• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Sammy Ofer Aksay Denizciliği satın aldı

Sammy Ofer Aksay Denizciliği satın aldı
TÜPRAŞ’ın yüzde 14.76’sını satın alarak, altı ayda 800 milyon dolar para kazanan Ofer Ailesi’nin, 2004 yılının şubat ayında Aksay Denizcilik isimli bir Türk şirketini satın aldığı ortaya çıktı.

OFER BROTHERS AKSAY DENİZCİLİĞİ SATIN ALDI

TÜPRAŞ’ın yüzde 14.76’sını satın alarak, altı ayda 800 milyon dolar para kazanan Ofer Ailesi’nin, 2004 yılının şubat ayında Aksay Denizcilik isimli bir Türk şirketini satın aldığı ortaya çıktı. Geçen sene gerçekleşen satışta Oferler’e ait Ofer Brothers şirketi gemi fiyatlarının yükselmesi ile bir yılda yüzde yüz kâr elde etti.

Ofer Ailesi’ne ait Ofer Brothers isimli şirket, özellikle kimyasal tanker işletmeciliği alanında faaliyet gösteren Aksay Denizcilik isimli firmayı, Selçuk Sinansoy’dan 8 tankeriyle birlikte satın aldı. Daha sonra gemicilik piyasasında navlun fiyatlarının yükselmesi ile birlikte gemi fiyatlarının iki katına çıkması, Oferler’in bu operasyondan da yüzde 100 getiri elde etmelerine yol açtı. Oferler TÜPRAŞ’tan 446 milyon dolara aldıkları yüzde 14.76 hisselerde, özelleştirme sonrası çıkan 8.1 milyar dolarlık fiyatın ardından, yüzde 200 kazanç sağlamıştı. Oferler, daha önce İsrail’in en büyük denizcilik şirketinin hisselerini de yarı fiyatına almayı başarmıştı.

Londra merkezli Zodiac Denizcilik isimli şirketle Türkiye’de 15 yıldır faaliyet gösterdiği öğrenilen Ofer Brothers Aksay’ı almasının ardından kimyasal tankercilik alanında dünyanın sayılı firmalarından biri yapmak için yatırımlar yapmaya başladı. Türkiye’de Aksay Denizcilik ile kimyasal tankercilik işletmeciliği yürüten Oferler, İsrail’de Zim ve Singapur’da ise Tanker Pacific isimli firmalarla faaliyet gösteriyor.

Ofer Ailesi’nin bu satışla birlikte Aksay Denizcilik firmasını daha da büyütme kararı aldığı belirtiliyor. Satıldığı dönemde 8 tankeri olan Aksay’ın 1 gemisini satan Oferler, daha sonra şirkete 5 yeni tanker daha aldı. Gemilerin ortalama fiyatlarının 20 milyon dolar civarında olduğu belirtilirken, şirketin gemi arayışlarının sürdüğü ve filoyu genişletmek için 500 milyon dolar civarında bir yatırım planladığı da gelen bilgiler arasında. Aksay Denizcilik firmasının, satış öncesindeki tanker ortalamaları 4 bin ton ile 15 bin ton arasında değişirken, Oferler’in satın almasından sonra filoya katılan tankerlerin 10 bin tonun üzerinde bulunması da Aksay’ın uluslararası denizcilik anlamında daha iyi bir konuma taşınmasının amaçlanması olarak yorumlanıyor.

GÖZÜ İKİ KITADA

Öte yandan Oferler’in temmuz ayında da Ukrayna Ulaştırma Bakanlığı ile ‘Avrasya Geçiş Projesi’ isimli bir ihaleyi yüklendiği, bununla birlikte Avrupa ile Asya kıtaları arasındaki kruvaziyer turizmini artırmaya yönelik girişimlerde bulunacağı söyleniyor. Ukrayna’nın ‘Galataport’u olarak adlandırılabilecek projenin bir zamanlar Karadeniz bölgesinde

lider durumda olan Ukrayna limanlarını, yeniden birinciliğe yükselteceği ifade ediliyor.

Kaynak: Mehmet SİNLENMEZ-Recep CANPOLAT-Akşam Gazetesi

www.denizhaber.net

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim