• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Karasularımıza güvenlik çemberi

Karasularımıza güvenlik çemberi
Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan proje ile Türkiye kıyıları 25 noktadan Otomatik Tanımlama İstasyonları(Autotomatic Identificatıon System) ile gözetlenecek.
Denizlere güvenlik çemberi

Üç bir tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de denizcilik alanında önemli bir yatırım için daha düğmeye basılıyor. Yatırım çalışmaları Başbakanlık Denmizcilik Müsetşarlığı tarafından tamamlanacak olan proje kapsamında Türkiye kıyılarında 25 ayrı noktada Otomatik Tanımlama İstasyonları (OTS) kurulacak.
Edinilen bilgiye göre, Avrupa Birliği'nin (AB) önerileri doğrultusunda çalışmalara başlanılan OTS sistemi AB'ye üye ülkelerle birlikte en geç 2007 yılında tamamlanmış olacak. Belirlenen noktalarda kurulacak baz istasyonları için Milli Savunma Bakanlığı, Türk Telekom, DHMİ ve TRT Genel Müdürlüğü altyapısı kullanılacak.

ULUSLARARASI İHALE AÇILACAK

Önümüzdeki günlerde Denizcilik Müsteşarlığı tarafından sistemin kurulması amacı ile uluslararası düzeyde bir ihale açılacak. Müsteşarlık yetkilileri, söz konusu sistem için yaklaşık 6,5 milyon YTL'lik bir harcama yapılacağını bildirdiler.
Proje ile Türk kıyılarında seyreden OTS ile donatılmış gemiler ana kontrol merkezi olan Denizcilik Müsteşarlığı'nın Ankara'daki merkezinde anında izlenecek. OTS'ler aracılığı ile merkezi sisteme aktarılacak bilgiler ilgili kurumlarla paylaşılacak. Böylece gemilerin otomatik izlenmesi yoluyla denizlerin güvenliği büyük ölçüde arttırılacak. Tonajlarına bakılmaksızın Türk denizlerinde seyreden her gemi OTS cihazı taşımakla yükümlü olacağı için sistemin işlerliğinin de kısa sürede amacına ulaşması bekleniyor.

HER TÜRLÜ KAÇAKÇILIĞA DARBE VURULACAK

2007 yılında tamamlanması planlanan ve eşzamanlı olarak hizmete alınması öngörülen OTS ile gemilerin izlenmesi yoluyla başta akaryakıt kaçakçılığı olmak üzere, yasadışı göç de büyük ölçüde takip altına alınacak.
Sistem ile balıkçılık faaliyetleri de kontrol altına alınacak. Denizlerde meydana gelen kazalara alınacak sinyallerle kısa süre içerisinde anında müdahale edilerek, seyir emniyeti de arttırılmış olacak.

OTS SİSTEMİ NEDİR

Kısa adı OTS olan Otomatik Tanımlama Sistemi (Autotomatic Identificatıon System) data tabanlı ileri teknoloji ihtiva eden sayısal içerikli bir sistem olup, bu sistem aracılığı ile geminin kimlik ve seyir bilgilerine yönelik veri iletiminin belirlenen merkeze ulaştırmasına imkan veren altyapı çalışmaları ile bir bütünlük oluşturan yeni bir sistem olarak biliniyor. Sistem aracılığı ile belirli yük ve tonaja sahip gemilerin hem birbirlerini izlemeleri hem de bunların kıyıdan takibi mümkün hale geliyor.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim