• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Uzan'ların deniz şirketleri satılıyor

Uzan'ların deniz şirketleri satılıyor
TMSF tarafından, Uzan Grubu'nun alacaklarına karşılık el konulan METAŞ, AYSAN, LİMAŞ ve DEMAŞ şirketleri, 2-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek ihale ile satılacak.
Uzanlar'ın İzmir'deki şirketleri satılıyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından, Uzan Grubu'nun alacaklarına karşılık el konulan METAŞ, AYSAN, LİMAŞ ve DEMAŞ şirketlerinin, 2-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek ihalelerle satılacağı bildirildi.

Kapalı zarfla teklif verme ve açık artırma usulüyle gerçekleştirilecek ihalelerle satılacak şirketler, TMSF tarafından düzenlenen programla basına tanıtıldı.
TMSF Basın Halkla İlişkiler Müdürü ve Medya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Adıgüzel, satışa sunulacak şirketlerden İzmir Metalürji Fabrikası T.A.Ş'de (METAŞ) yaptığı açıklamada, daha önce kamu borçlarına karşılık malları haczedilen Uzan Grubu'na ait bulunan İzmir'deki demirçelik ve metal üretimi ile liman hizmetleri alanında faaliyet gösteren 4 şirketin, tüm ticari ve iktisadi bütünlüklerinin Mayıs ayında satılacağını kaydetti.Teklif verme süresi 21 Nisan'da dolacak olan satış işleminin, kapalı zarfla teklif verme ve açık artırma usulüyle TMSF Konferans binasında gerçekleştirileceğini anlatan Adıgüzel, ihalelerin toplam 80 milyon dolar muhammen bedelle gerçekleştirileceğini bildirdi.

ŞİRKETLERİN DURUMU

Satışa sunulacak şirketler hakkında bilgi verilen programda, METAŞ, AYSAN ve LİMAŞ şirketleri, basın mensuplarına gezdirildi.

Alınan bilgiye göre, İzmir'in Bornova ilçesinde Türkiye'nin özel sektöre ait ilk elektrikli ark ocaklı tesisi olarak 1960 yılında kurulan METAŞ'ta, şirketin kamu rehinindeki çoğunluk hisselerinin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 1998 yılında Uzan Grubu'na satışından bu yana üretim yapılmıyor.
Tel halat, kaynak elektrodu gibi çelik ürünleri imalatı yapılan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Urfa Tüneli, İMKB binası ve birçok otoyolun yapımında çelik malzemeyi karşılayan METAŞ'ın, 300 bin metrekarelik alanda kurulu bulunan tesisinde 56 bin 628 metrekarelik kapalı alan bulunuyor.Tüm varlıklarıyla birlikte 4 Mayıs'ta 40 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkarılacak METAŞ, son olarak yıllık 1 milyon 750 bin ton kütük demir ve haddelenmiş çelik üretimi kapasitesine sahip bulunuyordu.

TMSF TARAFINDAN YENİDEN ÜRETİME ALINDI

Satışa sunulacak bir diğer şirket olan Anadolu Yay Sanayii ve Ticaret A.Ş (AYSAN), TMSF tarafından el konulan yaklaşık 300 şirket arasında, haczedildiğinde üretimde değilken fon tarafından yeniden üretime alınması açısından “tek” olma özelliği taşıyor.
METAŞ tarafından çıkan atık malzemelerin işlenmesi amacıyla yine Bornova'da kurulmuş olan AYSAN, 2 Mayıs'ta gerçekleştirilecek ihalede 3 milyon dolar muhammen bedelle satışa sunulacak.Halen BMC kamyonları için makas üretimi ile kendi markasıyla tarım aletleri yapan AYSAN, yüzde 15-20 kapasite ile 2005 yılında 343 ton yaprak yay ile 219 adet zirai alet satışı gerçekleştirdi.

METAŞ'I ALACAK ŞİRKETÇE SATIN ALINMASI BEKLENİYOR

METAŞ'ın üretim sevkıyatı için Aliağa Nemrut Bölgesi'nde 1977 yılında kurulan ve 1980 yılında faaliyete geçen Liman Hizmetleri A.Ş (LİMAŞ), METAŞ'ta üretimin durması nedeniyle 1992 yılında Ege Bölgesi Liman ve Deniz İşleri Müdürlüğü tarafından tanınan hak ile halen bölgedeki diğer kuruluşlara hizmet vermeye devam ediyor.
TMSF tarafından el konulduğunda 4 firmaya liman hizmeti veren LİMAŞ, bu süreçte hizmet verdiği firma sayısını 37'ye, kapasitesini de 100 milyon tondan 600 milyon tona çıkardı. Kargo hizmetleri ve liman istifade hizmetleri olarak iki ana grup altında toplanan LİMAŞ, 5 Mayıs'ta düzenlenecek ihalede, 32 milyon dolar muhammen bedelle satışa sunulacak.TMSF yetkililerinden, şartname satış sürecinde, METAŞ ile ilgilenen şirketlerin LİMAŞ için de şartname satın aldıklarının gözlendiği öğrenildi.TMSF yetkilileri, bu durumun daha önce ÖİB'den Uzan Grubu'nca satın alınmasının ardından üretimi durdurulan METAŞ'ın, arazisi için değil, üretim amacıyla satın alınmasının düşünüldüğünün bir göstergesi olduğunu ifade etti. Gaziemir ilçesinde METAŞ'ın bağlı ortaklığı ile 1966 yılında kurulan Demir Mamülleri Sanayii A.Ş. (DEMAŞ) ise fason galvanizleme alanında faaliyet gösteriyor.Halen yüzde 20 kapasite ile TMSF yönetiminde üretimine devam eden şirket, 5 milyon dolar muhammen bedelle 5 Mayıs'ta satışa sunulacak.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim