• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Kara Liste Türk Armatörü’nün suçudur

RECEP CANPOLAT

Türk Denizcilik sektörü, uluslararası arenada son beş senedir büyük başarılara imza attı. Özellikle PSC denetimleri sayesinde Avrupa limanlarına giden Türk bayraklı gemiler, önce Gri Liste’ye sonrada Beyaz liste’ye yükseldi.

Birkaç ay önce açıklanan Asya-Pasifik Bölgesinde PSC Performans Raporunu tutan Tokyo Memorandumunda; Türk bayraklı gemiler Gri Liste’den, Kara Liste’ye düştü. Son üç sene ortalamasının alındığı Tokyo MoU Performans Raporunda Türk bayraklı gemiler 2008-2009 ve 2010 ortalaması 1,24 Excess Factor ile Kara Liste’de yer aldı.

Özellikle, 2009 yılında 9, 2010'da 6, alıkonma ile gol yiyen Türk bayraklı gemilerin, tutuklanma nedenlerine bakıldığı zaman 3-5 kuruşluk eksikliklerden kaynaklanması “Nedir bu Türk Armatörünün deki rahatlık” sözünü akla getiriyor.

Paris Memorandumu'nda Beyaz Liste’de olan Türk bayraklı gemilerin, Tokyo Memorandumu'nda Kara Liste’de olması Türkiye’nin ve Türk denizcilik sektörünün itibarına büyük zarar veriyor. Bunun birinci sorumlusu İdare’den önce Türk Armatörüdür. Tabii ki idarenin de suçu vardır. Ancak büyük suç Türk armatöründedir.

Çünkü gemi raporlarında belirtilen bazı tutuklanma nedenlerinden “Yangın Pompası” gibi maddelerin yer alması ve bu maddelerden dolayı gemilerin alıkonulması insanın canını acıtıyor. Bir gemide yangın pompası gibi en önemli materyalin çalışmaması, gemi kaptanından başlayarak o geminin donatanına kadar herkesin suçu ve günahı bulunmaktadır.

Türk Bayrağının Tokyo MoU'da Kara Liste’de olmasına neden olan gemilerin işletmecisi ve armatörlerinin, kafasını ellerinin arasına alarak, kesinlikle bir muhasebe yapması gerekir.

Tabi ki bu muhasebeyi yapacak diğer bir kurum ise Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığıdır. Bazı Basın-Yayın organlarına "basın bülteni" adı altında haber servisi yapan Denizcilik Müsteşarlığı "Beyaz Liste'de uçuyoruz-kaçıyoruz" diye açıklama yapacağına, gerektiğinde Türk bayrağına zarar veren gemi ve donatanı varsa, en ağır şekilde cezalandırmalı ve Türk denizcilik sektörünün uluslararası arenada itibarını düşüren deniz aracının da Türk bayrağından derhal atılmasını sağlamalıdır.

Sevgi ile kalın...

TOKYO MEMORANDUMU'NDA TÜRK BAYRAĞININ KARA LİSTEYE DÜŞMESİNE NEDEN OLAN 18 GEMİ ŞUNLARDIR...

tokyomou_gemilistesi.jpg

TOKYO MEMORANDUMU KARA LİSTE SIRALAMASI ŞÖYLE;

turkiye_karaliste_0.jpg

... ...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mehmet
01 Ağustos 2012 Çarşamba 06:04
flıpınlıler
Turk armatorler flıpınlı pertsonel calıstırma modasına uyuyor ve gururla soyluyorlar ç
Turk personelın maasını odemeden gemıden cekıp flıpınlı dolduran ARMATORLERDE KARA LISTEDE OLMALI
37.34.3.68
ali gökal
10 Kasım 2011 Perşembe 14:38
yabancı ehliyet
Evet haklısınız, söylediklerinize katılıyorum. 5000 - 6000 dolar verilip de söylediğiniz ülkelerden alınan ehliyetlerle gemilerde çalışanlar olduğu bilinmekte fakat yukarıda tutuklanan gemilerde yabancı ehliyetli personel çalıştırıldığını zannetmiyorum çünkü onlar Türk bayraklı. Ayrıca armatör ucuz adam peşine düştüğü sürece bu gibi neticeler alınması kaçınılmaz olacaktır.

saygılarımla
78.183.15.36
ahmet unal
06 Kasım 2011 Pazar 11:12
Bazi detaylar..
Belki bilginiz yok ama Gurcistan dan, Ukrayna dan vs ehliyet alanlar o uzak yol zannettiginiz gemilerde Bas muhendislik yapiyorlar, neden onlarin calistirildigini sanirim tahmin edersiniz, cunku armator en ucuz ısgucunu istihdam etme derdinde...Ayrica karadaki lerde cok donanimli adam istememekte cunku boyle bir durumda kendi islerine gelmemekte, cok ilginc degil mi? saka gibi ama gercek...
78.189.175.12
ali gökal
03 Kasım 2011 Perşembe 12:22
Tokyo MOU
Sn. Hocam Refik Akdoğan, siz hala diplomalar açıklansın diyorsunuz Allah aşkına siz hala diplomaları tahmin edemiyormusunuz. Herhalde Tokyo MOU'ya göre gemilerin nerede tutuklandıklarını ve tonajlarının ne olduğunu biliyorsunuz, bu gemilerde ve bölgelerde sefer yapan gemi kaptanları ve zabitleri yüksek okul okumuş, denizcilik üniversitelerinden mezun olmuş kişilerden oluşmaktadır. Fakat siz hala diploma diye tutturmuş gidiyorsunuz. Asıl sorun armatörlerde ve armatör şirketlerinde çalışan kişilerdedir. Çünkü kaptan eksiklikleri armatör ofisine bildirir, ofisteki ehliyetsiz kişi bu istekleri ya önemsemez veya armatör bu isteklere onay vermez ve eksiklikler yaptırılmaz, bundan sonrada PSC denetimlerinde gemi tutuklanır vay kaptan suçlu, zabit suçlu diye feryat edersiniz. Lütfen eleştiri yaparken armatör eksikliklerinide eleştirelim. Kolaycılığa kaçıp sadece çalışanı eleştirmeyelim. Bence öne ofis çalışanlarının eğitilmesi gerekir daha sonra gemi çalışanları nasıl olsa eğitilir. Siz neden hiç armatör'ün çalıştırdığı kişilerin maaşlarını zamanında ödemediğini yada hiç ödemediğini eleştirmiyorsunuz, sadece tek taraflı eleştiri yapıyorsunuz anlamak mümkün değil. Eğer üniversitelerden mezun olan denizcilerimizin dil sorunu varsa ki var, bunun suçu onlar değil üniversitelerdeki hocalardır ve önce onların eğitilmesi gerekir.Çünkü istenildiği gibi öğrenci yetiştiremiyor. Ve ne yazık ki üzülerek söylüyorum ve ben buna şahit oldum, alaylı diye tabir ettiğimiz denizcinin (hepsi değil) ingilizçe seviyesi üniversiteden mezun olmuş birinden daha iyi olduğuna GOC sınavı ingilizçe sınavında şahit oldum. Bu nasıl iş anlamadım gitti, siz hala diplomalar açıklansın diyorsunuz. Açıklanırsa Üniversitelerin ne olduğu nasıl eğitim verdiği ortaya çıkacak hocam. Sizde çok iyi biliyorsunuzki Türk yeterlilik ehliyetleri Dünya'da hala tanınmamaktadır. Bunun sebebi nedir biliyorsunuz herhalde. Biz hala STCW 73/78 e göre çalışıyoruz, neden STCW 95 uygulamıyoruz. Siz bunların eleştirisini yapın ondan sonrası kolay, nasıl olsa gariban gemi adamını eleştirirsiniz.

Saygılarımla,
78.183.17.98
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim