• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

BTC'nin açılış töreni 13 Temmuz'da

BTC'nin açılış töreni 13 Temmuz'da
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın 13 Temmuz'da yapılacak resmi açılış töreni öncesi hazırlıklar, olağanüstü güvenlik önlemleri altında sürüyor.
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın 13 Temmuz'da yapılacak resmi açılış töreni öncesi hazırlıklar, olağanüstü güvenlik önlemleri altında sürüyor. Terminal girişine ise Haydar Aliyev'in pirinç zemin üzerine mozaikten fotoğrafı yerleştirildi.

Hazar denizinin soğuk suları altındaki zengin hidrokarbon rezervlerini, dünya pazarlarıyla buluşturmak amacıyla Azerbaycan'dan başlayıp Gürcistan'dan geçerek Türkiye'ye ulaşan BTC hattının, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki çıkış noktasında gerçekleştirilecek ”yüzyılın töreni” için, yerli ve yabancı yüzlerce kişi görev yapıyor. 

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ev sahipliğinde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili başta olmak üzere çok sayıda ülkenin başbakan yardımcıları, devlet başkanları, dışişleri bakanları ve enerji bakanlarının katılımının beklendiği törenin hazırlıkları sırasında olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor.

ABD'li ünlü şarkıcı Mariah Carey'in de konser verdiği ve 37 TIR'ın taşıdığı bin 280 kişilik çadırın tören alanına kurma çalışmaları devam ediyor. Yarın akşam tamamlanması planlanan çadır kurma çalışmasının ardından klimalar yerleştirilecek.

Çadırın malzemelerini taşıyan 37 TIR ise sıkı güvenlik önlemleriyle arandıktan sonra tören alanına alınıyor. Tören alanındaki oturma gruplarını elden geçirmek amacıyla getirilen boya kutularının bile didik didik arandığı çalışmalar, 40 dereceyi aşkın sıcak altında gerçekleşiyor.
Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı tören alanında, boya kutuları bile didik didik aranıyor.Törenin, güneş ışınlarının en etkili olduğu 12.30-14.30 saatleri arasında yapılacak olması nedeniyle, çadırın üstü güneş geçirmez malzemeyle kaplanırken, Ceyhan Deniz Terminali'ne bakan bölüm şeffaf malzemeyle kapatılacak. Böylece, törene katılanların limandaki yükleme çalışmalarını izlemesi sağlanacak.

Terminal girişine ise BTC projesinin hayata geçirilmesinde önemli katkıları olan ve 2003 yılında hayatını kaybeden Eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in pirinç zemin üzerine mozaikten fotoğrafı yerleştirildi.
Uluslararası organizasyonlara imza atmış 3 firmanın konsorsiyumunda sürdürülen hazırlık çalışmaları için, 3,5 milyon dolar civarında harcama yapılacağı tahmin ediliyor.

Bu arada törene katılacak konukların, yarından itibaren Adana'ya gelecek olmaları nedeniyle, başta HiltonSA Oteli olmak üzere kent merkezindeki otellerde rezervasyonlar tamamlandı.
Törenin yapılacağı 13 Temmuz tarihinde ise devlet başkanları özel uçaklarıyla Adana İncirlik Hava Üssü'ne inecek. Buradan zırhlı araçlarla törenin yapılacağı Ceyhan'a geçecekler. Diğer konuklar 737 tipi 6 uçakla, İstanbul'dan Adana Şakirpaşa Havaalanı'na inip, buradan otobüslerle Ceyhan'a taşınacaklar. Zırhlı araçlar ve otobüslerin geçişleri sırasında Adana-Ceyhan karayolu trafiğe kapatılacak. 

"OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI"

Ceyhan Kaymakamı Ayhan Boyacı ise ilçenin kaderini değiştiren BTC hattının açılışında en ufak bir aksaklığa ya da güvenlik sorununa meydan vermemek için olağanüstü güvenlik önlemleri aldıklarını bildirdi. Çalışmaları yerinde denetleyen Kaymakam Boyacı, çadırın yarın akşama kadar kuruluş çalışmalarının biteceğini, ikram çadırları, seyyar tuvaletler ve basın merkezinin konukların hizmetinde olacağını bildirdi. Boyacı, Türkiye'ye yılda 300 milyon dolarlık gelirin kapılarını açmasının yanı sıra, Ceyhan'ı önemli bir uluslararası petrol piyasası merkezi haline getirecek projenin, ilçenin kaderini değiştireceğini kaydetti.

1991'DEN BERİ TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDE

Hazar Denizi'nin soğuk suları altında yatan zengin hidrokarbon rezervlerinin, uluslararası enerji piyasalarına ulaştırılması meselesi, 10 yılı aşkın bir süredir Türk ve dünya kamuoyunun yakından, merakla ve dikkatle takip ettiği çok önemli bir gündem maddesini oluşturuyor. 1991 yılından beri Türkiye'nin gündeminde olan BTC Projesi, Bakü'den başlayıp, Ceyhan'da son bulan toplam 1774 kilometre uzunluğunda bir boru hattı ile başta Azeri petrolü olmak üzere bölgede üretilecek yılda 50 milyon ton düzeyinde ham petrolün, Ceyhan'da inşa edilen deniz terminaline ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlıyor.

Dağların, denizlerin aşıldığı projenin 1074 kilometrelik bölümü Türkiye'den, 440 kilometresi Azerbaycan'dan, 260 kilometresi ise Gürcistan'dan geçiyor. Bu proje ile hem ekonomik açıdan uygun, hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir taşıma sistemi sağlıyor.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim