• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Temel Ekonomik Yapı Sağlam (mı?)

ERTUĞ YAŞAR

Ben her zaman Başbakan yardımcımız Ali Babacan’ın Türkiye ekonomisini iyi bildiğine ve iyi yönettiğine inandım. Bunu da zaten konuşmalarımda ve yazılarımda dilim döndükçe dile getirdim, elim uzandıkça yazdım.

Şimdi birkaç gündür ülkemizde, diğer her gelişmekte olan ülke ekonomisinde olduğu gibi, bir döviz kuru çalkalanması yaşanıyor.

Bu süreçte Ali bey nerede ise hemen hiç konuşmadı. Açıklamaları genelde Merkez Bankası başkanımız Erdem Başçı yaptı. Belki de bunun tersi olabilirdi; politikacı olan Ali bey konuşup piyasalara güven aşılar; bürokrat olan Erdem bey de Merkez Bankası kararları ve uygulamaları ile bu güveni pekiştirir ve desteklerdi.

Kaldı ki Merkez Bankası Başkanımızın geçen hafta Anadolu Ajansı’nda yaptığı toplantıda “TL’yi dolara ve dövize karşı aslanlar gibi savunuruz … Yılsonunda dolar kuru da 1,92 olur. Göreceksiniz” demesi piyasalarca pek de inandırıcı bulunmadı.

***

Ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcımız Ali Babacan ise bu süreçte sadece iki kere konuştu. Geçen hafta Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Keçiören Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen bazı tesislerin temel atma / açılış töreninde; ve bu hafta TOBB’a yaptığı ziyarette.

Her zaman olduğu gibi Ali Babacan açıklaması ile yaşanan ekonomik çalkantıya oldukça akılcı ve gerçekçi bir yaklaşım sergilemiş:

“…

Biz Türkiye’de kuralları iyi konulmuş ve rekabete dayanan bir piyasa ekonomisi izliyoruz. … Ama şunu da unutmayacağız: Türkiye fanusta kapalı bir ülke değil, dışa açık bir ülkedir. Dışarda fırtınalar varsa bu fırtınaları biraz hissedeceğiz. Denizlerde dalgalar varsa bu dalgaları da hissedeceğiz.

Ama en önemlisi nedir ?

Ekonomik yapınız sağlamsa ve ehil kadrolarla bu ekonomi yönetiliyorsa, bu fırtına da dalgalı deniz de o yapıya zarar vermez ve sapasağlam bir duruşla bu dalgalı dönemi geçireceğiz.

“Kur yükseldi her şey kötüye gidiyor’, ‘Kur düştü her şey iyiye gidecek’ diye bir şey artık yok. Son 3 aydır dünyayı ekonomik açıdan etkileyen yeni bir dönem yaşıyoruz. Piyasaya verilmiş likiditenin yavaş yavaş geri çekildiği bir döneme giriyoruz.

Bu dönemde tüm dünyada her şey yeniden fiyatlandırılıyor. Hisse senetleri, tahvil, bono ve ülke paralarının yeniden fiyatlandırılması aşamasında da dalgalanmalar oluyor.

Bir ülke için dalgalanma dönemlerindeki en önemli unsur çifte açıktır

Biz bütçe tarafında çok sağlamız. Cari açığımız biraz yüksek ama tüm faktörleri düşündüğünüzde bunun da uzun vadede önemli bir problem olacağını düşünmüyoruz.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/24608324.asp

Son aylarda ülkemizle birlikte diğer gelişmekte olan ülkelerin içinden geçtiği durum aslında tam da budur. 

Bir kere daha özetlersek:

  1. Türkiye’nin temel ekonomi altyapısı (“Fundamentals” denen alt yapı) sağlamdır. Ekonomi ehil kadrolarca yönetilmektedir.
  2. Türkiye ekonomisi dünya ekonomisi ile başarılı bir biçimde bütünleştiği için dışarıda oluşan dalgalardan ister istemez etkilenecektir.
  3. Kısa dönemli döviz kuru dalgalanmaları (aşağı ya da yukarı) ekonominin iyi ya da kötü gittiğinin göstergesi değildir.
  4. Son üç aydır dünyada likidite hikayesi değişti. Piyasaya verilmiş olan fazla likidite yavaş da olsa geri çekiliyor.
  5. Bu geri çekilme bütün varlıkların yeniden fiyatlanmasına neden oluyor; ki buna ülke paraları da dahildir.
  6. Bu yeninden fiyatlama sırasında eğer bir ülkede hem yüksek bütçe açığı ve hem de yüksek cari açık varsa sorun daha da büyür.
  7. Türkiye’de bütçe açığı hiç yoktur ve kamu bütçemiz çok sağlamdır.
  8. Bazen bir sorun gibi algılanan cari açık ise zaten bu artan kurlar ile kendiliğinden dengeye gelecektir.

***

Hani belli bir ortamda bir konu tartışılırken o oturumun en kıdemlisi raconu kesince (!) “ağanın sözünün üstüne söz olmaz” derler ya; işte biz de tam o noktadayız.

Ertuğ Yaşar;

Tuzla, İstanbul; 05.09.2013

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
VOLKAN DAĞDELEN
07 Eylül 2013 Cumartesi 11:20
HOCAMA BİR SORU
SN ERTUĞ YAŞAR HOCAM, YAZILARINIZDA EKONOMİ İLE İLGİLİ KARAMSAR OLDUĞUNUZ SEZİNLENİYOR.SİZE SORUM DÖVİZDE BU KADAR ÇALKANTI VE FED KARARININ NE OLACAĞI İLE İLGİLİ PİYASADA BİR YÖNSÜZLÜK VARKEN ALTIN FİYATLARIYLA İLGİLİ BİR YORUM ALABİLİR MİYİZ SİZDEN. BİR YAZINIZI ÇOK RİCA ETSEM ALTIN 'A AYIRMANIZI ÇOK İSTERİZ.
78.189.148.52
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim