• BIST 8718.11
  • Altın 2240.946
  • Dolar 32.3295
  • Euro 35.1655
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Akçe, cukka, haraç! Nazırlıkta rüsva zirve yaptı!

JURNAL

Seyr-ü Sefain Nazırlığı'nda alavere-dalavere son hızla devam ediyor.

Sefine barınaklarında güvenli ve emniyetli seyir yapanlardan alınan akçelerle ilgili fetva, Şeyhülislam Daver Efendi tarafından Divan-i Hümayun da okundu. Alavere-Dalavere içeren işlemlerin son verilmesi  ve tüccar ehlinden alınan haraçların küfrü-ü kafir olduğunu içeren fetva, Padişah Hazretlerinin huzuruna gark edilerek kabul edildi.

Sefinelerin, güvenli ve emniyetli bir şekilde vatan toprağına yanaşmasını içeren ve ecnebi akçesi tahsil edilen bu işlemlerin, ulufe dağıtılarak yanaşmalara haraç kesilmesi ve bu haraçların şahsi cukkalarına atılmasına karşı, Şeyhülislam Daver Efendi'nin fetvasının Divanı Hümayun da okunması, Seyr-ü Sefain Nazırlığında paniğe neden olmuş durumda...

Nazır Karaismailoğlu'nun selefi Yolağası Cahit Paşa'nın yanaşması Tuzukurumahmut oğlu Ali Efendi, Şeyhülislam Daver beyin fetvasına karşı, Devlet-lü Hümayun da söz sahibi Nazır Vekili Sarı Selim'i ikna etmiş gibi görünüyor.

Konudan bihaber mevcut Nazır Karaismailoğlu ise saraya ters düşmemek adına sessizliğini korurken, Nazır Vekili Sarı Selim Paşa ise zabitleri ikna ederek, Şeyhülislam Daver Efendi'nin fetvasını boşa çıkarmanın yollarını arıyor.

Tüccarı haraç ile hizaya sokan yanaşma Tuzukurumahmut oğlu Ali Efendi, Divanı Hümayun da okunan fetvadan sonra, tüccarın verdiği haracın karşılığını alamamaktan korktuğunu biliyor. Hatta, Tüccarbaşı Recep Efendi ile Gürünoğullarından Ali Efendi'nin, Padişah Hazretlerine yakın Safioğlu Hamdi'ye dert yandıkları gelen haberler arasında...

Safioğlu Hamdi ise ecnebi diyarlarından aldığı kısraklar ile gününü gün ederken, tüccar ehillerinin tedirginliklerine karşı, "Telaşa gerek yok... Şehzademize durumu arz ettik. Verdiğiniz haraçların karşılığını alacaksınız. Şehzademizin mektebine yaptığınız 300 milyon ecnebi akçesi yardımınız, Saray eşrafında memnuniyetle karşılandı" diyerek, Tüccarbaşı Recep Efendi ve Ali Efendi'nin yüreğine su serptiği ifade ediliyor.

Öte yandan, Seyr-ü Sefain Nazırlığında görev yapan, Derya Kolağası Zabitlerin ise, haraç-mezat dağıtılan Sefine Ulufelerinin, Padişah Hazretlerinin Kanun Emri dışında verilmesinin, ilerde kellelerine mal olacağını biliyorlar. Kellelerini kaybetmek istemeyen görevli Derya Kolağası zabitler, Nazır Vekili Sarı Selim Paşa'nın tavrına söz söylemekten hicap duysalar da, çekincelerini kendi aralarında dile getirdikleri kaydediliyor.

Diğer taraftan Padişah Hazretleri'nin makamına zarar verme pahasına, Jöntürk eylemlerine imza atan ve bir kolu ecnebi ellerinde firarda bulunan Tuzukurumahmut oğlu Ali Efendi ise, cukkasına yedeklediği akçeleri, akrabayı taallukatın zimmetine aktardığı biliniyor. Hatta bu konu, saray çevrelerinde yüksek sesle dile getiriliyor.

Öte yandan Muharrir Recep Efendi ise hokka ve dividini eline alarak, Seyr-ü Sefain Nazırlığı'nda dönen rüsvaları izlemeye devam ediyor.

Sevgiyle Kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yantar
24 Mart 2021 Çarşamba 07:42
07:42
Padişah fermanı doğrultusunda ve onun akçeli işlerini yürüten şehzade’nin uygulamarı ne Kanun ne şeriat hiç kimseyi tanımıyor
46.2.102.236
Hamdi pasa
14 Mart 2021 Pazar 14:37
14:37
https://m.patronlardunyasi.com/haber/Bogazici-Baskanligi-ne-amacla-kuruluyor-Kim-bu-Hamdi-Safi/227729
176.40.38.77
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim