• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Turizmin kalbinde yolun ne işi var?

Turizmin kalbinde yolun ne işi var?
Denizlerimiz kirleniyor. Deniz dibindeki bitki örtüsü, deniz canlıları bu pisliğe ve oksijensizliğe dayanamayarak her gün biraz daha yok oluyor.
Denizlerimiz kirleniyor. Deniz dibindeki bitki örtüsü, deniz canlıları bu pisliğe ve oksijensizliğe dayanamayarak her gün biraz daha yok oluyor.
İşte bu yüzden Deniz Temiz Derneği TURMEPA adeta kıyılarda ve özellikle de pilot bölge Göcek'te seferberlik ilan etti. Hafta sonu Göcek'te, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu ve Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Yücel ile birlikte tüm koyları dolaştık.
Mapa yani teknelerin ipinin bağlandığı babalar olmadığı için teknelerin çoğu ağaçlara bağlanmıştı. Ağaçlar köklerinden zedeleniyordu yani.
Bir teknenin bağlandığı ağaçlardan birindeki yazı dikkatimi çekti. Göcek Belediyesi, ağaçların çoğuna 'Çevremizi sevelim, ağaçlara ip bağlamayalım' yazıları yazmış. Ama nafile.
Koylara bakıyorum. Etraf milyon dolarlık yatlarla dolu. Hem Türkiye'nin hem dünyanın pek çok zengin insanının durağı burası. Ama ne yazık ki, hemen hepsi sintinesini yani gri ve siyah suyunu denize boca ediyor!
TURMEPA koylara; tekneler iplerini ağaçlara bağlamasınlar diye 500'ün üzerinde mapa dikmiş. Sintineleri toplayacak bir gemiyi de belediyenin hizmetine vermiş.
İlk yıl hali vakti epey yerinde olan (!) bu yatlardan sintileri bedavaya toplanacak. Yeter ki denizi kirletmesinler. Sonra yurtdışında da olduğu ve olması gerektiği gibi bir ücrete tabi olacak ki, elde edilecek gelirle Göcek daha da temizlensin. Altyapısı tamamlansın.
Göcek'te Metin Kalkavan'ın önceki yıl Çukurova'dan satın aldığı marinaya da uğradık. Bizi karşılayan ne yazık ki kesif bir lağım kokusu oldu. Çünkü güzelim Göcek'in bir arıtma tesisi bile yok. Kanalizasyon denize veriliyor. Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, 'İnşallah önümüzdeki yıl pırıl pırıl olacak' diyor.
Sonunda Göcek'teki dört marina bir masa etrafında toplanabilmiş ve arıtma tesisi için düğmeye basılmış. Çok geç ama buna da şükür galiba.
TURMEPA, Arçelik'in desteğiyle Fethiye'de deniz gözlem evi açtı. Burada çevreyi kirletip kirletmediği belli olmayan tesisleri inceleyecek bir de laboratuar var.
Organik Holding'in içini döşediği binanın açılışında Fethiye Belediye Başkanı'nın heyecanını görmeliydiniz.
İlk kez, bir sivil toplum örgütü, yerel yönetim, üniversite ve Ankara birlikte hareket ediyor, kimse de kimseyi hırpalamıyordu.
Ama doğrusu Göcek'in en güzel koylarından Sarsala'nın halka açılması için ormandan yol açılması ve bir tekne durağı olması gereken bölgeye karadan ulaşım sağlanması, yat turizminden ülkeyi bekleyen milyar dolarlık potansiyele yapılan büyük bir darbe!
Şelale KadakDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim