• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Ofer, Koç kadar saygınlığa sahip

Ofer, Koç kadar saygınlığa sahip
Vatan Gazetesi Yazarı Metin Münir, Ofer'le ilgili olarak "bizim için Koç veya Sabancı ne ise İsrail için Ofer o. En az Koç ve Sabancı kadar da mali güce ve saygınlığa sahip."
OFER, RAHMİ KOÇ KADAR SAYGINLIÐA SAHİPVatan Gazetesi Yazarı Metin Münir, Ofer'le ilgili olarak "bizim için Koç veya Sabancı ne ise İsrail için Ofer o. En az Koç ve Sabancı kadar da mali güce ve saygınlığa sahip" dedi. Metin Münir'in Vatan Gazetesindeki yazısı...Sami Ofer çatal kuyruklu, keçi ayaklı bir finansal iblis midir, ciddi bir iş adamı mıdır?

Türkiye'ye kan emmeye mi geldi yoksa mumla aranacak bir yatırımcı mı?

Eğer birkaç haftadır gazeteleri izliyorsanız İsrail kökenli bu iş adamı ile ilgili olumlu bir izlenim edinmiş olamazsınız. Onasis gözlükleri, şarap bardağı, göbeği ve kalın dudaklarıyla basında çıkan fotoğraflarında 83 yaşındaki iş adamı, iğrenç bir kapitalist izlenimi yaratıyor.

Ama gerçek, görüntünün tam aksi.

Şirketler konusunda dünyanın en sağlam otoritesi olan Dun & Bradstreet'in İsrail'in En Büyük Şirketleri 2003 kitabına göre Ofer İsrail'in en büyük 10 grubundan birinin sahibi. Forbes Dergisi 2 milyar dolarlık kişisel serveti ile onu dünyanın en zengin kişileri listesine aldı. Haaretz Gazetesi'nin İsrailli zenginler listesinde Ofer ikinci sırada.

Ofer ailesinin yüzde 60'ına sahip olduğu Israel Corporation İsrail'in en büyük bazı şirketlerine ortak. Örneğin, ülkenin dördüncü en büyük bankası olan United Mizrahi Bank'ın (2003 özvarlıkları 16 milyar dolar) yüzde 26'sı Oferler'in. Oil Refineries (2002 cirosu 2.5 milyar dolar) adlı rafinerinin yüzde 26'sı da Oferler'in. Oferler dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden biri olan ZIM'in de çoğunluk ortağı. Bunların dışında ailenin kimya ve gayrimenkul sektörlerinde de büyük yatırımları var.

Özetle, bizim için Koç veya Sabancı ne ise İsrail için Ofer o. En az Koç ve Sabancı kadar da mali güce ve saygınlığa sahip.

Ofer, bu büyük serveti babası Jozef Herschovici'nin Hayfa'daki küçük gemicilik malzemesi dükkânını işleterek kazanmaya başladı. Çocuklar (büyük kardeş David 1994'te öldü) daha sonra babalarının adını kısaltıp Ofer soyadını aldılar. Bugün şirketi Sami'nin iki oğlu; Eyal ve İdan, yönetiyor.

Ofer dünyanın ikinci büyük "cruise" şirketi olan Royal Caribbean Cruises'ın (New York borsasındaki değeri 8.2 milyar dolar) büyük ortağı.

Hatırlanacağı gibi, İstanbul'daki Karaköy Limanı'nın yeniden inşası ve işletmesi için (Galataport) Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin (TDİ) düzenlediği yap-işlet-devret ihalesini KDV hariç 4.4 milyar dolar vererek, Royal Caribbean Cruises ile Global Yatırım Holding önderliğindeki konsorsiyum kazandı.

Son olarak bir de sanatseverlere küçük bir biyografik bilgim var. Ofer dünyanın en büyük empresyonist resim koleksiyonlarından birine sahip. Bu alemde dolaşan dedikodulara göre dünyanın en büyük Marc Chagall koleksiyonu onda. Bir süre önce Mark Rothko'nun bir resmine 11 milyon dolar ödeyen Ofer'in, Claude Monet'nin Su Zambakları'na 22 milyon dolar ödeyen esrarengiz koleksiyoncu olduğu söyleniyor.

Neden Ofer Türk basınında bu kadar karalandı?

Bunun da cevabını biliyorum. Ama yerim doldu. Bir başka zaman.
Kaynak:Metin Münir-Vatan GazetesiDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim