• BIST 9142.4
  • Altın 2325.529
  • Dolar 32.3782
  • Euro 35.0031
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Kaçak Yakıt Ortada Kaldı

Kaçak Yakıt Ortada Kaldı
Kaçakçılık yaparken yakalanan gemiler kimse tarafından teslim alınmıyor. İstanbul Liman Başkanı Kurt "Teslim alırsak bizim rüyalarımız kaçacak" diyor...
Güvenlik güçleri tarafından yakalanan gemileri hiçbir kurum teslim almak istemiyor. İstanbul'da, denizde yakalanan kaçak akaryakıtı teslim alacak birim konusunda kargaşa yaşanıyor. Kaçakçılık yaparken yakalanan gemiler gümrük ve limanlar tarafından teslim alınmıyor. Mali Şube Müdürü Aktaş. teknelerin her gece rüyasına girdiğini belirtirken İstanbul Liman Başkanı Kurt ise "Teslim alırsak bizim rüyalarımız kaçacak" diyor...ANKARA - İstanbul'da akaryakıt kaçakçılığı yaparken yakalanan gemi ve tankerleri, sorumlu birimlerin "Yer yok" diyerek teslim almaya yanaşmaması nedeniyle kaçakçılıkla mücadele sekteye uğruyor. Mali Şube Müdürü Mustafa Aktaş,"Elimde 9 gemi var. Gümrük teslim almıyor Her gece rüyama giriyor. Ne yapayım, gidip gümrük müdürünü mü öldüreyim" dedi.TBMM  Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu, İstanbul'da incelemelerde bulundu Komisyon üyelerinin valilik, emniyet, sahil güvenlik ve liman yetkilileriyle yaptığı toplantıda dile getirilenler şöyle;Mali Şube Müdürü Mustafa Aktaş: 4926 sayılı yasa gereği kaçak naklinde kullanılan araçların en yakın yakın gümrük idaresine teslim edilmesi gerekiyor. Ancak deniz araçları, muhafaza edecek yerleri olmadığı gerekçesiyle gümrük tarafından teslim alınmıyor. Bu da kaçakla mücadelede yılgınlığa neden oluyor. Bu konuda yapılan toplantıda, deniz araçlarının tasfiye aşamasına kadar İstanbul Liman Başkanlığı'na teslim edileceği yönünde karar alındı. Ancak 7 motorlu, 2 motorsuz deniz taşıtı teslim edilememiştir.
 
'Gümrüğün yeri yok'Gümrük ve Muhafaza Başmüdür Yardımcısı Bülent Geçkin: Gümrüğün bu araçları teslim alıp barındıracak yeri yok. Bunları barındıracak olan, teslim alacak olan liman başkanlıkları Şayet bunlar teminatlarını yatırırlarsa araçlar sahiplerine teslim ediliyor; teminatlarını yatırmazlarsa, zaten satılıp irada intikal ettiriliyor.Emniyet Müdür Yardımcısı Sönmez Demirtaş: Şu anda elimizde 6 aydır bekleyen 9 denk taşırı var. teslim edemiyoruz. 10 tanesini, 11 tanesini yakalayıp nereye koyacağız? Bu gemilerin içinde 60 ton, Sü ton mazot elimizde bekliyor. Tehlikeli bir durum arz ediyor, uçuyor, kaçıyor, gemi yanabilir.Gümrük ve Muhafaza Başmüdür Yardımcısı Bülent Geçkin: "Aynı şey bizim için de geçerli. Biz de aldığımız araçları. Maliye Bakanlığı Tas-İş'e teslim edemiyoruz."Mali Şube Müdürü Mustafa Aktaş: Ben hâkime gittim yalvardım. "Ödüm kopuyor, her gece rüyalarıma giriyor, denizde gemiler batıyor. Ben nasıl öderim onları? Muhafazasından ben sorumluyum. Ne olur beni bundan kurtarın" dedim. Bana, "Ben sana yazmışım karar, teslim edemiyorsun" dedi. Ne yapayım, gidip gümrük müdürünü mü öldüreyim?Kurt: "Topu bize atıyorlar"İstanbul Liman Başkanı Ender Kurt: "Bizim gümrük ve kolluk güçlerimizle gemi teslimiyle ilgili bir sorunumuz var. Ancak diğer kurumlar da bu gemiyi saklamak için kendilerinin elinde bulunan imkânları kullanmak yerine topu bize atıyorlar. Kanunen yetki verilen herhangi bir kurumumuz bu gemiyi teslim almazsa ve İstanbul Liman Başkanlığı bu gemiyi teslim alırsa yine sorunlar devam edecek. Bu sefer bizim uykularımız kaçacak 9 tane gemi için. batacak çıkacak diye. İstanbul'da yediemin limanımız yok. Bir yediemin limanı ihdası lazım. Tasfiye aşamasına gelmiş geminin liman başkanlığına teslim edilmesi yerine Tas-İş'e gönderilmesinde fayda vardır.Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu: "Sahil Güvenlik Komutanlığı, görevi ihmal etliği gerekçesiyle gümrük ve liman yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. Fatih Cumhuriyet Savcılığı kovuşturma başlattı."Komisyon Başkanı Vahit Kiler: "Eğer sorumlulukları varsa, yerine getirmiyorlarsa, biz de suç duyurusunda bulunuruz, raporumuzda da belirtiriz. Ama görevi ihmal değil, kimin sorumluluğu varsa, vatana ihanetten biz de suç duyurusunda bulunacağız." (Kaynak: CUMHURİYET Gazetesi/Emine Kaplan'ın Haberi)
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim