• BIST 9530.47
  • Altın 2477.424
  • Dolar 32.4512
  • Euro 34.6474
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Salih Zeki Çakır başarılı oldu

RECEP CANPOLAT

İMEAK Deniz Ticaret Odası seçimleri Metin Kalkavan’ın ezici üstünlüğü ile sonuçlandı. Ezici diyorum, seçim prosedürüne göre yapılan seçimde, Metin Kalkavan DTO Meclisi’nde yüzde 84’lük bir üstünlük sağlarken, Salih Zeki Çakır ve Değişim Grubu yüzde 16’da kaldı.

Ancak, kullanılan oyları masaya yatırdığın zaman, Kalkavan Grubu yüzde 56, Değişim Grubu ise yüzde 44 gibi yüksek bir rakamı yakaladığını görebiliyoruz.

Değişim Grubu’nun yaklaşık 15’e yakın meslek komitesini bir veya birkaç oyla kaybetmesi, eşit oy çıkan iki sandığı kura ile yitirmesi, şans faktörünün Değişim Grubu’nda yana olmadığını gösterdi.

Kesin olmayan sonuçlara göre 3 bin 860 oyun kullanıldığı İMEAK Deniz Ticaret Odası seçimlerinde, 1700’ün üstünde oy alan Değişim Grubu’nun, bu seçim sürecinde yüksek performansla çalıştığı ve bu dönemi çok verimli kullandığının işareti olarak yorumlayabiliriz.

Kısacası Salih Zeki Çakır ve ekibi İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın 31 yıllık tarihinde, sektöre altın harflerle yazılan bir “Demokrasi Bayramı” yaşattığını ifade etmemiz abartı olmayacaktır.

Salih Zeki Çakır ve Değişim Grubu çok başarılı bir seçim dönemi geçirmiş ve bunu da sandığa yansıtmıştır. Kendilerini tebrik ediyorum.

2023 hedefleri gerçeğe dönüşmeli

Metin Kalkavan’ın 8 Mayıs 2013 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yaptığı konuşmada, denizcilik sektörünün 2023 hedeflerini açıklamıştı. Özellikle, Türk Bayraklı gemi filosunun 50 milyon DWT’a çıkarılması hedefi insanı heyecanlandırdı. Ancak Kalkavan’ın da ortak olduğu şirketin işlettiği gemilerin büyük çoğunluğunun yabancı bayrakta olması, inandırıcılığını yitirilmesine neden oluyor. İlk önce Türk Deniz Ticaret Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu’nun gemileri Türk bayrağına geçmeli ve Türk armatörünün, Türk bayrağına geçmesi özendirilmelidir. Bu sayede mevcut 10 milyon DWT’luk Türk Ticaret Filosu bir anda iki katına çıkacak, 2023 hedeflerine 10 kala büyük bir atılımın yapılması sağlanacaktır.

Tabii ki bu söylemim, Türk denizcilik sektörünün liderliğine soyunan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Adayı Salih Zeki Çakır'ın ortak olduğu gemiler içinde geçerlidir.

Diğer taraftan, dünya denizcilik sektörünün yönetildiği IMO’da aktif olunmalı, lobi faaliyetlerinin yapılabileceği bir Uluslararası Strateji Merkezi adı altında Londra'da bir temsilcilik açılmalıdır. Bu sayede, Türk bayraklı gemilerin eften püften mevzular yüzünden dünya limanlarında tutulmaların önüne rahatlıkla geçilebilir.

İMEAK DTO Meclisi yeni bir lidere hazırlanmalı

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın iki adaylı Genel Kurulu, sektörün kalitesini de yükselttiğini düşünüyorum. Bundan önceki DTO Meclisleri 10-15 kişi ile yapılırken, yeni dönemde bu sayının 100’un altına düşeceğini sanmıyorum.

Yoğun katılımlı yapılacak Deniz Ticaret Odası Meclis toplantılarının sektöre büyük katkı sağlayacağı, parmak kaldırma ile meclisin tamamlanmayacağını ümit ediyorum.

Metin Kalkavan liderliğindeki İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın en önemli projesi Piri Reis Üniversitesi, 2015 yılında tamamlanacak. Metin Kalkavan’ın aday olmasındaki en önemli olgunun Piri Reis Üniversitesi’ne verdiği 100 milyon TL’lik şahsi kefaleti olduğu biliniyor. Bu kefaletin tamamlanması ile birlikte Metin Kalkavan’ın DTO Başkanlığı’ndan ayrılacağı kesin gibi görünüyor.

Bu süreçte yeni bir kaosun ortaya çıkmasını engellemek için İMEAK DTO Yönetimi ve DTO Meclisi, Metin Kalkavan’dan sonraki dönemi planlaması gerekiyor. İşte bu süreçte İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcılarına büyük görev düşecek. Yeni İMEAK DTO Yönetim Kurulu’ndaki Başkan Yardımcıları, Metin Kalkavan’dan sonraki döneme kendilerini hazırlamak için büyük performans göstermesi gerekecek.

Sektörün çatısı olan İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın en önemli koltuklarından biri olan İMEAK DTO Meclis Başkanlığı’dır. Geçen dönem, Cengiz Kaptanoğlu ile kör-topal yürüyen DTO Meclisi; Yeni dönemde daha demokratik, daha açılımcı, daha yenilikçi bir Meclis Başkanı’na ihtiyacı vardır.

Yeni Meclis Başkanı’nı seçecek olan Yeni Meclis Üyeleri, yukarıdaki kriterleri uygulayacağını tahmin ediyorum. Yeni İMEAK DTO Yönetim Kurulu ve İMEAK DTO Meclis Başkanı’nın milletimize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum

Allah (c.c); gemilerinizin "Başını Boradan, Kıçını Karadan Korusun"

Allah Selamet Versin.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
öylede güzeeel, böylede güzeeel
14 Mayıs 2013 Salı 23:42
öylede güzeeel, böylede güzeeel
öylede güzeeel, böylede güzeeel
88.253.226.202
hakan kaptan
12 Mayıs 2013 Pazar 11:32
Ağzınıza sağlık
Çok güzel bir yorum getirmişsiniz, tebrik ediyorum Recep bey
5.46.59.91
Bilal Özcan
10 Mayıs 2013 Cuma 20:19
Truvalar
Truva atı ve rüzgar güllerinide yeniden yorumlasaydınız çok memnun olurum.
85.96.43.163
tolga turgut
10 Mayıs 2013 Cuma 18:33
tolga turgut-turgut reis denizcilik
guzel yorumlamıssınız, kaleminize saglık
212.252.186.214
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim