• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Bir yalan üzerinde tepinmek...

JURNAL

YASA Denizcilik yöneticileri Mehmet Erbil Özkaya, Ahmet Fahir Çekiç ve Tulga Zengin ile birlikte Asım İlker Meşe ve Feramuz Aşkın'ın  25 Mayıs 2015 tarihinde Malta merkezli IFETA isimli bir şirket kurması ve bu şirket üzerinden 35 milyon dolar dolandırılması yalanı üzerinden tepinmeler son hızla devam ediyor.

Dolandırıldığı iddia edilen Yasa Denizcilik, bu konuda sessizliğini korurken, şirketin ortağı olarak görülen 5 isim ise "Burada muhatap biz değil, Yasa Denizcilik'tir" söylemini dile getirirken, "IFETA Shipping, kurulduğu 2015 yılından bu güne kadar Yasa Holding ve iştirakleri dahil olmak üzere, hiç bir şirketle tek kuruşluk ticaret yapmadıklarını ve bu şirketin atıl bir vaziyette durduğunu" belirtiyor.

Gazetecilikte iddia üzerine haber yapılırken, altını dolduran donelerin olması en önemli ve elzem bir konudur. Bu konuda İbrahim Kocamış başta olmak üzere, söylem geliştiren kalem sahiplerine gazetecilik mesleği konusunda ders verecek değilim... Ancak kalem sahibi arkadaşların, bilerek ve isteyerek yalan ve iftira içeren haber üzerine tepinmelerini mesleğimin itibarı adına üzüldüğümü ifade etmek istiyorum.

Gelelim İFETA Shipping kuruluş hikayesine...

Yasa Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sabancı'nın oğulları Emirhan ve İlhan Sabancı kardeşler, 2015 yılında şirkette yeni bir yapılanma süreci başlatmak amacıyla yönetim kadrosunda bir değişiklik yapma konusunda çalışma yapmaya başlıyorlar. Bu konuda çalışan Sabancı kardeşler, Şirkette koordinatör olarak görev yapan Mehmet Erbil Özkaya, Ahmet Fahir Çekiç ve Tulga Zengin'in de içinde bulunduğu bazı isimlerle yollarını ayırma kararı alıyor.

Yasa Denizcilik Koordinatörü Mehmet Erbil Özkaya, yakın arkadaşı İlker Meşe ile görüşerek, 2015 yılı içerisinde Yasa Denizcilik'ten ayrılacaklarını belirterek yeni bir iş arayışında olduğunu beyan ediyor. Bunun üzerine Asım İlker Meşe, Malta'da armatörlük şirketleri bulunduğunu belirterek, yine Malta'da bir management şirketi kurabileceklerini ifade ediyor ve IFETA Shipping'in kurulması için düğmeye basılıyor.

Bu süreç devam ederken, Yasa Denizcilik Koordinatörü Mehmet Erbil Özkaya'nın şirketten ayrılmasıyla ilgili konuşmalar, Yalçın Sabancı'nın kulağına geliyor. Yasa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sabancı, şirketin koordinatörü Mehmet Erbil Özkaya'nın şirketten ayrılacağı veya işten çıkarılacağıyla bilgisine ulaşmasıyla birlikte, oğulları İlhan ve Emirhan Sabancı kardeşlerin operasyonuna müdahale ederek, Mehmet Erbil Özkaya'nın işten çıkarılmasının önüne geçiyor.

Baba Yalçın Sabancı'nın müdahalesine içerleyen kardeşlerden İlhan Sabancı, tabiri caizse babasını protesto ederek 6 aya yakın şirkete gelmiyor ve işlerle ilgilenmiyor.

Yalçın Sabancı, bize karanlık olan görüşmede Mehmet Erbil Özkaya'nın şirketin koordinatörlüğüne devam etmesini istiyor.

Malta'da yerleşik IFETA Shipping şirketi, Yalçın Sabancı'nın müdahalesi sonrası, kurulduğuyla kalıyor. IFETA Shipping atıl bir vaziyette ve hiç bir ticari işle iştigal etmediği gibi, 1 sentlik veya 1 kuruşluk ticaret yapmıyor. 

Eylül - 2020'de Marine Deal News Dergisi editörü Yeşim Yeliz Egeli'nin bomba bir haber diyerek "BÜYÜK ORTAKLIK: IFETA" başlığıyla yayınlamasıyla birlikte, Yasa Denizcilik üzerinden para aktarma, şirketi dolandırma iddiaları denizcilik gündemini meşgul ediyor.

Öte yandan, IFETA Shipping'in ticari hiç bir işleminin olmadığıyla ilgili Malta'dan beklediğim bu belgeyi de önümüzdeki günlerde yayınlayacağımı da not olarak düşeyim.

*****

Bu konuda iddiaları araştırmadan köşelerine taşıyan kalem sahipleri, yeni bir söylemi gündemlerine alarak, IFETA Shipping üzerinden 35 milyon dolarlık dolandırılma iddiasıyla ilgili kendi ellerinde Yasa Denizcilik çalışanlarının ses kayıtları olduğunu ve gerekirse yayınlayacaklarını söylediler.

Buradan kalem sahiplerine çağrıda bulunuyorum;

Üçünü çok yakından tanıdığım 5 kişinin ortak olduğu IFETA Shipping Şirketi üzerinden, Yasa Holding ve iştiraklerinden bırakın 35 milyon dolar ticaret yapmalarını, 1 dolarlık bir iş yaptıklarını belgeler ve faturalarla ispat etsinler veya edilsin, Deniz Haber Ajansı manşeti üzerinden özür dileyerek, 33 yıllık gazetecilik mesleğimi bırakacağım...

Gazetecilik bu değil!... Bir yalan ve iftira haberi üzerinden insanlara çamur atmak ve tepinmek bu kadar kolay olmamalı... Diğer taraftan bu yalanlar ve iftiralar karşısında sessiz kalan YASA Denizcilik'in de, bu itibar suikastine alet olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

Öte yandan sağlığımla yakından ilgilenen İbrahim Kocamış'a son bir not; 50 bin bakımına girdim ve rektifiye oldum. Sahalara yüksek performansla yeniden döndüm. Beni bu kadar düşünerek, düşünce dağarcığını fazla yorma...

Sevgi ile Kalın...

NOT: Bu köşe yazısı, JURNAL mahlasıyla Recep CANPOLAT tarafından kaleme alınmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim