• BIST 9693.46
  • Altın 2507.077
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8134
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Mesut Barzani deniz filosu kuruyor

Mesut Barzani deniz filosu kuruyor
Kürt Özerk bölgesinde devlet başkanlığını ilan eden Mesut Barzani, 166 ülkenin üye olduğu ve dünya deniz ticaretinin çatısı konumundaki Birleşmiş Milletler'in alt birimi Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) üyelik başvurusu yaptı.

Recep CANPOLAT'ın Özel Haberi-LONDRA

Barzani deniz filosu kuruyor

Irak'ın kuzeyinde aktif olarak kurulan Kürdistan özerk bölgesi, Birleşmiş Milletler'den tanınma yollarını arıyor. Özerk bölgede devlet başkanlığını ilan eden Mesut Barzani, 166 ülkenin üye olduğu ve dünya deniz ticaretinin çatısı konumundaki Birleşmiş Milletler'in alt birimi Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) üyelik başvurusu yaptı.

Barzani, IMO Genel Sekreteri emekli Yunan Amirali Eftimous Mitropoulos'a örgüte üye olmak isteğini bir ay önce Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari kanalıyla iletti. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un da Barzani'nin isteklerinin karşılanması için Mitropoulos'tan ricacı olduğu öğrenildi.

Geçtiğimiz hafta Londra'da yapılan IMO 24. Genel Kurulu'ndan önce Kürdistan Temsilcisi Neçirvan İdris Barzani'nin IMO Genel Sekreteri ile görüştüğü ve bu görüşmede Barzani'nin IMO'ya bayrak statüsünde üye olan, Çin'in Hong Kong ve Macua ile Danimarka'ya bağlı Faroe Adaları'nı örnek gösterdiği öğrenildi. Genel Sekreter Mitropoulos'un da Barzani'nin girişimini desteklediği belirtildi. Bu çerçevede IMO'nun, 28 Kasım'da İstanbul'da başlayacak IMO'nun Deniz Güvenliği Komite (MSC) toplantısına Kürdistan temsilcisinin izleyici statüsünde davet etmesi bekleniyor.

TÜRKİYE ZORDA KALACAK

IMO toplantısı 28 Kasım -8 Aralık 2006 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak. Kürdistan Özerk Bölgesi temsilcisinin toplantıya davet edilmesi halinde Türkiye, tanımadığı bir yapıyı ülkesinde VIP statüsünde misafir etmek zorunda kalacak.

BM Denizcilik Örgütü kurallarına göre, toplantının yapıldığı bölge Birleşmiş Milletler toprağı sayılıyor. Bu durum Türkiye'yi zorda bırakacak.

Yarım milyar $ ayırdı

Neçİrvan Barzani'nin de Rum ve Panama bayraklı on adet gemi satın alması almak için Norveç'li DNO şirketi kanalıyla ön görüşmeler yaptığı öğrenildi. KDP'nin gemi alımı ile ilgili olarak 500 milyon dolar para ayırdığı öğrenildi. Norveçli DNO şirketi, KDP'nin kontrolünde Irak'ın kuzeyinde yaklaşık iki yıldır petrol arıyor.

Satın alınacak gemilerin petrol taşımada kullanılacak statüde en az 100 bin DWT'luk petrol tankeri olacağı ifade ediliyor. Barzani, geçen hafta, Irak'ın kuzeyinde petrol arayan DNO şirketinin ilk kuyusunu törenle açmıştı. Şirketinin ortakları arasında ABD'nin eski
Kosova Büyükelçisi Peter Burleigh de yer alıyor.

`MİT Başkanı ile görüştüm'

Kürdİstan Demokratik Partisi lideri Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Selahaddin kentinde 2 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Kürt liderler, bundan sonraki süreçte içeride ve dışar da ortak hareket alma kararı
aldı. Kuzey Irak'ta MİT müsteşarı Emre Taner ile görüştüğünü doğrulayan Barzani, "Türk yetkililere Kürt sorununun siyasi yollarla çözülmesi halinde her türlü desteği sunacağımı söyledim" dedi. Emekli İsrail askerlerinin Kuzey Irak'ta peşmergeleri eğittiği
yönündeki haberleri yalanlayan Barzani, "Peşmergelerin eğitim için hiç kimseye ihtiyacı yok" dedi. Talabani ise, bir gazetecinin "Türkiye'yi ziyaret edecek misiniz?" sorusuna, "Davet gelirse seve seve giderim" yanıtını verdi.

Petrolde İngiliz-Norveç ortaklığı

Kürtlerİn kontrolündeki bölgede iki yıldır petrol arama çalışmaları yapan Norveç kökenli DNO şirketi, Irak'ta faaliyet göstermek için 2004 yılının şubat ayında, İngiltere merkezli yeni bir şirket kurduğu ortaya çıktı. AKŞAM Gazetesi'nin ulaştığı bilgiye göre şirketin ortaklık yapısında ikisi Norveç, biri İngiliz kökenli üç
şirketin hisseleri bulunuyor.

ŞİRKET LİSANS ALDI

Lisans alan şirketin ortaklık yapısında DNO yüzde 50, Elixir yüzde 40, Rocksource yüzde 10 payı var. Irak'ta petrol arayan DNO ASA şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Norveçli Helge Eide yapıyor. Şirketin Petrol arama çalışmalarına başlamasından sonra, çıkarılacak petrolün pazarlamasını üslenen International E & P Company şirketi, DNO ile Kürt Özerk Bölgesi arasında 29 Haziran 2004 tarihinde imzalanan anlaşma ile faaliyete başladı. Rum ve Norveçli brokerlerden alınacak ve Kürdistan bayrağı taşıyacak gemiler International E&P Company adına tescil edilmesi bekleniyor.

Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı /LONDRA

www.DenizHaber.Net (ÖZEL)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim