• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 13 °C

Kuşadası esnafının umudu gemiler

Kuşadası esnafının umudu gemiler
Türkiye genelinde krizden en çok etkilenen tatil merkezlerinden biri de Kuşadası oldu. Esnafın umudu ise yılın kalan bölümünde gelecek olan turist gemileri.
Geçen yıl rekor seviyeye çıkan turist sayısı bu yılın ilk 6 aylık döneminde düşüş yaşarken, Türkiye genelinde krizden en çok etkilenen tatil merkezlerinden biri de Kuşadası oldu. Yılın kalan bölümünde, büyük transatlantiklerin de bulunduğu turist gemilerinin ilçeye toplam 465 sefer yapacağı ve kruvaziyer turizminde geçen yıla oranla yüzde 20 civarında artış sağlanacağının açıklanması ise esnafı sevindiriyor. Türkiye'de turizmin ilk başladığı yer olan ve 1990'lı yılların ortasına kadar İstanbul'dan sonra ülkeye en çok döviz girdisi sağlayan Aydın'ın Kuşadası ilçesi, en önemli rakipleri Antalya ve Bodrum'un ataklarına karşılık veremedi. Ayrıca, son yıllardaki düşüşe kuş gribi, papaz cinayeti, karikatür krizi ve Dünya Futbol Kupası'nın Almanya'da düzenlenmesi gibi sebeplerin eklenmesiyle ülke turizminde yaşanan krizden Kuşadası da olumsuz etkilendi.

İlçede siftah yapamayan esnafın genel moral bozukluğu ve tedirginlik, insandan insana bulaşan bir hastalık gibi yayılmış durumda. Orient Bazaar, Grand Bazaar ve Barbaros Bulvarı gibi alışverişin yoğun olduğu caddeler ve yine dünyaca ünlü Barlar Sokağı'ndaki sakinlik göze çarparken boş oturmaktan sıkılan esnaf, zaman geçirmek için işyerlerinin önünde tavla oynuyor. Bazı işyerlerinin de satılığa çıkarıldığı belirtiliyor. Her yıl yaz aylarında dolan Kuşadası'nın dünyaca ünlü Kadınlar Denizi Plajı bile neredeyse turiste hasret kaldı. Koskoca plajdaki onlarca boş şezlong bu sezonun alışılmış tablolarından biri haline geldi.

İlçe Turizm Danışma Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, turist sayısı, geçen yılın ilk 5.5 aylık dönemine oranla yüzde 40 azaldı. Esnafın büyük çoğunluğu, geçen yıla göre işlerinde yüzde 60-70 civarında düşüş olduğunu belirtiyor.

İlçe Turizm Danışma Müdürü Yılmaz Gencer, Kuşadası'nın 2005 turizm sezonunda konaklama tesislerinde 42 bin 875 yatak kapasitesi ve yüzde 78 doluluk oranına ulaştığını, bu yılın ilk 5 ayında ise doluluk oranının yüzde 30 seviyesinde kaldığını açıkladı. Gencer, konaklama sektöründe büyük bir kriz yaşanırken Kuşadası'na Mayıs sonuna kadar deniz yoluyla 73 bin 826 turistin giriş yaptığını ifade etti. Yılın kalan bölümünde, aralarında Grand Princess ve Brilliance Of The Seas gibi dev transatlantiklerin de bulunduğu turist gemilerinin Kuşadası'na toplam 465 sefer yapacağı ve kruvaziyer turizminde geçen yıla oranla yüzde 20 civarında artış sağlanacağının açıklanması ise esnafın geleceğine biraz daha umutlu bakmasını sağlıyor.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim