• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 18 °C

Türk feribotuna taciz ateşi

Türk feribotuna taciz ateşi
Lübnan’daki çatışmalar nedeniyle sivillerin tahliye edilmesi için görevlendirilen Akçakoca adlı feribota dün gece İsrail askerleri tarafından taciz ateşi açıldı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Lübnan'da bulunan Avusturyalı vatandaşları tahliye için Beyrut'a giden Türk feribotuna İsrail askerleri tarafından taciz ateşi açıldığını söyledi. Lübnan’dan tahliye çalışmaları ile ilgili bilgi veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, resmi başvurular üzerine İsveç, Avustralya ve Danimarka vatandaşlarının tahliyesinde Türkiye’nin öncü rol üstlendiğini bildirdi.

Şu ana kadar Mersin’e 7194 kişinin getirildiğini söyleyen Yıldırım, Avustralya hükümetine tahsis edilen İzmit Belediyesi’ne ait bir feribotun ise dün gece İsrail savaş gemileri tarafından taciz edildiğini açıkladı.

Bakan Yıldırım, feribota taciz ateşi açıldığını, sabaha kadar alıkonduğunu bildirdi.

Teknenin ve 13 personelin herhangi bir yara almadığını vurgulayan Binali Yıldırım, Avustralya Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı’nın girişimleriyle geminin serbest kaldığını Magosa’da yakıt ikmali yaptıktan sonra Beyrut’a hareket ettiğini söyledi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Lübnan'dan tahliye edilmesi gereken tüm Türk vatandaşlarının tahliyesinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yıldırım, tahliye işlemlerinde kullanılan İzmit Belediyesinin Akçakoca Deniz Otobüsünün dün gecen Beyrut'tan Magosa'ya seferini yaparken taciz ateşi açılarak durdurulduğunu ve sabaha kadar bekletildiğini, taciz ateşinin gemiye ya da personeline isabet etmediğini açıkladı.

Binali Yıldırım, bugüne kadar Kanada, İsveç, Avustralya, Danimarka uyruklu 7 bin 194 sivilin Beyrut'tan alınarak Mersin'e çıkarıldığını söyledi.

Yıldırım, Lübnan'dan tahliyelerin Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlıklarının koordinasyonunda gerçekleştirildiği ancak bazı sorunlar yaşandığı, dün gece de Türk tahliye gemisine ateş açıldığı belirterek şunları söyledi:

''İsrail-Filistin arasında yaşanan son gerginlik Lübnan'a yansıdı. Lübnan'da binlerce çeşitli uyruklara sahip sivillerin ateş altından salimen çıkarılması konusunda bölgenin önemli ülkesi Türkiye yine imdada yetişti. iki haftadan beri bize yoğun talepler geliyor. İsveç, Avustralya, Kanada, ABD'den... Kendi vatandaşlarımız en başta olmak üzere bu savunmasız sivil insanları ateş hattından, savaşın acımasız sonuçlarından kurtarmak için Türkiye Cumhuriyeti olarak biz gerekli insanı yardımı gecikmeden verdik. Bu bağlamda gerek Türk bayraklı gemilerimiz, gerekse KKTC'deki gemiler başta olmak üzere bölgedeki tüm gemileri harekete geçirerek, Deniz Kuvvetlerimizin İskenderun Feribotu da dahil olmak üzere görevlendirdik. Bu çalışma neticesinde Kanada, İsveç, Avustralya, Danimarka uyruklu 7 bin 194 sivili Beyrut'tan alıp Mersin'e salimen çıkarmış bulunuyoruz. Buradan ülkelerine havayoluyla gidiyorlar.''

Yıldırım, İsrail'in hem karadan hem de denizden Lübnan'ı abluka altına aldığını, tahliye operasyonlarında herhangi bir olay çıkmaması, gemiler ve sivillerin zarar görmemesi için ilgili ülkelerin dışişleri bakanlığı ile Türk Dışişleri Bakanlığının İsrail makamlarıyla diplomatik girişimleri koordine ettiklerini belirtti.

''ROTA VE KURALLARI İSRAİL BELİRLİYOR''

''Bütün bunlara rağmen zaman zaman sıkıntılar oluyor'' diyen Yıldırım, uluslararası sular dahi olsa bölgedeki fiili durum nedeniyle gemilerin rotalarını ve hangi kurallara uyacaklarını İsrail askeri botlarının belirlediğini ve tahliyelerin onların kontrolünde yapılabildiğini ifade etti. Yıldırım, şöyle devam etti:

''Burada bazı sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin dün gece, İzmit Belediyesinin Akçakoca Deniz Otobüsü, Beyrut'tan Magosa'ya seferini yaparken İsrail askeri botları tarafından durduruldu, sabaha kadar bekletildi. Sabah yapılan diplomatik girişimler, Avustralya Büyükelçiliği, Türk Dışişleri ile Ulaştırma Bakanlığı birimlerinin katılımıyla sorun aşıldı ve gemi Magosa'ya gitti. Oradan tekrar sefer almak üzere Beyrut'a dönecek.''

YOLCULARINI BUGÜN MERSİN'E GETİRECEK

Yıldırım, gemiye ateş açılıp açılmadığı sorusuna ise ''Taciz ateşi açılması söz konusu, rotasını çevirmek bakımından. Ama tekneye veya personeline herhangi bir isabet yok. 12-13 personeli var teknenin'' karşılığını verdi.

İsrail'in gemiyi durdurma konusunda resmi bir gerekçe bildirip bildirmediğine ilişkin soru üzerine Yıldırım, ''Dışişleri Bakanlığı bunun nedenlerinin ne olduğu konusunda girişimleri yapıyor. Gün içerisinde bunun nedenini öğreneceğiz'' dedi.

Yıldırım, gemide yolcu bulunmadığını, söz konusu geminin yolcuları bugün alacağını bildirdi. Geminin Avustralyalıları taşımak üzere tahsis edildiğini belirten Yıldırım, sabaha kadar yapılan yoğun çalışma sonucunda geminin yoluna devam ettiğini, Magosa'da yakıt ikmali ile ihtiyacını karşıladıktan sonra Beyrut'tan sivilleri alıp Mersin'e getireceğini kaydetti.

TAHLİYE EDİLECEK VATANDAŞIMIZ KALMADI

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bir başka soruyu yanıtlarken, İskenderun Feribotunun muhripler eskortunda Türk vatandaşlarını da dün alıp Mersin'e getirdiğini belirtti.

Tahliye edilecek Türk vatandaşı kalıp kalmadığı sorusu üzerine Yıldırım, ''Bütün sivillerimizi İskenderun Feribotunda tahliye ettik, tahliye edilmesi gereken tüm vatandaşlarımız tahliye edildi. Şu anda herhalde tahliyesi gereken Türk vatandaşı yok. Resmi görevliler dışında... Onlar da görevlerine devam ediyorlar'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin ''anlamsız ve hiçbir dengesi olmayan savaşın acılarını sivil insanlara yaşatılmamasını amaçladığını, bu konuda öncü olduğunu ve olmaya da devam ettiğini söyledi.

Tahliye edilen yolcuların Mersin limanında ihtiyaçlarının karşılandıktan sonra havayoluyla ülkelerine gönderildiğini anımsatan Yıldırım, Kıbrıs Rum kesimine de tahliyelerin yapıldığını bildirdi.

Yıldırım, tahliye için Kıbrıs Rum kesiminin özel bir talebi olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, ABD ya da başka ülkelerin hangi imkanlar varsa onu kullanmak için Kıbrıs Rum kesiminin gemilerinden yararlanarak bazı tahliyeleri oradan yaptıklarını, ancak tahliyelerin ağırlıklı olarak Türkiye'den yapıldığını dile getirdi.

Yıldırım, ne kadar daha tahliye işleminin gerçekleştirileceği sorusunu yanıtlarken ''Sayının on binleri geçeceği tahmin ediliyor'' dedi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim