• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Boğaz'da çifte heyecan başlıyor

Boğaz'da çifte heyecan başlıyor
Boğaz iki farklı heyecanı yaşayacak. Bu yıl 123 yelkenlinin yarıştığı Vakko Sailing Cup ile Vakko Odyssee Cannes-İstanbul yarışmasının son ayağı İstanbul Boğazı'nda yapılacak.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Vakko Sailing Cup ile son ayağı tamamlayacak olan Vakko Odyssee Cannes İstanbul yarışmasının başlangıç işareti yarın Kuruçeşme'de 15 dakika arayla verilecek. Boğaz iki yarışı aynı anda izleyecek. Ataköy Marina'ya ilk varanlar iki yarışmanın birincileri olacak. Boğaz'daki çifte heyecanı Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Cem Hakko ile konuştuk:

Vakko Odyssee Cannes-İstanbul yarışı nasıl oluştu?
Aralık ayında Cumali Varer (yarışın organizatörü) geldi. Konuştuk, Vakko Sailing Cup'ın arkasından yaparız diye düşündük. Konuşmamızdan 3 gün sonra bu, ya Saint Petersburg'da ya da bizde kalıyordu. Çok yoğun görüşmeler yaptık. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bir mektup yazdı. Sonunda olay bizde kaldı.

Yelkencilik pahalı bir spor değil mi, yapan çok mu?
Milliyet gibi basın kuruluşlarının bu organizasyona tekneleriyle katılmaları büyük bir şans. İnsanlar bu sporu ciddiye almaya başladı. Yelken sporu, dün 3-4 teknenin yaptığı, milyon dolarlık teknelerin çarpıştığı, 10 kişinin tekne üstünde risk aldığı bir spordu. Bu kadar denizimiz olmasına rağmen deniz sporları yapmıyoruz. Bu İsviçrelilerin kayak yapmaması gibi bir şey. Denizle ilgili bir spor yapmak istedikten sonra burada imkân çok fazla.
 
'Midnight Express unutuldu'
Bu yarışma Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi iyi bir boyuta taşıyabilir mi?
Her bakımdan. Spor faaliyetleri önemli bu konuda. Midnight Express ile yola çıktık biz. Onun tokadını yiyen bir üniversite yaşantım oldu dışarıda. İsviçre'de okudum. Nereye gitseniz, hep karşınıza çıkıyordu. Araba yarışlarında Formula 1'in hayalini yapıp bugünlere geldik. Bunların ne kadar büyük etkisi olduğunu biz belki içeriden anlamıyoruz ama dışarıda çok büyük etkisi var.
Cannes-İstanbul yarışı da haliyle etkili. İstanbul bugüne kadar başka şekilde görünüyordu. Şimdi bir yandan Formula 1, diğer yandan futbol konuşuluyor. Bir yandan Abdullah Gül'ün ABD Dışişleri Bakanı Rice ile fotoğrafı çıkıyor. Bunlar Türkiye için çok önemli gelişmeler. Midnight Express unutuldu artık.

Cumartesi günü iki yarışma birden mi yapılacak?
Vakko Odyssee Cannes-İstanbul yarışması, bir de bizim 123 teknenin katılacağı Vakko Sailing Cup var. Saat 12.00'de Cannes'dan gelen 23 tekne için, saat 12.15'te ise Vakko Sailing Cup'taki 123 tekne için start verilecek. 123 artı 23 tekne, bir anda, iki ayrı yarışmada Boğaz'ın sularında yarışacaklar. Aynı parkurda bulunuyorlar, genel klasman, kupa olarak ayrı tutuluyorlar.

Boğaz eğlenceli olacak o zaman...
Geçen yıl trafik durdu bir anda, binlerce insan sahile döküldü. Bu yıl tekne sayısı da daha fazla. Bence cumartesi günü insanlar dışarı çıksınlar, yelkeni çocuğuna sevdirmek isteyenler Boğaz'a gelsinler. Boğaz rengârenk olacak, balonlar açıldığında. Cumartesi sabahı, saat 06.00'dan itibaren canlı müzik eşliğinde Ataköy Marina'da bin kişilik kahvaltımız var.

Beklenmedik bir gösteri var
Kutlama nasıl olacak?
Cumartesi akşamı 2 bin kişilik bir organizasyon yapıyoruz. Bu kadar insanı alacak bir yer yok. 2 bin kişinin tek girebileceği yer Ataköy Marina'nın park alanı. Oraya 4 bin 500 metrekarelik bir podyum yapıyoruz. Programı açıkçası söylemek istemiyorum ama 2 bin kişi için beklemedikleri bir gösteri olacak.

Cannes ekibi fırtınadan kurtulabildi mi?
Onlar Andros Adası'na sığınmışlardı. Bu sabah (dün) saat 05.00'te 4-5 metre dalgada marinayı terk edebildiler. Şu an yoldalar ama fırtına nedeniyle 2 gün kaybettiler.
Kaynak:Pınar Aktaş-DHADenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim