için farkındalık çalışmaları yürütülecek.
"EKONOMİMİZ VE GELECEĞİMİZ İÇİN KRİTİK"
Toplantıya başkanlık eden Vali Yardımcısı Vekili Musa Göktaş, inci kefalinin sadece ekolojik değil, bölge ekonomisi için de vazgeçilmez olduğunu hatırlattı. Göktaş, "Sürdürülebilir balıkçılık için bu balığı üreme döneminde rahat bırakmalıyız. Bu sadece bir yasak değil, geleceğimize sahip çıkma mücadelesidir" dedi.
Av yasağı süresince Van’ın Erciş, Edremit, Tuşba, Gevaş, Muradiye ve İpekyolu ilçeleri ile Bitlis’in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde balıkçılar teknelerini kıyıya çekerek yasağa uyuyor.
DENİZ HABER AJANSI



































