• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

BTC tanker trafiğini azaltacak

BTC tanker trafiğini azaltacak
Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyacak olan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Boğazlardan tanker geçişini 333 adet azaltacak.
BTC TANKER TRAFİĞİNİ AZALTACAKHazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyacak olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi, sağlayacağı ekonomik faydanın yanı sıra boğazlardaki trafiğini de azaltacak.
BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın faaliyete geçmesi ile birlikte dünya günlük petrol tüketiminin yüzde 3.7'sinin taşındığı boğazlar yılda her biri ortalama 150 bin grostonluk 333 tanker gemisinden kurtulacak. 
Yılda 50 milyon ton petrolün taşınacağı BTC, Türkiye'ye getireceği ekonomik yararların yanında denizdeki tehlike ve kirliliğin önlenmesine de katkı sağlayacak.
 
Proje kapsamında ilk petrolün mayıs ayının sonu ya da haziran ayının başında akması için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürülürken, Bakü'den başlayıp, Ceyhan'da son bulacak toplam 1774 kilometre uzunluğundaki projenin Türkiye bölümü bin 74 kilometreden oluşuyor.
Türk Boğazları yoluyla tanker trafiği ve petrol taşıması son 10 yılda büyük ölçüde artış gösterdi. 1996'da Boğazlar yoluyla 60 milyon ton petrol ve petrol ürünleri taşınırken bu rakam 2004'te 143,5 milyon tona ulaştı.
 
Büyük miktardaki Rus petrolüne ek olarak Hazar bölgesinden beklenen üretimin Karadeniz'e ulaşması nedeniyle, gelecek 10 yıl da, Boğazlar yoluyla taşınan petrol miktarının önemli oranda artacağı tahmin ediliyor.
 
İstanbul'dan her gün 15'i büyük petrol tankeri, diğerleri petrol türevi taşıyan ortalama 25 tanker boğazlardan geçiyor. Boğazlardan geçerek dünya pazarlarına ulaşan tanker sayısı 1996'da 4 bin 248 iken, geçen yıl 9 bin 400'e ulaştığı kaydediliyor.

7-8 dakikada bir gemi

Türk Boğazları, Rusya, Gürcistan, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'dan çıkan binlerce geminin dünyaya açılan tek kapısı konumunda. Türk boğazları, her 7-8 dakikada bir geminin, her 50-55 dakikada tehlikeli yük taşıyan tankerin geçtiği su yolu konumunda bulunuyor. Doyum noktası aşılmış, yük trafiğini taşımaz hale gelen boğazlarda kaza riski de trafiğe bağlı olarak artıyor.

Yoğun tanker trafiği ve Türk Boğazları'nın fiziksel özellikleri düşünüldüğünde, tehlikeli yük taşıyan bir tankerin yol açacağı deniz kazası olasılığı korkuturken, Hazar petrollerini Türkiye üzerinden Adana'nın Ceyhan İlçesi'ndeki Ceyhan terminali yoluyla dünya pazarlarına taşıyacak Bakü-Tiflis Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattı projesi son aşamaya geldi.
 
Enerji sektöründeki şirketler, Türk Boğazları yoluyla petrol taşımanın mevcut risklerini kabul ederken, BTC bir umut ışığı olarak gündemdeki yerini koruyor. BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın devreye girmesiyle Hazar petrolleri en güvenli yoldan dünya pazarlarına açılacak. Bu sayede boğazlar yılda her biri ortalama 150 bin grostonluk 333 tanker gemisinden kurtulacak.
Kaynak:CNNTÜRKDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim