• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 17 °C

Sektör isyan bayrağını açtı

RECEP CANPOLAT

Türk gemi inşa sanayi, birkaç tersanenin dışında can çekişiyor. Tuzla merkezli Türk tersanelerinin geneli bakım-onarıma yönelirken, yeni gemi inşada ise havlu atmış durumda. Çalışan işçi sayısı yüzde 90 azaldı. Bunun en bariz örneği Karadeniz Ereğli bölgesinde yerleşik durumda bulunan tersanelerde 2008 yılı itibariyle çalışan işçi sayısı 16 bin iken, bugün bu sayı iki elin parmakları kadar düştüğü bilinen bir gerçek. Şu anda Karadeniz Ereğli’de bulunan 39 bin hanenin 36 bin hanesi, mahkeme köşelerinde icralık olmuş durumda.

Geçen hafta içinde TBMM Genel Kurulu’nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri esnasında, muhalefet kanadı adına söz alan Meclis’in gemi inşacı MHP Milletvekili Ali Torlak’ın, gemi inşa sanayini içeren konuşması, sektörde bomba etkisi yaptı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı sert sözlerle eleştiren MHP İstanbul Milletvekili Ali Torlak, Ak Parti Hükümeti ve Bakan Yıldırım’ın, tersanelerin sorunlarına duyarsız kalmakla ve sektörün sıkıntılarını çözme konusunda ise aciz olmakla suçladı.

Özellikle, 2012 yılında dünya yeni gemi inşa sektöründe inşa edilen 1087 gemi siparişinden, Türk tersanelerin aldığı payın yüzde'1’i bile yakalayamadığını kaydeden MHP Milletvekili Torlak, Ak Parti Hükümetinin “kriz teğet geçecek” söylemine atıfta bulunarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın uyguladığı politikaları ağır dille eleştirdi.

Ali Torlak’ın Meclis kürsüsünde dile getirdiği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın “Yeni açılan tersane alanlarını yandaşlarına tahsis ettiği ve iş yapan tersanelerin sadece yandaşlarının olduğu tersaneler” olarak suçlaması, konuşmanın en can alıcı noktası olarak ortaya çıktı.

TORLAK, NEDEN BU KADAR SERTLEŞTİ?

MHP İstanbul Milletvekili Ali Torlak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı, 10 yıllık bakanlığı döneminde hiç bu kadar eleştirmemiş, hiç bu kadar suçlamamıştı. Torlak'ın konuşmasının paragraf aralarına bakıldığı zaman, bu sertleşmenin işareti net bir şekilde ortaya çıkıyor.

MHP Milletvekili Ali Torlak, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Bakan Yıldırım’a yaptığı suçlamaların en önemli dayanağının, kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği ihalelerin, adrese teslim tersanelere gitmesi olarak nitelendirilebilir.

Bardağı taşıran damlanın, Bakan Binali Yıldırım’a bağlı genel müdürlüklerin ihaleye çıkardığı deniz araçlarının, bir tersane tarafından alınması, hatta başka bir tersanenin kazandığı ihalenin elinden alınarak, aynı tersaneye verilmesi, MHP Milletvekili Ali Torlak’ın sabrını taşırdığını düşünülebilir. Çünkü “yandaş tersane” diyerek nitelediği kuruluşun, son dönemde kamu ihalelerinden aldığı rakamın 100 milyon Euro’yu aşan bir meblağ olduğu biliniyor.

Bu olayla ilgili sektörde konuşulan dedikodular, gemi inşa sanayinde ciddi rahatsızlıklar oluşturmuş durumda. Bunu sesli olarak dillendirilmeye başlanması, cinin şişeden çıktığının bir işareti olarak yorumlayabiliriz.

Artık denizcilik sektörü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a verdiği 10 yıllık avansın karşılığını istemeye başladı. Buda gösteriyor ki önümüzdeki günlerde sesli muhalefetin daha gür bir şekilde sesini yükselteceğini tahmin etmek, müneccimlik olmasa gerek…

Sevgi ile kalın… 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Ali Yılmaz
15 Nisan 2013 Pazartesi 17:22
Peki Odamız Ne Yapıyor ?
Hep devletten istiyoruz ama senede gemilerden 40 milyon TLnin üzerinde aidat ve Navlun hasılatı alan ODAmız tersanelere neden hiç destek vermiyor..??. Mesela destek için Kıyı Emniyet ,tamire gelen gemilerden Fener Ücreti Almıyor, Sağlık Bakanlıgı, Sıhıye Ücreti Almıyor Ama ODAmız sanki her şey yolunda ve hiç birşey olmamış gibi gemi başına 3/500 dolar ODA AİDATI almaya devam ediyor ve kimsede Tıss yok..Bizce Çuvaldız da artık birileri eline alsın..Dünyada eşi benzeri olmayan tamire gelen gemiden ODA payı işine bir son verilsin..
81.213.79.9
oktay genc
12 Nisan 2013 Cuma 15:08
müstehak size
AKP YE 11 YILDIR YANADAŞLIK YAPANLAR SIMDI AGLIYOR. ALTIN YILLAR PIRLANTA YILLAR BITTI. MILYARLAR YURTDISINA OFFSHORE HESAPLARA AKTARILDI. AKARYAKIT KACAKCILIGI HALEN DEVAM EDIYOR.. >SIMDI OTURUN ........ AGLAYIN...

SAYGILARIMLA/ OKTAY GENC-IYIDERE-RIZE.
78.187.42.78
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
12 Nisan 2013 Cuma 10:00
Tersanelerimiz
Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Tersaneciler "Gemi İnşa ve Sanayii Odası"nı kurmadıkları sürece sorunlarını halletmeleri mümkün değildir. Gemicilik başka bir iş, gemi inşa sanayii başka işlerdir. Biribrleriyle hiç ilgileri yoktur. Tek ilgileri bazı armatörlerin hem gemileri vardır ve hem de tersaneleri vardır. Tersanelerin bağlı olduğu İmeak DTO çöken deniz ticaret filomuza bir çare bulamadığına göre tersanecilere ne gibi yardımı olabilirdi k? Gemi İnşa bir ağır sanayidir. Sorunlarını GİSBİR'le halledemez. Kesinlikle GİSBİR odaya dönüştürülmelidir. Birlikler semboliktir, bir çeşit dernektir. Odaların işlevleri ve gücü daha yüksektir. Tersaneciler odalarını kurduktan sonra tersanelerin canlanması için ciddi çalışmalar yaparlarsa bugünkü durumdan kurtulabilirler. Hey gidi günler hey! Neredeyse Tuzla'da her gün bir gemi denize indirilirken devlet büyüklerimiz bu başarıları kendilerine mal eden nutuklar atarken bir de bakıyoruz ki kriz gelince devlet büyüklerimizden tersanelere yardım elini uzatan çıkmıyor. Tersaneciler eğer odalarını kurup ciddi çalışmalar yaparlarsa can sularını yaratabilirler. Allah yardımcıları olsun. www.refikakdogan.com
94.54.109.59
Turgay İplikçi
12 Nisan 2013 Cuma 00:43
Yandaşlar Cenneti
Recep Canpolatı kutluyorum yorumlarından dolayı. Devlet ihalelerine bile müdahale ediliyor. İhaleyi alana değil de yandaşlara verdiriliyor. Bu nasıl düzen.. Sırada DTO seçimleri var bakalım adayları için orada insanları yönlendirecekler bunlar. Denizciliğimize yazık oluyor. Sadece denizciliğimize değil asıl ülkemize yazık oluyor..
T.İplikçi
UYK
88.253.55.39
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim