• BIST 9693.46
  • Altın 2511.683
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7761
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Endonezya'da tsunami: 38 ölü

Endonezya'da tsunami: 38 ölü
Endonezya'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından 2 metrelik dalgalar Cava adasında otelleri ve evleri yıktı. Görgü tanıklarına göre, en az 38 ölü var.
Endonezya'da 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Görgü tanıkları, iki dakikadan fazla süren depremde başkent Cakarta'da büyük binaların sallandığını söyledi. Depremin yol açtığı tsunaminin, adanın sahil şeridini vurduğu bildirildi. Yerel radyo istasyonu El Şinta'ya açıklama yapan bir kişi, iki metre yüksekliğindeki dev dalgaların, Cava'nın batısındaki Pangandaran sahilinde otelleri yıktığını ve tekneleri sahile attığını söyledi. Haberde, sahil şeridindeki bütün evlerin yıkıldığı, insanların civardaki bir tepeye kaçtıkları belirtildi. Deprem ve tsunamide ölen ve yaralananların sayısına ilişkinse henüz bir açıklama yapılmadı. ÖLÜ SAYISI ARTABİLİRTsunaminin adanın sahil şeridini vurması sonucu en az 38 kişinin öldüğü bildirildi. Görgü tanıkları, yerel bir radyoya yaptıkları açıklamada, dev dalgaların bölgede ilk belirlemelere göre 38 kişinin ölümüne yol açtığını söylediler. Yerel El Şinta radyosuna daha önce açıklama yapan bir kişi, iki metre yüksekliğindeki dalgaların, Cava'nın batısındaki Pangandaran sahilinde otellerde hasara yol açtığını ve tekneleri sahile attığını söylemişti. Haberde, sahil şeridindeki bütün evlerin yıkıldığı, insanların civardaki bir tepeye kaçtıkları belirtilmişti. Japon Meteoroloji Dairesi, Cava adasında meydana gelen depremin yıkıcı bir bölgesel tsunamiye yol açabileceğini bildirmişti. Pasifik tsunami uyarı merkezi de olası tsunamiden Endonezya'nın Cava ve Sumatra adalarının yanı sıra Avustralya'nın Christmas ve Cocos adalarının etkileneceğini duyurmuştu. ENDONEZYA'DAKİ DEPREMLER

Sık sık depremlerle sarsılan bir coğrafyada yer alan Endonezya'da daha önce meydana gelen başlıca depremler ve bu depremlerde ölenlerin sayısı şöyle:
Bu yıl mayıs ayında 6. 2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 5 bin 782 kişi öldü.

2005 mart ayında Sumatra açıklarındaki Nias adasında 8.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde bin 300 kişi öldü.

2004 aralık ayında Endonezya, hafızalardan silinmeyecek tsunami felaketinin merkezi oldu. Sumatra Adası açıklarında meydana gelen 9.2 büyüklüğündeki deprem tsunami getirdi.

Başta Endonezya olmak üzere bölgedeki pek çok ülkeyi vuran deprem ve tsunami 200 binden fazla can aldı.

Ülkede 2000 yılının haziran ayında da yine Sumatra Adası'nda 7.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, depremde 120 kişi öldü.

Şubat 1996'da Biak Adası'nda meydana gelen 8.2 büyüklüğündeki depremde 100 kişi hayatını kaybetti.

Aralık 1992'de Flores Adası'nda meydana gelen 7.8 büyüklügündeki deprem ve ardından gelen tsunamide de 2 bin kişi can verdi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim