• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Lütfi Elvan'a Açık Mektup!

JURNAL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfi Elvan;

Hiç eğmeden, bükmeden direkt konuya gireceğim.

Dünya denizcilik sektörünün çatısı konumunda bulunan ve Birleşmiş Milletlerin ihtisas örgütü olan Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization -IMO) Genel Sekreteri Koji Sekimizu, eşinin hasta olmasından dolayı Aralık-2015'de yapılacak olan Genel Kurul'da aday olmayacağını açıklayarak, IMO Genel Sekreterliği görevinden ayrılacağını, geçen ay kamuoyuna duyurdu.

Bilindiği gibi IMO Genel Sekreteri olan şahıs, gelenek olarak bu görevi  iki dönem 4'er yıldan 8 yıl sürdürüyor.  Japon kökenli Koji Sekimizu'nun ikinci dönem aday olmayacağını açıklaması ile birlikte, başta Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Panama, Danimarka ve Meksika, IMO Genel Sekreterliğine aday çıkarmak için kulis faaliyetlerine başladı.

Japon Koji Sekimizu'dan önce IMO Genel Sekreterliği görevini Yunanlı Eftihimios Mitropoulos üslenmişti. Mitropoulos'un Genel Sekreterlik yaptığı ilk dönemde Türk Boğazları ile ilgili Rusya'nın verdiği dilekçeler yüzünden Türk Dışişleri Bakanlığı IMO'da çok çamur çiğnedi. Hatta Türk Boğazları'nın uluslararası bir kayyuma devredilmesi tartışmaları bile oldu. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne atıfta bulunarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçiş yapan gemilerin bekletildiği kaydedilerek "Bu işi Türklerin yapamadığı" iddia edilerek, Kayyum tartışması IMO kulislerinde konuşuldu.

Sayın Lütfi Elvan;

Türkiye'nin IMO Uzman Temsilcisi yaklaşık 10 aydır atanmadı, atanamadı. Bu atamayı yapacak makam sizsiniz. Geçmiş dönem bu görevi üslenen Ahmet Gücel'in yeniden ataması Ağustos ayında yapıldıktan sonra atamayı anlaşılmaz bir şekilde durduran da sizsiniz.

Sayın Bakan Lütfi Elvan;

Denizcilik sektörüne soğuk bakabilirsiniz, Türk denizcilik sektörü sizi hayal kırıklığına uğratmış olabilir. Ancak IMO gibi dünya denizcilik sektöründe en önemli kararların alındığı bir kuruluşun boş bırakılması kabul edilebilecek bir olgu değildir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfi Elvan;

Bundan 8 sene önce Türk denizcilik sektörünün başından geçen bir olayı size anlatmamda fayda olacağını düşünüyorum. Merkezi Londra'da bulunan IMO Genel Merkez binasının restorasyon çalışması yapılmasından dolayı 28 Kasım-8 Aralık 2006 tarihleri arasında IMO Deniz Emniyeti Komitesi (Maritime Safety Committee-MSC) 82. Dönem toplantısı, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı'nın ev sahipliğinde İstanbul Polat Renaissence Otelde yapılmıştı.

O toplantıdan bir ay önce IMO-MSC Başkanı Rus İgor Ponamarev'in hayatını kaybetmesi üzerine Güney Kıbrıslı IMO-MEPC Başkanlığı görevinde bulunan Andreas Chrysostomou IMO-MSC Başkanlığı'na aday olduğunu açıklamıştı. Yunanlı IMO Genel Sekreteri Eftihimios Mitropoulos, Güney Kıbrıslı Andreas Chrysostomou'nun adaylığına destek vermesi üzerine, Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat, "Güney Kıbrıslı İstanbul'da MSC Başkanı seçiliyor" başlığıyla haber yaptı.

Bu olayın kamuoyuna duyurulması üzerine, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, talimat vererek IMO-MSC Başkanlık seçiminin İstanbul'da yapılmasını engelleyerek bir skandalı engelledi.

28 Kasım-8 Aralık 2006 tarihleri arasında İstanbul'da yapılan IMO Deniz Emniyeti Komitesi (IMO-MSC) Başkanlığı görevini geçici olarak Filipinli Neil Ferrer üslendi ve Türkiye'nin tanımadığı bir ülkenin temsilcisinin İstanbul'da başkan seçilmesinin önüne geçildi.

Sayın Lütfi Elvan;

IMO'da bir başka olay ise 2005 yılında gerçekleşti. Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Kurulu için Akşam Gazetesi adına Londra bulunuyordu.

Irak'ın kuzeyinde yerleşik Kürt Bölgesi Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürdistan'ın tanınması için Birleşmiş Milletlerin ihtisas örgütü IMO nezdinde girişimde bulundu. Bu olayı Londra'da haber alan Recep Canpolat, 05.12.2005 tarihinde Akşam Gazetesi'nde BARZANİ DENİZE AÇILIYOR başlığıyla manşete taşıdı. (Bakınız)

Bu haberin yayınlanması ve kamuoyunda ses getirmesi ile birlikte Türk Dışişleri Bakanlığı IMO nezdinde girişimde bulunarak, Kürdistan'ın IMO nezdinde tanınmasının önüne geçti.

Haberin Akşam Gazetesi'nde yayınlanmasından bir gün sonra Sabah Gazetesi'nden Mehmet Barlas, Recep Canpolat'ın Akşam Gazetesi'nde manşete taşıdığı haberi kaynak göstererek, "Deniz bize gelmezse biz denize gideriz" başlığıyla olaya başka bir boyut katmıştı. (Bakınız

Hatta Recep Canpolat'ın haberi 4 yıl sonra yeniden gündeme gelmiş, Hürriyet Gazetesi'nden Cüneyt Ülsever " Barzani deniz filosu kuruyor mu?" başlığıyla IMO'nun ne kadar önemli bir kuruluş olduğunu ifade etmişti. (Bakınız)

Cüneyt Ülsever'in köşe yazısından bir kaç gün sonra CHP Kırklareli Milletvekili Ali Dibek, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması amacıyla TBMM'ine bir soru önergesi vermişti. (Bakınız)

Sayın Bakan Lütfi Elvan;

IMO'da Türk tersaneleri ile ilgili bir başka gelişmeyi de gözlerinizin önüne sermeye çalışacağım. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne atadığınız Yaşar Duran Aytaş'ın Tersaneler Genel Müdürü olduğu dönemde, ismini şu anda vermeyeceğim bir Türk tersanesinde Hollandalı bir firmaya bir tanker inşa edildi. Türk tersanesinin inşa ettiği kimyasal tanker için Çin'den klaslı ve sertifikalı olarak aldığı bir üründe asbest olduğu, tankerin teslim edilmesinden sonra ortaya çıktı. Türk tersanesinde inşa edilen gemi, bir Avrupa ülkesinde bu asbestli ürün yüzünden tutuklanmasından sonra Hollanda makamlar, "Türk Tersanelerinde asbestli ürün kullanılıyor" diyerek, Türkiye'yi IMO Teknik Komite'ye şikayet etti.

Hollanda'nın verdiği dilekçe yüzünden Türk Tersaneleri "Ambargo" ile karşı karşıya kalmıştı. IMO Teknik Komite Başkanlığını İtalyan Gian Carlo Olimbo ve IMO Teknik Komite Direktörlüğünü ise  Nijeryalı Monica M'Bnaefo yapıyordu. Konu ile ilgili gemiyi inşa eden Türk Tersane sahibi ve Türkiye'nin IMO Uzman Temsilcisi, Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat'tan yardım istedi.

Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Ödülleri'nden dolayı Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat'ın Gian Carlo Olimbo ile Monica M'Banefo ile olan dostluğundan dolayı Recep Canpolat'ın girişimiyle randevu alınarak Londra'da bir görüşme yapıldı. "Türk Tersanesinin bir suçu olmadığı, Çin'den ithal edilen sertifikalı bir ürünün kullanıldığı bu konuda Türk tarafının suçlanamayacağı" ifade edilerek Hollanda'nın verdiği dilekçenin IMO'da kabul edilmemesi istendi.

IMO Teknik Komite Başkanı Gian Carlo Olimbo ve IMO Teknik Komite Direktörü Monica M'Banefo, Hollanda'nın dilekçesini gündeme bile almayarak Türk tersanelerine istenen "Ambargo"nun önüne geçildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfi Elvan;

Yukarıda anlattığım olaylar çerçevesinde denizcilik sektörünün ne kadar önemli ve stratejik bir alan olduğunu net bir şekilde gözlerinizin önüne sermeye çalıştım. Özellikle Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü IMO, dünya denizcilik sektörünün çatısı konumunda olan bir kuruluştur. Buranın boş bırakılması halinde, ülkemizin ulusal menfaatleri açısından Türkiye Cumhuriyeti aleyhinde telafisi mümkün olmayan gelişmeler yaşanabilir.

Bu konuda gereğini yapacağınızı umut ediyor, saygılarımı sunuyorum...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
FURKAN TAYYİP KÜÇÜKBIYIK
06 Şubat 2015 Cuma 22:24
22:24
SLM SAYİN BAKANİM BEN NİĞDE EDİKLİ KASABASİNDAN FURKAN TAYYİP KÜÇÜKBIYIK 1998 DOGUMLU BEN BABAMİN ADİNA YAZİ YOM SAYİN BAKANİM BENİM BABAM YUZDE 50 ORTEPETİ ENGELLİ İLKOKUL MEZUNU 1974 DOGUMLU İŞSİZ DAHA ONCE 9 AY TYPÇ DE ÇALİŞDİ AMA BİR DAHA GİREMEDİ YAZMADİMİZ YER KALMADİ BİZİM DURUMUZU NİĞDE VEKİLLERİMİZ VE BELEDİYE BAŞKANİMİZ BİLİ YOR TAMAM İŞ VERECEYİZ DİYORLAR AMA BİR SONUŞ ALAMADİK SENİN NİĞDE GELECEYİDE DUYUM AMA YOL PARAMİZ YOK GELEMİYECEM SANA MEKTUP VERMEK İSİYORUMDUM BİZ ÇÖK ZOR DURUMDAYİK BENİMLE ARKDAŞLARİM DALGA GEÇİYOR TAYYİP EFENDİ BABANA NEDEN İŞ VERMİYON DİYE LUTFEN BABAMA İŞ VER BAKANLİKDA YADA BAŞKA DEVLET KURUMUNDA BABAM 3 SEFERE MEMUR ALİMİNA KATİLDİ KURAYA ÇİKMADİ BİZ ALLAHİM ŞAYHİTKİ ÇÖK PERİŞANİZ 15 AYLİK KIZ KERDEŞİME BEZ BİLE ALAMİ YOK LUTFEN BİZE YARDİM ET ADAŞİMADA ÇÖK KEZ YAZDİM YANİ CUMHUR BAŞKANİMA VE BAŞBAKANİMA BAKANLARİMA BİRDE SENİN NİĞDE GEELCEYİNİ DUYDUM SANA YAZİYİM DEDİM SESİMİZİ SİZ OLSUN DUYUN LUTFEN ELİNİ AYAGİNİ OPEYİM BİZİ BU ZOR DURUMDAN KURTAR BAKANİM BAŞARİLAR ALLAHİM YARDİMCİNİZ OLSUN BAŞARİLAR ELLERİNDEN OPERİM BU BABAMİN TELİ 0538 371 12 69
85.106.98.95
Ali Kaptan
15 Ekim 2014 Çarşamba 23:32
23:32
Recep Canpolat denizcilik sektörüne giriş yaptıktan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmadı. Yukarıda yazılanlar Recep Canpolat ve ekibinin yaptığı işlerin onda biri bile değil. Bir çok Türk armatörünün Avrupa limanlarında tutuklanan gemileri Recep Canpolat'ın ikili ilişkileri sayesinde kurtarıldı. Sektörde bir çok ilk Recep Canpolat ile gerçekleşti. Dünya denizcilik camiasına ALTIN ÇIPA Denizcilik Ödülleri markasını Recep Canpolat kazandırdı. İyi ki varsın Recep Canpolat...
78.182.128.186
gsu
15 Ekim 2014 Çarşamba 12:26
12:26
güzel yazı, teşekkürler
212.174.131.15
Mustafa Muhtaroğlu
15 Ekim 2014 Çarşamba 09:34
09:34
tebrik ederim recep bey, ülkemiz için gösterdiğiniz bu emekler mutlak en doğru şekilde ve hak ettiği seviyede neticelere ulaşacaktır, başarılarınızın ve denizciliğimize katkılarınızın devamı gönülden temenni ederim, yolunuz açık olsun. mustafa muhtaroğlu
85.103.37.94
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim