• BIST 9679.8
  • Altın 2487.084
  • Dolar 32.4307
  • Euro 34.446
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 19 °C

Kapıkulu Uşaklızade İbrahim Paşa

JURNAL

Sultan-ı kebiri Padişah Hazretlerinin, Seyrü Sefain Nazır Vekili Hayri Paşa'yı azletmesi, tüm vatan toprağında sitayişle karşılanır.

Ancak Çulsuz ve aveneleri, Hayri Paşa'ya yeni bir makam tevdi etmek amacıyla Saray Eşrafıyla birlikte bir telaşın içine girerler. Öte yandan tebaadan İstanbul Kolağası Hızır Reis Efendinin Padişah Hazretlerinin gazabına uğramaması için, yeni manevralara başvurulur.

Muharrir Recep Efendi'nin, Devlet-i Aliyye'deki yolsuzluk ve hırsızlıkları çarşaf çarşaf neşretmesiyle birlikte Hayri Paşa ve çetesinde bir panik oluşur. Bu yolsuzlukların Sultan-ı Kebir Padişah Hazretleri ve yeni atanan Nazır Turhan Beyin kulağına gitmesi halinde, Nazırlıktaki ellerinin ve kollarının kesileceğini ve ulufelerinin ortadan kalkacağını bilmektedirler.

Bundan kurtulmanın zor olduğunu düşünen çete mensupları, muharrir Recep Efendinin yazılarını engellemek amacıyla gavur ellerinden getirdikleri 7 Deryanın yanaşması İbrahim Paşa'yı Kapıkulu Uşaklığına atarlar. İbrahim Paşa, zor bir görev üslenir.

Kapıkulu Uşaklızade İbrahim Paşa, 7 cihanda yolsuz oldukları namzet olan isimleri, temize çıkarmak için çalgı çengi ile duyurulara başlar. Bu duyuruları yaparken, ahalide şerefine kefil olunan Poyraz Paşa ve İsmet Paşa gibi dürüst, namuslu isimleri, eline tutuşturulan çazgırnamenin içine katar. Bu sayede bir taş ile iki kuş vurmayı hesaplayan Kapıkulu Uşaklızade İbrahim Paşa, Ahalide şanına kefil olunan isimlerin üzerinden, necaset bulaşmış efendilerini aklamanın yoluna gider.

&                                            &                                            &

"Edebim el vermez edepsizlik edene.
Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene!"
diyen Piri Yunus'a muhalif eyleyen Kapıkulu Uşaklızade İbrahim Paşa,  

Fuzuli'nin "Men hem sana benzerem vefada 
Belki nice mertebe ziyade"
diyerek yollara düşer.

7 kıta, 7 derya da Hayri Paşa ve çetesinin ne kadar yüce insanlar olduğunu neşreden Kapıkulu Uşaklızade İbrahim Paşa, tüccar ehlinin haraca bağlanmasından bahsetmez, bahsedemez.  Çünkü aldığı ulufelerle torbasını doldurarak, besleme haline gelen Kapıkulu Uşaklızade İbrahim Paşa, emir telakki ettiği sözleri, cazgırnameye eklemeye devam eder.

Yunus ne güzel söylemiş;

Sular hep aktı geçti
Kurudu vakti geçti
Nice han, nice sultan
Tahtı bıraktı geçti
Dünya bir penceredir
Her gelen baktı geçti...

Sevgi ile Kalın...

hayripasa_buyuk-001.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Memur
07 Ağustos 2018 Salı 02:54
02:54
Arkası gelecek umarım. Daha çok hadise var. Susma jurnal.
5.24.214.183
Kılıç kap
05 Ağustos 2018 Pazar 12:10
12:10
Istanbul Kolağası Hızır Paşa atandığından bu yana yaptığı yaptığı tutarsızlıklar ve yanlışlıklar tebasında ciddi huzursuzluk yaratmış ve buna birde halkından sorumlu Huluk Paşanın kendini kolağası Hızır Paşanın yerine koyup tebaya emir vermesi dediğim dedik daldığım düdük demesi.. ha keza belkide ben niye Kolağası olarak atanmıyayım neyim eksik deyip etrafa caka satmasi.. İstanbul istanbul olalı ne böyle Kolağası gördü ne de böyle zulüm. inşallah der tebasi hızır gider de huzur gelir memlekete
178.243.15.16
ahmet kılıl
04 Ağustos 2018 Cumartesi 22:08
22:08
sayın kuru bey mesailerle ilgili genelge yayınlar genelgeler sadece gen.müdür yayınlar kendini gen.müdür yerine koyan sayın kuru nun marifetler yazmakla bitmez kurumu ne hallere getirdin beylerbeyli hızır
176.237.35.115
ahmet kılıl
04 Ağustos 2018 Cumartesi 08:53
08:53
03.08.2018 tarihinde saat 9.00 da çanakkale vts de beyler beyı efendisi bir yemek verir kendisine deniz cuprası izgara yaptırtır diğer personele sardayle balığı boş boş konuşur şirin görünmek için iki cümle kurar sankı yaptıklarını unuttuk kendini beğenmiş 3.5 yalaka önünle Allah bu millete yardim etsin
176.237.93.19
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim