• BIST 9908.81
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 20 °C

Kravatlı Suç Örgütleri

JURNAL

Bir ülkede suç örgütleri yaşamak için devlet içinde besledikleri işbirlikçileri sayesinde önlerindeki engelleri aşarlar. Bunu tarihte en iyi Kolombiya'da Medellin ve Cali Karteli, Meksika'da Sinaloa Karteli, İtalya'da Cosa Nostra ve La Societa Onorata hayata geçirmiştir.

Bu suç örgütlerinde İtalya'da Giuseppe Garibaldi ve Giuseppe Mazzini, Kolombiya'da Pablo Emilio Escobar Gaviria ve Gilberto Rodríguez Orejuela ile Meksika'da El Chapo lakaplı Joaquín Archivaldo Guzmán Loera ön plana çıkar.

&                            &                           &

Suç örgütlerine halk arasında Mafya olarak isimlendirilir. Mafya ismi Sicilya çıkışlıdır. İsim kökeni olarak Sicilya'da yaşayan Osmanlı tebaası Arapların ve Akdeniz'deki Osmanlı tüccarlarının kullanımından gelmektedir. Mafya sözcüğü Arapça'da himaye, barınma gibi anlamlara gelen Arapça da ise  Ma'waa sözcüğünden türemiştir. Sicilya'da ticaret yapan ve bölgeye yerleşen bir kısım Osmanlı tebaası Arap tüccarlar, Sicilya'daki halkla, Fransız donanmasının saldırılarına karşı bölgenin güvenliğini sağlama karşılığında ticari ilişkiler kurmuştur. Sicilyalılar, bölgedeki Osmanlı tebaası Yunan, Arap ve Türklere Mafya şeklinde hitap ediyordu. Mafya kelimesi, bölge halkının Arapçadaki Ma'waa kelimesinin yerel dille telaffuz şekliydi. Osmanlı tüccarlarının Sicilya halkını himaye etmesinden dolayı, Sicilya halkı Osmanlı tüccarlarına himaye edenler, koruyanlar manasında Mafya hitabında bulunuyordu.

Mafya kelimesi, Sonny Girard'a göre ise 30 Mart 1282'de Fransızlara karşı ayaklanan Sicilyalıların Morta Alla Francia, Italia Anella sloganının baş harflerinden meydana gelmiştir. Kelime "Fransa'ya ölüm, Yaşasın İtalya" anlamına gelmektedir. Fakat Sonny Girard bunun kendisine ait fantastik bir görüş olduğunu yinelemiş ve bir İskoçyalının kendisini Britanyalı olarak tanımlamamasına benzer şekilde, o dönemlerde de Sicilyalıların kendilerini hiçbir şekilde İtalyan olarak tanımlamadıklarını belirterek, bunun sadece kendisine ait fantastik bir tahmin olduğunu ifade etmiştir.

Ama işin aslı, İtalyanlar tarafından Fransız Donanması'na karşı bölge halklarını koruyan Osmanlı tebaasında bulunan Yunan, Arap ve Türklere verilen genel bir addır.

&                            &                           &

Günümüzde MAFYA kelimesi suç örgütlerine verilen genel bir addır. Ancak bu örgütler, bazen Kolombiya'daki kravatlı CALİ BEYEFENDİLERİ, İtalya'da ONURLU CEMİYETLER isimleriyle halk arasında yer bulurken, bazen devlet içinde kravatlı işbirlikçileri ile saltanat sürdürürler.

Medellin Karteli ve Cali Karteli'nin yok oluşunu sağlayan Javier Pena ve Steve Murphy isimli DEA Ajanları olmasaydı, Pablo Escobar hala yaşıyor ve Kolombiya'nın yeni Devlet Başkanı olabilirdi.

Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada Başsavcı Vekili olarak görev yapan Joon H. Kim olmasaydı, Gambino Ailesinin Lideri Tek Gözlü lakabıyla tanınan Peter Gotti, New York'u haraca bağlamaya devam edecekti. Yıldızının parladığın anları yaşayan bu örnekleri, çoğaltabiliriz.

&                            &                           &

Günümüzde devlette görev yaptıktan sonra ayrılarak karşımıza işadamı olarak çıkan bürokratik  isimler, kirli ilişkilerinden elde ettikleri servetleri ile BEYEFENDİ statüsüne yükselmenin keyfini yaşıyorlar. İlla Medellin veya Cali gibi insanları katleden suç örgütleri olmasına gerek yok. Rüşvet, irtikap veya makamın sorumluluğunu bilincinde olmadan devleti zarara sokarak, kendilerine veya yandaşlarına menfaat sağlamakta bir çeşit mafya yapılanması olarak yorumlanabilir. Hele bir de bu yapılanmalar, çeteleşerek organize oldukları zaman KRAVATLI SUÇ ÖRGÜTÜ olarak önümüze çıkıyor.

Bu örgütleri incelemeye ve nasıl bir ahlaki dezenformasyona sebep olduklarını, sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Sevgi ile Kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim