• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Sayın Başkan, Komik Olma Aziz Ol!

RECEP CANPOLAT

İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfez deniz ulaşımını geliştirmek amacıyla Özata Tersanesi’ne inşa ettirdiği karbon kompozit gövdeye sahip katamaran tipi 15 vapurdan ilki olan 'Çakabey'i, görkemli bir açılış töreni ile hizmete aldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çakabey’in hizmete alınış töreninde yaptığı konuşmada, eski ismi Kara&Deniz Gazetesi olan Ulaştırma Gazetesi ve şahsımı hedefe koyarak “Deniz Haber Ajansı ve Kara&Deniz Gazetesi’nde Recep Canpolat, Adrese teslim gemi ihalesi, skandal ihale, diyerek yazılar yazmıştı. Gördüğünüz gibi milli bir tersanede inşa ettirdiğimiz vapurlardan ilkini hizmete alıyoruz” anlamı taşıyan sözler kullanarak bizi ve gazetemizi eleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gibi bir siyasetçinin ülkeye yaklaşık 70 milyon Euro para kazandıran bir gazeteciye teşekkür etmesi gerekirken, “hedef gazeteci” makamına oturtması çokta şık olmadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne inşa edilecek olan 15 vapurun, ihaleye çıkarılışı, ihalenin iptali, yeniden ihaleye çıkarılması ve ihalenin bir Türk tersanesine kalışı ile ilgili hikâyeyi kısaca hatırlamakta fayda var.

&                      &                     &

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında 12’si Körfez içinde 3’ü ise körfez dışında çalıştırmak üzere en az 400 yolcu kapasiteli 15 adet gemi satın almak için ihaleye çıktı.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın onayladığı ve yaklaşık 350 milyon TL bütçe ayrılan 15 katamaran tipi yolcu ve körfez dışı hizmet gemisi ihalesi için şartname kamuoyuna açıklandı. Şartnamede, Türkiye’de hiçbir tersanede alt yapısı olmayan tüm kompozit yapısal inşasında karbon fiber elyafı vinlyester reçineden, vakum infüzyon özelliklere sahip plakalardan yapılması isteniyordu. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyada kompozit yapısal inşasında karbon fiber elyaf gemi inşa eden Hollandalı Damen Tersanesi’nden danışmanlık hizmeti alması kafalarda soru işareti oluşturdu.

Türk gemi inşa sanayinin her tipte ve her boyda çelik ve alüminyum yolcu teknesi yapacak kapasitede tersaneler olmasına rağmen kompozit yapısal inşasında karbon fiber elyaf gemiye yönelmesi üzerine Recep Canpolat imzasıyla 1 Ağustos 2011 tarihinde “İzmir’de vapur ihalesinin perde arkası” başlığıyla haber yayınlandı. (Bakınız)

Aralık-2011’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ihaleye 4 firma katıldı. 2 firma teşekkür ederek ihaleden çekilirken, 1 firma ise belge eksikliğinden dolayı elendi. Hollandalı firma Damen Shipyards Gorinchem ise 185 milyon 192 bin Euro teklif verdi. Hollandalı Damen Tersanesi’nin ihaleyi alması üzerine, 26 Aralık 2011 tarihinde kaleme aldığım “Adrese teslim ihalede beklenen oldu” başlığıyla, ihale detaylarını yayınladık. (Bakınız)

İhalenin sonuçlandığı hafta, şimdiki ismi ULAŞTIRMA Gazetesi olan KARA&DENİZ Gazetesi’nde Recep Canpolat imzasıyla “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden SKANDAL gemi ihalesi” başlığıyla haber manşete taşındı.

Yaptığımız haberlerden sonra, gemi inşa sanayi ve Türk denizcilik sektörünün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan randevu alınarak ihalenin iptali konusunda görüş bildirerek tepkilerini ortaya koydu.

Bu gelişmeler üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sektörün çekincelerini göz önüne alarak ihaleyi iptal etti.

15 vapur ihalesi, yeni şartname ile ihaleye çıkarıldı. Mayıs 2012’de gerçekleşen ihalede, 117 milyon Euro teklif veren Yalova Özata Tersanesi ihaleyi aldı.(Bakınız)

&                      &                     &

İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfez deniz ulaşımını geliştirmek amacıyla çıkardığı 15 vapur ihalesinin kısa hikâyesi yukarıda izah ettiğim şekilde gelişti.

Damen Tersanesi ilk ihalede 185 milyon Euro, Özata Tersanesi ise ikinci ihalede 117 milyon Euro teklif verdi. Aradaki fark, 68 milyon Euro. Türk parası ile 210 milyon TL.

Deniz Haber Ajansı ve İstanbul Haber Ajansı bünyesinde yayınlanan haberler sayesinde, ülkemize 210 milyon TL katkı sağladık. Ayrıca ihalenin bir Türk tersanesine verilmesinin yolunu açtık.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı yanlıştan döndüğü için bize ve yayınlarımıza teşekkür etmesi gerekirken, haksız bir şekilde eleştirme yoluna gitmiş.

Ne diyelim? Canı sağolsun!

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hüsamettin Canbilen
13 Şubat 2014 Perşembe 13:40
İnnovasyon illede innovasyon
Sayın Canbolat ve değerli okuyucular,
Bu projede bir şeyi atlıyoruz gibi geliyor bana. Dünyaa innivasyon denen bir olgu var.Ülkemizde ferryboat taşımacılığında bir innovasyona imza atılmış mı?? EVET ise o zaman gerisi teferruattır.Ülke teknoloji transferi yapmıştır,bizim ülkemiz için bir yeniliktir.Bakım ve tutum açısından maliyeti düşürmüştür.Çelik saç tekneler körfez suyunun aşırı tuzlu ve kimyasal olarak kirli olması sebebiyle marmara denizi gibi değildir.Bu sebeple seçim doğru olabilir.Hemen eleştiri yağmuru yapmayalım.Denenmeden fayda ve zararını göremeyiz.Gazetecilik böyle bir şeydir eleştiri yaparsın,seni eleştirirler,yapmazsın yandaş derler.Sizin bu tür demeçleri artık fazla ciddiye almayacak kadar olgunlaştığınızı zannediyorum sayın Canbolat.Neticede eleştiriniz sonucu Hollanda dan ithal yerine ülkede teknoloji transferi ile yeni bir tekne üretildi ve maliyet düşürüldü.Kabahat samur kürk olsa kimse üstüne giymez.Başkan çıkıp size 'Sayın Canbolat iyi ki bizi eleştirdiniz de maliyetten tasarruf yaptık'' demesinin siyaseten mümkün olmıyacağını herkez bilebilir değil mi???
46.197.96.170
bilen
13 Şubat 2014 Perşembe 08:31
izmir böyle yöetiliyor
bu ihalede İzmirlinin nasıl borçlara sürüklendiği görülüyor.yazık .Az bir yönetim kabiliyeti olsa demekki izmir uçacak.Kayseri Eskişehir izmiri geçti gitti.
uyan İzmirli...futbol takımı tutar gibi parti tutuluyor
195.175.54.66
osman kaptan
11 Şubat 2014 Salı 20:26
başkana değil yardımcılarına bakın
başkanı yanlış yönlendiren danışman kim ise esas onu afişe etmek gerek, yolsuzluk varsa arkasında da bu danışman vardır, kamuoyu oluşunca başkan devekuşu misali başını kumdan çıkarıp etrafa bakınca yanlışı gördü, Aziz başkan için hep söylenen bir şey vardır; kendisi son derece namuslu ve dürüst ama ekibinde namussuz ve yolsuzluk çamuruna bulaşmışlar var ve bir gün aziz başkanı yakacaklar, tüm bunlar henüz hukuken ispatlanmadı ama bir gün ortaya çıkacak
176.42.118.211
Mühendis
11 Şubat 2014 Salı 16:30
İşte CHP kafası
Aman boşverin...Bereket Hollanda basınına jurnallemiyor sizi. Tevekkeli değil, bu gemileri Hollanda'dan alsaydı gidip orada Hollanda'ya methiyeler düzecekti...CHP işte...
85.99.251.63
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim