• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Rumlar Fransa'ya üs veriyor

Rumlar Fransa'ya üs veriyor
Askeri işbirliğinde son aşamaya gelindi. Rum yönetimi, deniz limanı ve deniz üslerinde Doğu Akdeniz'de seyreden Fransız savaş gemilerine kolaylıklar sağlayacak.
Kıbrıs Rum kesimi ile Fransa arasındaki askeri işbirliği anlaşmasının imzalanması için son aşamaya gelindi. Rum Politis Gazetesi'nin haberine göre anlaşma, Fransa'ya, Andreas Papandreu Baf Askeri Hava Üssü'nü ve Rum limanlarını kullanma hakkı veriyor.

Gazete, anlaşmanın Rum yönetimi için yararlarının çok olmasına karşın, olumsuz yanları da olduğunu bildirdi.

Gazeteye göre anlaşma, geçtiğimiz yılın kasım ayında, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un Fransa'yı ziyaretinde, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile yaptığı görüşmede gündeme geldi.

Rum yönetiminin temel askeri altyapılarının, Fransız savaş uçakları ve gemilerinin kullanımı için Fransa hükümetinin hizmetine verilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Haberde, Türkiye'nin Paris'e sözlü nota vererek görüşmelerin sona erdirilmesi ve herhangi bir anlaşma imzalanmamasını istediği ifade edildi.

'Anlaşmanın, Güney Kıbrıs'ın Fransa ile olan çok iyi ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığını ve iki ülke arasında askeri alanda varolan işbirliğini bir sisteme bağladığına' dikkat çeken gazete, anlaşmanın şu hususları öngördüğünü yazdı:

Baf'taki Andreas Papandreu Hava Üssü'nden Fransız savaş uçaklarına kolaylık sağlanacak. Şu anda Lübnan'daki kriz nedeniyle ve anlaşma henüz imzalanmadan dahi Baf Hava Üssü, Fransızlar tarafından kullanılıyor.

Rum yönetimi, deniz limanı ve deniz üslerinde Doğu Akdeniz'de seyreden Fransız savaş gemilerine kolaylıklar sağlayacak.

Rum Milli Muhafız Ordusu subaylarının Fransa askeri okullarında eğitiminin sürdürülmesi. Bu işbirliği halen uygulamada. Çünkü Rum Milli Muhafız Ordusu’nun sahip olduğu silahların çoğu Fransız kaynaklı.

Fransız yetkililerin Kıbrıs konusunda seminere katılmak ve Rum Savunma Bakanlığı ile askeri işbirliğinde bulunmak için Güney Kıbrıs'ı ziyaret etmesi.

Anlaşmanın Güney Kıbrıs’a yararları:

Gazeteye göre ilgili anlaşma, Güney Kıbrıs'a ek olarak bazı avantajlar da sağlayacak. Buna göre:

Fransa'nın, artık Rum yönetiminin AB içindeki görüşlerini desteklemek için stratejik bir nedeni olacak.

Güney Kıbrıs Fransızca konuşan ülkeler örgütünün üyeliğine alınıyor. Bu biçimde eski sömürge devleti olarak Fransız dilini kullanan birçok Müslüman ülkenin üye olduğu bu örgütte söz sahibi olacak.

Güney Kıbrıs, Fransız silah ve parça piyasasına istikrarlı bir biçimde girmiş olacak.

Bu anlaşmayla Güney Kıbrıs, İngiltere ve Türkiye'nin tepkilerine karşın AB ordusuyla tam işbirliğine girmeyi ve bu orduya dahil edilmeyi daha kolay talep edebilir. Bu biçimde de NATO'ya girememesinden dolayı jeopolitik konumunda oluşan kayıplarını kapatabilir.

Kıbrıs sorununa nihai bir çözüm bulunması durumunda, Fransızlar'ın varlığı, 'askersizleştirme' başlığında müzakere masasına İngiliz üslerinin de konması ana hedefiyle Rum tarafının elinde bir müzakere kartı oluşturabilir.

Rumlar için olumsuz noktalar

Gazete, siyasal gözlemcilere dayanarak anlaşmanın şu olumsuzlukları olacağına dikkat çekti:

Bu anlaşma, ABD ve İngiltere'yi rahatsız eder. ABD ve İngiltere, Büyük Ortadoğu Projesi'ni uygulamaya koymaya çalıştığı bir bölgede Fransa gibi rekabetçi bir ülkeyi istemez. Siyasal gözlemciler Rum tarafının bugünkü siyasetini 1960'lardaki Kıbrıs-SBCB politikasına benzetiyor. Ancak, 'Kıbrıs' AB üyesi olduğu için o günkü durumundan daha iyi bir pozisyonda.

Anlaşma, Türkiye'yi de rahatsız ediyor ve şu anda Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü aracılığıyla anlaşmanın Zürih-Londra anlaşmalarına aykırı olduğunu vurguluyor. Zürih ve Londra anlaşmaları, Ada'da yalnızca garantör devletlerin askeri varlığına izin veriyor.

Anlaşma Kıbrıs'ı daha da askerleştirilmiş bir bölgeye dönüştürür ve tüm bölge için tarafsız ve güvenli bir ekonomik bölge olduğunu yaymaya çalışan 'Kıbrıs'ın imajını zedeler. Kıbrıs'ı terör örgütlerinin hedefi haline getirir.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim