• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 17 °C

Halk balığa doyacak...

Halk balığa doyacak...
Karadeniz'de her yıl nisan ayına kadar süren hamsi avından balıkçılar bu sezon umutlu...Son dönemde ürünün artması fiyatları da düşürmeye başladı.
Halk balığa doyacak...

Bu yıl yaşanan bolluk nedeniyle vatandaşlar palamuta doyarken, aynı bereketin hamside de yaşanması bekleniyor. Karadeniz'de her yıl nisan ayına kadar süren hamsi avından balıkçılar bu sezon umutlu olduklarını belirtirken, son dönemde ürünün artması fiyatları da düşürmeye başladı.
Sezon başında 5 YTL'ye satılan hamsinin kilogramı 2 YTL'ye inerken, yine sezon başında 8 YTL'den alıcı bulan palamutun fiyatı da 1 YTL'ye kadar indi. Hamside de bereket bekleniyor Normal şartlarda nisan ayına kadar süren hamsi sezonunun bu yıl bereketli geçeceğini umut ettiğini ifade eden Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, ''Palamutta yaşadığımız bereketi inşallah hamside de yaşarız'' dedi. Sezonun başlangıcında bereketli av yapıldığı anlatan Tuncer, av sezonun bereketli geçmesinin hava şartlarına bağlı olduğunu da söyledi. Alınan bilgiye göre kuzey-güney yönünde kışlama, beslenme ve üreme göçü yapan Karadeniz hamsisinin sürü hızı, günde 20 mile kadar çıkabiliyor. Sezonunda sürü yoğunluğu gündüz metreküpte 500-800 birey dolayında olan hamsiden, 60 metrelik bir teknenin içinde yer aldığı takımla verimli bir sürüye rastlanması halinde günlük 400 ton dolayında avlanabilme imkanı bulunuyor. Palamut nedeniyle hamsi kıyıya gelemiyor Karadeniz'de hamsi avına başlanmasına karşılık henüz arzın yeterli olmadığını belirten balıkçılar, palamut nedeniyle hamsinin Türk karasularının 50-60 mil açığında sürüler halinde dolaştığını ve palamut avı sona ermediği sürece hamsinin kıyıya yanaşmayacağını kaydediyorlar. Konuyla ilgili bilgi veren Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kalafat, Karadeniz'de bu sezon hamsi avına palamut avı nedeniyle asıl olarak ocak-şubat aylarında başlanacağını tahmin ettiklerini söyledi. Kalafat, şunları kaydetti: ''Bu sezon bol miktarda avlanan palamut, hem balıkçının hem de dargelirli vatandaşın yüzünü güldürdü. Karadeniz'de son 20 yıldır bir ay gibi kısa süre ve az miktarda avlanabilen palamut, bu sezon çok daha uzun süre ve bol miktarda avlanıyor. Palamut nedeniyle hamsi, Türk karasularının 50-60 mil açığında sürüler halinde dolaşıyor. Palamut avı sona ermediği sürece hamsi kıyıya yanaşmayacak. Karadeniz'de bu sezon hamsi avına palamut avı nedeniyle yeni yılın ilk aylarında başlanacağını tahmin ediyoruz.'' "Palamut avı bir ay daha sürer" Karadeniz'de palamut avının en az bir ay daha sürmesinin beklendiğini kaydeden Kalafat, şu bilgileri verdi: ''Palamut sürüleri, İstanbul Boğazı açıklarında soğuk su tabakasıyla karşılaşınca geri döndü. Karadeniz'den çıkamayan palamudun havyarını buraya dökeceğini, bu nedenle gelecek sezon da Karadeniz'de bol miktarda palamut avlanacağını tahmin ediyoruz. Karadeniz'de halen, avlandığı miktara yakın palamut olduğunu, avın en az bir ay daha devam edeceğini düşünüyoruz.'' Kalkan da bol Öte yandan bu sezon palamutun yanında kalkan balığında da bolluk görülüyor. En pahalı balıklar arasında yer alan kalkanın kilosu geçen seneye göre artmazken, kalkanlar balıkçı tezgahlarını yeni yeni doldurmaya başladı. Kilosu 35-40 YTL arasında değişen kalkana ençok talep lüks lokantalar ve büyükşehirlerden geliyor.
Son 5 yılın en iyi sezonunu geçiren Karadenizli balıkçılar, kalkanın önceki yıllara göre daha kilolu olduğunu söyleyerek, "Geçen yıl satılan kalkan 8 kiloyu geçmiyordu. Bu yıl ise 15 kiloya kadar gelen kalkanlar yakalanıyor" dediler.
Samsun Balıkçılar Odası Başkanı Rasim Kademoğlu ise, denizin bu yıl balıkçılara çok cömert davrandığını belirtti. Kalkanın pahalı olmasından dolayı en çok büyük şehirlerden talep geldiğini ve kasalarla İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir gibi kentlere gönderildiğini söyleyen Kademoğlu, "Dar gelirli vatandaş kalkanı alamıyor onun yerine büyük kentlere gönderiyoruz" diye konuştu. Kaynak: CNNTÜRKDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim