• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 15 °C

İzmir vapur ihalesi "Özata"nın oldu

İzmir vapur ihalesi "Özata"nın oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 15 adet yolcu gemisi için geçtiğimiz hafta yaptığı vapur ihalesini Türk firması Özata Tersanecilik San ve Tic. Ltd. Şti aldı. Özata ihalede 117 milyon Euro teklif vermişti.

Deniz Haber Ajansı'nın "Adrese Teslim İhale" manşetiyle Türkiye gündemine taşıdığı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin inşa ettireceği 15 vapurluk ikinci ihalede hedefe bir Türk firması olan Özata Tersanecilik Ltd. Şti. ulaştı.

Sektörde büyük tartışmalara neden olan karbon kompozitden inşa edilecek vapurların, Türk tersanelerinin sıkıntıda olduğu bir dönemde yabancı bir firmaya gitmesi, tartışmaların ana maddesi olarak gündeme oturmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 15 adet yolcu gemisi için geçtiğimiz hafta yaptığı vapur ihalesini Türk firması Özata Tersanecilik San ve Tic. Ltd. Şti aldı. İkinci ihale ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi bir yanlışlıktan dönmüş oldu. Özata Tersanesi ihaleye 117 milyon Euro teklif vermişti.

İhale şartnamesine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesini kazanan Özata Tersanecilik San ve Tic. Ltd. Şti ilk gemiyi 550 gün sonra, diğer gemileri ise her 90 günde teslim edecek.

Sessiz ve çevreci

Özata Tersanecilik San ve Tic. Ltd. Şti tarafından yapılacak  gemiler hafif özgül malzeme (karbon kompozit) ile üretilerek yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlayabilecek katamaran gövde tipinde olacak ve böylece işletme verimliliği sağlanarak yakıt vb. maliyetler azaltılacak. Katamaran gövde tipi, yüksek ve konforlu manevra kabiliyeti ile yolcu salonlarının ferahlığı, konforu ve iniş-biniş kolaylığı sağlaması gibi ergonomik kriterleri ile de öne çıkıyor.

İnşası gerçekleştirecek yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı. Gemiler, günümüzün en ileri teknolojisi kullanılarak üretilecek. Gemi yapım malzemesi olarak karbon kompozit kullanımı ve ses izolasyonunda mükemmelliyetin çok yüksek tutulması ile yeni gemiler, mevcut gemilere göre daha "sessiz" olarak çalışacak. Gemilerde internet erişimi ve TV yayını da bulunacak. Gemilerdeki koltukların ergonomisi ve konforu ile uçak koltuğu rahatlığı sunulacak. Egzoz gazı emisyonu minimum düzeyde olacak. Engelli vatandaşlar da gemilerden rahatça faydalanabilecek. İskeleler, alınacak yeni gemilere göre yeniden yapılandırılarak modernize edilecek.

43844.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Ali Surullah Turgut
25 Mayıs 2012 Cuma 11:54
Tebrikler.
Temennim o dur ki, öğrencilerimizin Yerli Malı Haftası Kutlarken, hamburger, çizburger, coca cola ile yerli malı haftası kutladıklarına işi çevirmeyiz. Elbette yerli malı olmasını kim istemez. Söyleyeceğim, göç yolda düzelir misali yapmayalım. Vatana millete hayırlı olsun. Bu vesile ile Fatih YILMAZ beyi de tebrik ediyorum. 25.05.2012
Ali Surullah TURGUT (A.S.T.)
Mersin Liman Başkanlığı
88.249.71.223
Fatih Yılmaz
22 Mayıs 2012 Salı 12:58
ek bilgi
TÜLOMSAŞ'ın 1800-2400 HP güce kadar amaca uygun motor konfigürasyonu geliştirme imkân ve kabiliyeti bulunmakta olup, yorumumuzda kastedilen jeneratör dizeli konusunu da bu kapsamda değerlendirmek gerekir. Nemelazımcılığın aksine, sorumlu bir vatandaş, bir gemi mühendisi olarak ülkemizin yerli kaynaklarının denizcilik sektörü de dahil her alanda azami ölçüde kullanılması noktasında çabamız devam edecektir. Saygılarımla, Fatih Yılmaz.
212.174.143.129
Hasan
14 Mayıs 2012 Pazartesi 13:57
Çok Şaşırdım
Özata tersanesi tek başına,kanımca bu projenin altından kalkabilecek bir yeterliliğe sahip değildir.Projenin verilen süre içerisinde sorunsuz tamamlanıp bitirilebileceğini kesinlikle sanmıyorum.Tabi yabancılardan bir destek almaz iseler...İnşallah başarılı olurlar...
149.140.167.188
hakan
13 Mayıs 2012 Pazar 21:17
bilgi paylaşımı
umarım bu projeyi baaşarıyla yaparlar sanmıyorum ama yinede hayırlı olsun yabancılar bu tip projelerde daha tevrübeliler
88.247.174.213
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim