• BIST 9548.09
  • Altın 2491.062
  • Dolar 32.4591
  • Euro 34.4682
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 22 °C

Görünen köy, KILAVUZ istemez!!!

JURNAL

Seyrü Sefain Nazırlığı'nda, Hayri Paşa ve Çulsuz Vehbi'yi arar hale geldik. Bir dönem Hayri Paşa'nın ulufelerini toplayan Çulsuz Vehbi'ye haksızlık ettiğimizi düşünmeye başladık. Küçük ulufelerle hayatını idame eden Hayri Paşa ve avenelerinin yerine gelenler, geçmişe rahmet okuttular.

Trabzon Eşrafından Yolağası Cahit Paşa'nın Seyrü Sefain Nazırlığı'na getirilmesiyle birlikte, Nazır Kolağalığına makamına oturan Tuzukuruoğulları aşiretinden eski bahriye neferi Miralay Ali Efendi'nin icraatları, cahil cesaretini bile gölgede bıraktı.

Sefine Hizmetleri ve Rehberi Kaptanı Derya Neşrü Tamimi'ni, Safioğlu Hamdi ve yanaşması Düzenbaz Erol ile hazırlayan Tuzukuruoğlu Miralay Ali Efendi, bu tamimi Sultan Fermanı olarak tebaaya duyurdu. Tüccar ehlini taraf etmek emeliyle Kıranoğlu ve Düzgitoğlu aşireti ile işbirliği yapmaya karar veren Tuzukuruoğlu Ali Efendi, Sultan Fermanı'nı kullanarak Safioğlu Hamdi ve yanaşması Düzenbaz Erol'un küfesine, akçe ulufesinin akmasını sağladı.

Ümmeti Muhammed'e şirin gözükmek için, eşraf toplantıları ile divan haşrında "Tekaüd döneminde Kuran-Kerim okuyup, tefsir yapacağım" diyerek, göz sanatını icra eden Tuzukuruoğlu Miralay Ali Efendi, bir taraftan ise aylık 35 bin ecnebi akçesi ulufe yemlemesiyle "tuzukuru" olduğunu bir kez daha ispat etti.

Tuzukuruoğlu Miralay Ali Efendi, Safioğlu Hamdi ve yanaşması Düzenbaz Erol ile hazırladıkları Sefine Hizmetleri ve Rehberi Kaptanı Derya Neşrü Tamimi'nin de bulunan eksiklikleri Seyrü Sefain Nazırı Cahit Paşa ve Nazır Vekili Sarı Selim Paşa kanalıyla yoluna koymaya devam edilirken, Beytül Mal'ın hazinesine girecek pulları ise diğer boylardan haraç ve ulufe olarak zimmetlerine gark ettiler.

Bu düzene isyan eden Ambarlı eşrafından Altan Efendi'den, haraç isteme densizliğine düşen Safioğlu Hamdi ve yanaşması Düzenbaz Erol, Altan Efendi'nin kulağını çekmek için bir dönem Sultan makamında Divan Sözcülüğü yapan Kadırgalı Kasırgalı Fahri beyi devreye soktular.

Nazır Kolağalığına makamını kullanan Tuzukuruoğlu Ali Efendi, Kadırgalı Kasırgalı Fahri beyin talimatını emir telakki ederek, bir kaç gün sonra Ambarlı Eşrafının sözcülüğü yapan Altan Efendi'yi makamına çağırarak "Ecnebilerin karhanelerini neden savunursun bre densiz" çıkışına şaşıran ancak taviz vermeyen Altan Efendi, aynı sertlikle Tuzukuru Ali Efendi'ye "Kadı Divanı bir gün kurulacak ve bunun hesabı, burnunuzdan fitil olarak gelecektir" diyerek, tuzukurunun makamını terk eder.

Ambarlı beyliğinde tüccarlık yapan Çin'li Han Hanedanlığı ile Gavur ellerinin cihan hakimi Aponte Dukalığına ait Sefine Barınaklarında Sefine ve Rehberi Kaptanı Derya hizmeti veren karhaneleri, Sultan makamı kullanılarak Safioğlu Hamdi ve yanaşması Düzenbaz Erol ile Tuzukuruoğlu Miralay Ali Efendi tarafından haraç ve ulufeler marifetiyle, başka beyliklerin emirlerine verilir.

Öte yandan gasp ve haraç kirliliğini neşreden Muharrir Recep Efendi'yi susturmak için Aşar memurlarını görevlendiren ahlak yoksulu bu zevat, "Düzenbaz Erol'a söyleyin de Muharrir Recep Efendinin ulufesini versinler" densizliğini de yapmadan geçmiyorlar.

&         &         &

Kendi küplerini haraç ile dolduran bu zevatlar, Kadı Divanı kurulunca nereye kaçacakları ise sizin gibi bizlerde merakla bekleyeceğiz...Hele bir de beyliklerde görev yapan Sefine Barınağı Çımacıbaşı atamalarında 10 bin ecnebi akçesi ile iş yapan kolağalarının eylemlerini ise başka bir yazıda neşredeceğiz...

Sevgi ile Kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
yorum
06 Temmuz 2019 Cumartesi 18:27
18:27
çok güzel yazı..yalnız tuzukuruoğlu daha önce denenmiş kokmuş bir tuz olduğundan bu tuzlamadaki veryansında yer alması eşrafı şaşırtmıştır...tuzukuruoğlunun tuzu çok evvel kokardı zaten...salamurada başarılı olması mümkün değil..
176.239.84.122
Kerim Ak
05 Temmuz 2019 Cuma 19:43
19:43
Adamsın vessselam Muharrir Recep Efendi.Bir tek sen dilledirirsin Seyrü Sefain Nazırlığı'ndaki peşkeş ve soygunu. Seyrü Sefain Nazırlığı'nı, Seyrü Sefain Çiftliği diyerek yazsaydınız tam olacakmış.Dikkat et yakında Fetöcü etiketi eklemesinler sana gerçek gizli Fetöcüler.
88.244.59.163
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim