• BIST 9524.59
  • Altın 2491.238
  • Dolar 32.5412
  • Euro 34.7057
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 13 °C

Yalova Gemi İhtisas OSB, akamete uğratılıyor

RECEP CANPOLAT

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bürokrasisinin ayak oyunları yüzünden akamete uğratılıyor.

Gemi İnşa Sanayinde yerli katkı payını artırmak ve 200 milyar dolarlık gemi yan sanayi pastasından pay almak adına Gemi Sanayicileri Derneği ve Yalova Sanayi ve Ticaret Odası'nın ortaklığı ile kurulan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hukuksuzluğu ve Yalova Valiliği'nin sorumsuzluğu yüzünden çökme noktasına geldi.

İlk planda yaklaşık 1 milyar dolar yatırım ile 87 işletmenin kurulması planlanan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 bin kişiye iş imkanı sağlanacak projenin sürecini anlatmakta fayda var.

Gemi Sanayicileri Derneği'nin öncülüğünde 2010 yılının başında dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün imzalaması ile düğmeye basılan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Gemi Sanayicileri Derneği'nin yüzde 87, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın yüzde 13 hisse ortaklığı ile hayata geçirildi.

Yer tespitinin yapılması ve Yalova Çiftlikköy Belediyesi mücavir alanı içinde bulunan 1421 dönüm arazi üzerine kurulması planlanan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Bakanlık tarafından kamulaştırma yetkisi ile birlikte, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş yeri olarak seçilen Yalova İli Çiftlikköy İlçesi Kılıç Köyü 1621 ve 1636 parsel Nolu 1400 dönüm taşınmazların değer tespit raporu çalışmaları başlatıldı.

ARAZİ FİYATI 26 MİLYON'DAN, 156 MİLYONA ÇIKTI!

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak belirlenen ve Hakan Çil ile Murat Aydın üzerine kayıtlı olan 1400 dönüm taşınmazın değer tespiti, 2014 yılında Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından tamamlanan raporla metre karesi 18 TL 51 Krş olarak belirlendi.

Yalova Gemi İhtisas Sanayi Bölgesi ve Gemi Sanayicileri Derneği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından OSB alanlarının kamulaştırılması 6525 sayılı kanunun 5. maddesinde belirtilen "OSB kamulaştırma işlemleri Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yaptırılabilir" hükmü çerçevesinde Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili kamulaştırma işlemlerinin Yalova Valiliği, İl özel İdare tarafından yürütülmesi istemi ile başvuruda bulundu.

Ancak kamulaştırma sürecinin işlemesi beklenirken, 17.06.2014 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı merkez binasında Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım Başkanlığında biraraya gelen GİOSB ortakları adına GESAD Başkanı Ziya Gökalp, YTSO Başkanı Tahsin Becan, YTSO Başkan Yardımcısı Birol Önderoğlu, İTO Meclis Üyesi Davut Tolga Battallı ile arsa sahipleri adına Murat Aydın, Şevket Tarık Çil ve Mustafa Gökhan Çil, Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi arazisinin metrekaresinin 18 TL 51 Krş olarak belirlenmesine rağmen, arazinin metrekare fiyatının 110 TL olarak alınması, aksi takdirde GESAD ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Yalova Gemi İhtisas OSB'den terki kararı alınmasının istendiği, bir tutanak ile imza altına alındığı belirlendi.

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulacağı arazi için Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından metrekaresi 18 TL 51 Krş olarak tespit edilmesine rağmen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın devreye girerek arazi fiyatının 110 TL olarak belirlenmesi ve bununla beraber, 26 milyon TL'lik arazinin bir anda 156 milyon TL'ye yükseltilmesi kafalarda soru işareti oluşturdu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin ortaklarından Gemi Sanayicileri Derneği ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimini, "Ya 110 TL'den alacaksınız, ya da GİOSB'den vazgeçeceksiniz" diye tehdit etmesi bardağı taşıran damla oldu.

YALOVA VALİLİĞİ GÖREVİNİ YAPMIYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili açıklamaları, Yalova Valiliğinin çamura yatmasına neden oldu. 

GİOSB ve GESAD Yönetiminin, OSB yeri olarak tespit edilen arazinin acil bir şekilde Yalova Valiliği tarafından kamulaştırma istekleri, Valilik tarafından "Valilik bünyesinde kamulaştırma yapacak bilgi ve deneyime sahip teknik personel bulunmaması sebebiyle uygun kamulaştırma isteğiniz uygun görülmemiş" denilerek defalarca reddettiği öğrenildi.

FİKRİ IŞIK, PROJEYİ AKAMETE UĞRATIYOR

Deniz Haber Ajansı'nın Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili SKANDAL belgeleri yayınlaması ile birlikte, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık imzasıyla tarafımıza bir açıklama gönderildi.

Deniz Haber Ajansı'nın yayınladığı belgeleri doğrulayan Bakan Fikri Işık, TEKZİP başlığı ile gönderdiği açıklamada "Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Ramazan YILDIRIM, toplantıya koordinatör ve gözlemci olarak, Hukuk Müşavir Ilgın GÜLER ise gözlemci olarak iştirak etmiş olup; kaleme alınan kararlarda her hangi bir etki ve müdahaleleri söz konusu değildir." demesine rağmen, "Arazinin 110 TL'ye GESAD üyeleri tarafından alınması ve bu kararın bir ay içinde gerçekleşmesi, aksi takdirde, GESAD ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın OSB'nin terki konusunda karar alınması" istemi konusunda ikna edici ve bu konuda net bir açıklama yapmaması, projeden kötü kokuların gelmeye devam ettiği izlemini oluşturdu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım ve Hukuk Müşavir Ilgın Güler imzasının bulunduğu TUTANAKTA belirtilen "YA 110 TL'YE ALACAKSINIZ, YA DA OSB'Yİ TERK EDECEKSİNİZ" ifadesi, en hafif ifade ile tehditten başka bir şey olmamasına rağmen, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın Deniz Haber Ajansı'na yaptığı açıklama, insan zekasıyla dalga geçmekten başka bir anlam içermediği yorumlarına neden oldu.

MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PROJESİ ÇÖPE GİDİYOR

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bürokratik engelleri ve Yalova Valiliği'nin görevini yapmaması, milyar dolarlık yatırım projesinin askıya alınmasına neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için acil olarak müdahale etmemesi halinde, kamulaştırılmayan arazisinin üçüncü şahıslara satılmasına ve Gemi İhtisas OSB'nin çöpe gitmesine neden olacak. Bu projenin çöpe gitmesi, ülkeye en büyük ihanet olarak tarihe geçecektir.

Bizden söylemesi...

İŞTE SKANDAL BELGELER!

belge_yalova_1.jpg

yalova_belge_5.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim