Antalya Limanı'nın işletme hakkını özelleştirme kapsamında 1998 yılında 30 yıllığına alan Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş., 74 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarıldı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sümerbank'a el konulurken adeta yeniden kamulaştırılan Antalya Limanı'nın işletme hakkına sahip bulunan Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş.'yi 74 milyon dolarlık muhammen bedelle satışa çıkardı. 1998 yılında özelleştirilen Antalya Limanı, Sümerbank'a el konulmasıyla birlikte adeta yeniden kamulaştırılmış, özelleştirme bedelinin bir kısmını da TMSF ödemişti.
TMSF Antalya Limanı'nın işletme hakkını 2028 yılına kadar elinde bulunduran Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş.'nin yüzde 99.998 hissesini ihaleyle satışa çıkardı. 15 Haziran'da yapılacak ihaleye katılmak isteyen yatırımcıların 8 Mayıs-25 mayıs günleri arasında açık tutulacak bilgi odalarından yararlanabilecekler. Satış kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanmasıyla yapılacak.
İLGİNÇ BİR ÖZELLEŞTİRME HİKAYESİ
Antalya Limanı'nın işletme hakkı özelleştirme kapsamında 31 Ağustos 1998 tarihinde yapılan sözleşmeyle, Sümerbank'ın sahibi de olan Hayyam Garipoğlu'nun ortağı olduğu Ortadoğu Liman İşletmeleri A.Ş.'ye devredildi. Özelleştirme sonrasında Ortadoğu Liman, Sümerbank'tan kredi aldı ve bu krediyi geri ödeyemedi. Bunun üzerine şirkete Sümerbank tarafından el konuldu. Böylece limanın işletme hakkına tek başına Garipoğlu sahip oldu.
Danıştay 10. Dairesi Antalya Limanın işletme hakkının devrini 1998/3742 E. 2000/4542 K. sayılı kararıyla Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Ancak iptal kararı uygulanmadı. Sümerbank'ın batışıyla da Liman yeniden kamunun yönetimine geçti.
Özelleştirme İdaresi, Liman'ın 29 milyon dolarlık işletme hakkı devir bedelinin 5.8 milyon dolarını peşin tahsil etti. Kalanın tutarın da 5.8 milyon dolarlık eşit taksitler halinde yıllık yüzde 10 faiz uygulanarak 3 yıl içinde ödenmesi öngörüldü. Borcun kalanı için de teminat mektubu alındı. ÖİB, 10 Eylül 2002 tarihine kadar son taksit için herhangi bir ödeme yapılmaması üzerine teminat mektuplarının nakde çevirmek üzere harekete geçti. Teminat mektuplarının batan Sümerbank ile Egebank'tan alınmış olması nedeniyle ödemeyi TMSF, başka bir ifadeyle devlet yaptı. Yapılan yazışmalar sonucunda TMSF 10 Ekim 2002 tarihinde 6 milyon 488 bin dolarlık işletme hakkı devir bedeline ilişkin borcu ÖİB'e ödedi.
Bu arada TMSF'nin satışa çıkardığı Liman'a geçen yıl 4.5 milyon euroluk yatırım yapacağı da açıklanmıştı. DenizHaber.Com
TMSF Antalya Limanı'nı satıyor

Antalya Limanı'nın işletme hakkını özelleştirme kapsamında 1998 yılında 30 yıllığına alan Antalya Liman İşletmeleri A.Ş., 74 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarıldı.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
MKE Denizhan-76 deniz topu, Romanya Silahlı Kuvvetleri’ndeTürk savunma sanayii, harp sahasının ihtiyaçlarını gözeterek geliştirdiği yeni sistem ve ürünler ile kritik başarılara imza atmaya ve dünyada adından söz ettirmeye devam ediyor.
Yunan Sahil Güvenlik botu mendireğe tırmandıDevriye görevinden dönen Yunan Sahil Güvenlik botu, mendirek kayalıklarına adeta tırmandı.
ABD Pasifik'te kuş uçurtmuyor! 9 ton kokain yakaladıABD Sahil Güvenlik ekipleri, Pasifik Okyanusu'ndaki operasyonda 9 tondan fazla kokain ele geçirdi
ABD ve İsrail donanmasından ortak tatbikatİsrail donanması ile ABD donanmasına bağlı 5’inci Filo, 1 hafta sürecek olan "Intrinsic Defender" tatbikatına başladı.ÇOK OKUNANLAR
“Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim























