• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 11 °C

Araştırma gemisinden bozma yat tasarımı

Araştırma gemisinden bozma yat tasarımı
ICON Yacht tarafından düzenlenen yat tasarım yarışmasında Dixon yat tarafından 59 metrelik bir araştırma gemisinin yata dönüştürme tasarımı ortaya çıktı.

Dixon Yacht Design modern ama özünden şaşmayan bir yat tasarımını görücüye çıkardı. ICON Yacht tarafından düzenlenen yat tasarım yarışmasında Dixon yat tarafından 59 metrelik bir araştırma gemisinin yata dönüştürme tasarımı ortaya çıktı.

Alman merkezli ICON Yacht, üç tasarım stüdyosuna 1973 yılında Alman Denizcilik Enstitüsü için Amels tarafından inşa edilen R MS Blommendal’in süper yata çevrilmesinin tasarımlarını yapmalarını istedi. R MS Blommendal ile aynı seride olan diğer bütün araştırma gemileri emekliye ayrıldıkça süper yatlara dönüştürülebilecek, bu nedenle üç tasarım stüdyosunun arasındaki çekişme birden yarışma haline dönüştü.

ICON, olası dönüştürülme genişliğini gösterebilmek için çalışmalarında uzmanlaşmış olan tasarım stüdyolarını seçti. Seçilen ilk tasarım stüdyosu Dixon Yacht Design, açık deniz yat tasarımını modern hayatla birleştiren bir tasarım ile yarışacak ilk tasarımı ortaya çıkardı.

Dixon Yacht Design’ın yöneticisi Bill Dixon “Amacımız klasik Amels cidarını düşük profil bir gövde ile düzenleyerek, iç ve dış alanı daha da genişletmekti. Bota son derece önemli olan görüş uzunluğunu katarken, kıç tarafına da yata özel bir geniş alan ekledik, gövdeyi öne doğru uzatarak köprü üstünü büyütme ve yerini değiştirme imkanı sağladık, böylelikle daha yüksek bir üst güverte ve geniş panoramik görüş sahası oluşturduk” dedi.
Mimarlık ve endüstriyel tasarımın modern etkilerinden de bahseden Dixon, geminin zaten bulunan özelliklerine karşı çalışmaktansa bu özelliklerle çalışmayı tercih ettiklerini ifade etti.

Dixon “havalandırma bacalarını düzenlemek gibi detaylar en önemliler, biz tasarımımızda bacaları saklamak, ya da gizlemek yerine kendine ait bir özelliği olmasını daha doğru gördük. Modern tasarım, göz alıcı güverte sarkıtları ve gövde de oluşturulan karanlık ve aydınlık renk değişimleri bizce bu yatın hak ettiği mistik havayı yansıtıyor” dedi.

Tasarımın merkezinde, kendi kendine yetmek ve yatın kendine güven veren bir şekilde dizayn edilmesi vardı ki Dixon tasarımı ‘tam manasıyla açık deniz araştırma yatı’ olarak tanımladı.

ICON Yachts tasarım yarışmasının galibi Antibies Yacht Show’da, ICON Yachts ve Boat Inernational Media’dan oluşan jüri grubunun oylarıyla açıklanacak.

dixon.jpg

dixon1.jpg

dixon2.jpg

Deniz Haber Ajansı - Ahmet ÖZDÜZGÜN

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim