• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 5 °C

Limanların Efendisi, Cesur Yürek; Yüksel Yıldırım!

RECEP CANPOLAT

Geçen hafta genelde ülkem adına, özelde ise denizcilik sektörü adına büyük bir mutluluk yaşadım. O gün bir o kadar da heyecanlı ve gururluydum. Türkiye'nin liman işletmeciliğinde global markası Yılport Holding, Güney İtalya'nın en önemli konteyner terminali San Cataldo Konteyner Terminali'nin (SCCT) 49 yıllığına imtiyaz sözleşmesiyle, portföyüne 22'nci deniz terminalini ekledi.

San Cataldo Konteyner Terminali ile birlikte 3 kıta ve 10 ülkede bulunan 22 deniz terminalinde Türk bayrağı dalgalanmaya başladı. Düşünün bir kere, Avrupa'da 6 ülke; İspanya, Portekiz, Malta, Norveç ve İsveç'ten sonra İtalya'da Türk bayrağı dalgalanan bir liman, ülkemizin gururu bir şirketin işletmesine geçti.

30 Temmuz 2019 Salı günü, Yıldırım Şirketler Grubuna ait ZEYCAN isimli özel uçakla Taranto'ya uçtuk. Uçakta Yüksel bey ve ekibiyle sohbet etme imkanımız oldu. Yıldırım Holding'in iştiraki YILPORT Holding ekibinde, önemli bir iş yapmanın gururu, yüzlerine yansıyordu.

Yüksel Yıldırım; "Artık Türk bayrağı İtalya'da da dalgalanacak. Ülkem adına çok gururluyum. Önemli bir iş yaptık" diyerek, mutluluğunu paylaştı.

Yüksel Yıldırım limanın alımını anlatırken, Deniz Haber Ajansı ve Alaattin Aykaç'ın hakkını da verdi.

Ortak dostumuz, İtalyan bir avukat aracılığıyla başlayan süreçte, YILPORT Holding'in konteyner terminaline talip olmasından kısa bir süre sonra Taranto Liman İdaresi, diğer taliplilerle görüşmeleri keserek, Yüksel Yıldırım ile masaya oturmaya karar verdi.

Yıldırım Şirketler Grubu'nun görünmeyen yüzü, finans dehası CFO Evren Öztürk'ün hazırladığı finans ve ödeme planı, İtalyan yetkililerin YILPORT'u tercih etmesinde en önemli etken oldu. Yüksel Yıldırım'a sunulan 29 yıllık imtiyaz sözleşmesi, çetin pazarlıklar sonucu 49 yıla çıkarken, 2030 yılına kadar hizmete girmesi planlanan yeni konteyner terminali de bu anlaşmaya eklendi. Hali hazırda 2 milyon TEU kapasiteli San Cataldo Konteyner Terminali'nin, 2030 yılına kadar inşa edilecek yeni konteyner terminaliyle birlikte 4 milyon TEU'ya ulaşması planlanıyor.

"Adamlar alt yapıyı tamamlayarak işletmeciye hazırlıyor ve gelin işletin diye size imkan tanıyor" diyen Yüksel Yıldırım; "Ülkemizde maalesef bu imkan verilmiyor. Ayrıca çok zorluklar yaşıyoruz. Çandarlı ve Filyos durumunu biliyoruz" diyerek, Türkiye'deki liman işletmeciliğinin zorluklarını ve bürokratik oligarşiyi gözlerimiz önüne seriyor.

evren_volkan_buyuk.jpg

Soldan Sağa: Yüksel Yıldırım, Recep Canpolat, Evren Öztürk ve Volkan Öztürk...

AKTARMA LİMANI AVANTAJLARI

Güney İtalya'nın en büyük aktarma limanı Gioia Tauro'dan sonra, bölgenin ikinci büyük aktarma limanı olması hedeflenen San Cataldo Konteyner Terminali'nin konumu ve imkanları sayesinde Orta Avrupa, Doğu Avrupa ve Kuzey Avrupa'ya kadar ürünlerin ulaşması sağlanabilecek. Özellikle, Taranto Limanı'nda bulunan 4 demiryolu hattının birinin güzergahı, San Cataldo Konteyner Terminali'nin içine kadar ulaşıyor.

Öte yandan Güney Amerika'dan Avrupa'ya yaş meyve ve sebzeleri ithalatı, YILPORT'un portföyündeki Paita (Peru), Puerto Bolivar (Ekvator) ve Puerto Quertzal (Guetemala) limanları sayesinde, Avrupa'ya ulaşımı kolaylaşacak.

YILPORT limanları arasında servis yapacak hat operatörlerine önemli teklifleri olacaklarını ifade eden YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, "YILPORT portföyündeki bir limandan, diğer bir YILPORT limanına yapılacak servislere önemli avantajlar olacak. Diğer taraftan müşterilerimize Avrupa'nın her bölgesine nakliyat çözümleri sunacağız" diyerek, San Cataldo Konteyner Terminali'ni önemini vurguladı.

YILPORT, 7 YILDA İLK 10'A GİRMEYİ HEDEFLİYOR

2025 yılına kadar liman işletmeciliği konusunda dünya da ilk 10 liman işletmecisinden biri haline geleceklerini söyleyen Yüksel Yıldırım, YILPORT Holding'in yeni liman alımlarına devam edeceğini belirtti.

ABD'de Mississippi Liman Otoritesi ile masada olduklarını ve yakın bir zaman içinde Mississippi Limanı'nın YILPORT portföyüne ekleyeceklerini kaydeden Yüksel Yıldırım, "Amerika Birleşik Devletleri'nin Mississippi Limanı ile birlikte 11'inci ülke ve 23'ncü limanımız olacak" diye konuştu.

İKİ VELİAHT: JASPER SİNAN - ZEYCAN ROCHELLE

Yüksel Yıldırım'ın Afro Amerikalı eşinden Zeycan Rochelle isminde bir kızı, Jasper Sinan isminde bir oğlu var. Jasper Sinan ile kırık Türkçesiyle yaptığımız sohbetimiz, bizlerde büyük sempati topladı. Yüksel Yıldırım'ın daha önce tanıştığım hem kızı, hem de bu gezide tanıdığım oğlunun mütevazi diyalogları, insani ilişkileri, "veliahtlar yetişmiş" sözünü hatırlattı.

ABD'de eğitimini tamamlayan Zeycan Rochelle ve Jasper Sinan, grup şirketlerinde önemli görevlerde bulunuyor. Hatta Jasper Sinan, Mississippi Limanı ile yapılan görüşmelerde ekibin içinde yer alırken, önemli sorumlulukları da üslenmiş durumda. Moda eğitimi alan Zeycan Rochelle ise hem grup şirketlerinde önemli pozisyonlarda bulunurken, dedesi ve babaannesinin adına kurulan GARİP ZEYCAN YILDIRIM VAKFI'nda yöneticilik yapıyor.

sinan_seycan_buyuk.jpg

Soldan Sağa: Jasper Sinan Yıldırım, Yüksel Yıldırım ve Zeycan Rochelle Yıldırım...

&                            &                            &

Yıldırım Şirketler Grubu'nun başarısı, bizleri gururlandırıyor. Şirketin başında bulunan Ali Rıza Yıldırım ve Yüksel Yıldırım'a "Allah yolunuzu açık etsin" temennisiyle, yeni başarılara imza atmalarını diliyorum.

Sevgi ile kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim