• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Bafa Gölü "Şişme Savak" ile nefes alıyor

Bafa Gölü "Şişme Savak" ile nefes alıyor
Geçmiş yıllarda kirlilik iddialarıyla gündeme gelen Bafa Gölü'nde DSİ tarafından hayata geçirilen "Şişme Savak Projesi" ile kirliliğin önüne geçildi.

Geçmiş yıllarda kirlilik iddialarıyla gündeme gelen Bafa Gölü'nde DSİ tarafından hayata geçirilen "Şişme Savak Projesi" ile kirliliğin önüne geçildi.

Bafa Gölü için hazırlanan ve Türkiye'de ilk kez uygulanan "Şişme Savak Projesi" ile her yıl yağışlı sezonda Bafa Gölü'ne Büyük Menderes Nehri'nden su verilerek gölün tuzluluğu azaltılıyor.

DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz, Bafa Gölü'nde ana hedefin gölün aşırı yağışlardan, aşırı kuraklıklardan etkilenmemesi için bir sistem ortaya koymak olduğunu söyledi.

Bu konuda daha önce yapısal tedbirler alındığını anlatan Diniz, "DSİ Genel Müdürlüğü yaklaşık 40 yıldır Bafa Gölü'nün su seviyesini ölçüyor, kontrol ediyor ve analizler yaparak kirlenmeyi takip ediyor. Geçtiğimiz yıllarda şişme savak yapılması zarureti ortaya çıkmış. Proje ile Bafa Gölü'ne Büyük Menderes'ten suyu verip, daha sonra yağışlı dönemlerdeki fazla suyu Büyük Menderes'e tahliye ederek kirliliğin önüne geçiyoruz" dedi.

Bölgede etkili olan yağış miktarına göre su kot oranlarını düzenlediklerini ifade eden Diniz, Bafa Gölü'ndeki doğal yaşamın ve bölge halkının yağışlardan etkilenmemesi için kış döneminde şişme savağı indirdiklerini kaydetti.

Yaz dönemindeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle bölgede kuraklığın önüne geçmek için su tahliyesi yaptıklarını belirten Diniz, şöyle konuştu:

"Yaz döneminde Bafa Gölü'ndeki su seviyesinin artı 2 kotundan daha aşağıya düşmemesi için Büyük Menderes'ten gelen suyun bir kısmını Bafa Gölü'ne yönlendiriyoruz. Dolayısıyla yaz dönemindeki yağışsız, kurak periyotta Menderes'ten su alıyor, Bafa Gölü ve aşağıdaki sulama alanlarına veriyoruz. Böylece buradaki balık yaşamına destek sağlıyoruz."

Türkiye'de ilk kez uygulanan "Şişme Savak Projesi" ile kirliliğin ortadan kaldırıldığını vurgulayan Diniz, bu yıl gölün durumunun gayet iyi olduğunu bildirdi.

Ali Rıza Diniz, "Yağışlı bir sezon geçirdik. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Bu sene normalden daha fazla su verdik. Rezervuarlarda geçmiş yıllardan daha fazla su vardı. Temmuz ayının 15 gününün dışında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Göl şu anda temiz ve doğal yaşam dengeli şekilde yürüyor" dedi.

-"Yosunlaşma ve kirlilik 15 gün oluyor"-

Bafa Gölü'ndeki yosunlaşma ve kirliliğin temmuz ayında 15 gün sürdüğüne işaret eden Diniz, şunları kaydetti:

"Yaz döneminde temmuz ayında suda bir durgunluk oluyor ve su yosunlaşmaya başlıyor. Bunu hemen hemen her yıl yaşamışız. Yosunlaşma yaklaşık 15 gün sürüyor, daha sonra normale dönüyor. Yaptığımız tahlillerde sadece bir tek noktada olması gereken çözülmüş oksijen miktarının az olduğunu gördük. O da lokal olarak o bölgenin güney batı köşesinde oluyor. Bunun dışında doğal yaşam yosunlaşmadan çok fazla olumsuz etkilenmedi."

Bafa Gölü'ne çevredeki bir takım balık tesislerinin atıklarının karıştığını bildiren Diniz, bu durumun gölün temizlenmesini olumsuz etkilediğini vurguladı. Diniz, "Bunlar da önlenirse büyük bir problem ortadan kalkacak. Biz DSİ olarak üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra en büyük sorumluluk, gölün çevresinde bulunan köy ve fabrikalara düşüyor" diye konuştu.

-Milas Kaymakamı Bahattin Atçı-

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin belirli aralıklarla Bafa Gölü'nden numuneler alarak çalışma yaptığı anlattı.

Gölde zaman zaman yeşil bir tabaka oluştuğunu, bunun nedeninin uzmanlar tarafından araştırıldığını dile getiren Atçı, şunları söyledi:

"Kirlilik iddialarına neden olan sorun Menderes Nehri'nden kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıllarda DSİ ile ortak yürütülen çalışmalarla gölün kirlilik sorunu çözüldü. Şu anda Bafa Gölü'nde hiçbir sorun yok. Balıkçılarımız herhangi bir sorunla karşılaşmadan avlanıyor. Herhangi bir sorun oluşmaması için biz de konuyu hassasiyetle takip ediyoruz."

Bafa Gölü çevresinde yaşayan balıkçılar ise DSİ tarafından hayata geçirilen "Şişme Savak Projesi"nin ardından balık miktarı ve çeşitliliğin arttığını belirttiler.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim