• BIST 9719.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

İMEAK DTO seçimleri öncesi, taraflar netleşmeye başladı

RECEP CANPOLAT

İMEAK Deniz Ticaret Odası seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte kulisler hareketlenmeye başladı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Olağan Genel Kurulu yaklaştıkça, bizlere çok malzeme çıkacak gibi görünüyor. Şimdiden küplerimiz dolup, taştı. Seçimin stres meleği Cengiz Kaptanoğlu'nun potları, çam devirmeleri hatta üç kelimeyi bir araya getirirken Türkçe'ye olan ihaneti, köşelerimizi süsleyecek.

Diğer taraftan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, geçen ay adaylığını açıklamasıyla birlikte, seçim atmosferini yoğun bir şekilde yaşamaya başladı. Geçen dönem, Salih Zeki Çakır'ın ekibinde yer alan isimleri tarafına çekmeye başlayan Kalkavan, bununla beraber yönetimde radikal bir değişimi hayata geçirecek gibi görünüyor. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rıdvan Kartal, yeni dönemde görev almayacağını belirterek Metin Kalkavan'ın elini güçlendirdi.

Öte yandan babası Cengiz Kaptanoğlu'nun itelemesiyle adaylık için zemin yoklayan Şadan Kaptanoğlu'nun da, Kalkavan'ın Yönetim Kurulu listesinden çıkarıldığını da not düşmekte fayda var.

Şadan Kaptanoğlu ile ilgili bir paragraf açmanın zamanı geldiğine inanıyorum. Son 15 senedir İMEAK Deniz Ticaret Odası'nı takip eden bir gazeteci olarak Şadan Hanımın hiç bir konuşmasına şahit olduğumu söyleyemeyeceğim. Özel sohbetlerimizin dışında (O sohbetler de Off The Record ile başlayıp, Off The Record ile biten sohbetler) hiç bir yerde derin bir hitabetine şahit olmadım desem, yalan olmaz. İMEAK Deniz Ticaret Odası koltuğuna talip olacak kişinin, kendisini göstermesi gerektiğini düşünüyorum.

Gelelim sektörün stres meleği Cengiz Kaptanoğlu'na...

Geçen ay Metin Kalkavan'ın adaylığını açıklamasıyla birlikte kimyası bozulan Cengiz Kaptanoğlu, "Gençlerin Önünü Açalım" enstrümanının karşılık bulmaması üzerine, aday olmak için zemin yoklama başladı. Geçen gün beni ziyaret eden minik kuş, Cengiz Kaptanoğlu'nun ağzından baklayı çıkardığını ve "Kızım Şadan aday olmazsa, Metin Kalkavan'ın karşısında ben aday olacağım" dediğini kaydetti.

Geçen ay yapılan İMEAK DTO Olağan Meclis toplantısında, Cengiz Kaptanoğlu'nun "Erkan Dereli ve Salih Zeki Çakır'ın şeyi elimde" demesine rağmen, O ŞEY ne ise elinde olmadığı bir hafta içinde ortaya çıktı. Çünkü, Türkiye Denizcilik Federasyonu Genel Başkanı Erkan Dereli, İMEAK Deniz Ticaret Odası seçimlerinde Metin Kalkavan ile hareket edeceğinin sinyallerini vermesi, yeni bir hüsran olarak Kaptanoğlu'nun hanesine yazıldı.

"Metin benim akrabam" diyen Cengiz Kaptanoğlu, kapalı kapılar arasında ise "Rizespor'u küme düşürdü, Oda'yı da küme düşürecek. Emaneti sahibine vermesi gerekir" ifadeleri, Metin Kalkavan'ı ciddi şekilde rahatsız ettiği bilinen bir gerçek.

Ancak seçimlerde PEMBE pusula ile adaylardan bağımsız hareket edecek komite üyeleri, "Kalkavan ile Kaptanoğlu akraba. Yarın bunlar birleşir, taraf olanlar ortada kalır" sözü, yüksek perdeden konuşulmaya başlandı bile... Bu konuyu Metin Kalkavan'a sorduğumuzda, "O iş bitti. Cengiz bey ile hiç bir şekilde hareket etmeyeceğim" diyerek duvar ördüğünü ortaya koydu.

KALKAVAN, CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, geçen ay TİM Genel Kurulu'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme fırsatı buldu. Görüşmenin detaylarına ulaşamadığım için o dönem kaleme alamamıştım.

Bir kaç yerden teyit ettiğim bilgiye göre, Metin Kalkavan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Yeniden Deniz Ticaret Odası'na aday olacağı" ile ilgili bilgi verdiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "Hayırlı Olsun" dediğini öğrendim.

Ayrıca Kalkavan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Cengiz Kaptanoğlu'nun "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kalkavan'ı istemiyor. Son TOBB toplantısında herkesin önünde 'Benimle Pazarlık Yapma' diye fırçaladığını ve Erdoğan'ın desteğinin olmadığı" propagandasını yaptığını ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise Kalkavan'a "Öyle saçma şey olur mu? O konu başka, bu konu başka" diyerek Kalkavan'a yol verdiği, yoğun olarak kulislerde konuşuluyor.

SALİH ZEKİ ÇAKIR, GEMİLERİ YAKTI!

Geçen dönem "Değişim Grubu" olarak Metin Kalkavan'ın karşısına aday olarak çıkan Salih Zeki Çakır, Temmuz ayı Olağan Meclis toplantısında yeniden aday olacağının işaretini verdi. Geçen dönem GİSBİR Başkan Yardımcılığı'ndan istifa ederek adaylığını açıklayan Salih Zeki Çakır, İMEAK DTO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan istifa ettiğini belirterek, İMEAK DTO Başkanlığına aday olacağı sinyalini verdi.

İMEAK DTO Meclisi'nde yaptığı konuşmada, seçim sürecini sağlıklı bir şekilde yürütmek istediğini dile getiren Çakır, prensip gereği KOSDER Başkanlığı'ndan istifa ettiğini açıkladı. Ayrıca geçen ay İMEAK DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'nun "Değişim Gerekiyor" çıkışına destek veren Salih Zeki Çakır, ORTAK AKIL vurgusunda bulundu.

Meclis toplantısı çıkışında adaylıkla ilgili sorularımıza kaçamak cevap veren Salih Zeki Çakır; Aday mısınız? Sorumuza; "Ağustos'ta belli olacak. Çalışmaları sağlıklı yürütmek için KOSDER Başkanlığı'ndan istifa ettim. Ortak Akılı işletmek zorundayız. Tüm sektör paydaşlarını, sonuç almak için kapsamlı bir şekilde çalışmanın içine katmayı düşünüyoruz" dedi. Kaptanoğlu ile ortak mı hareket ediyorsunuz? sorumuza ise; "Kesinleşmiş bir kararımıza var. İstişareye devam ediyoruz. Ağustos ayından her şey netleşecek" diyerek sözlerini tamamladı.

ŞUBELER KRİTİK KONUMDA

İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubelerinin, seçim sürecinde kritik bir konumda olduğunu söylememiz de fayda var. Antalya, İzmir, İskenderun, Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Karadeniz Ereğli Şube Başkanları'nın yeniden aday olmasıyla birlikte, İMEAK DTO Meclisi'nde yüzde 25'lik üye kontenjanını elinde tutacağını gösteriyor. Şubeler tarafından İstanbul'a gönderilecek Meclis Üyeleri, seçimin kilidini açacağını düşünüyorum.

&      &     &

Son bir not; İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu, seçim sürecinin başlamasıyla birlikte, İMEAK DTO Meclis toplantılarının CANLI olarak yayınlanması kararını aldı. Şadan Kaptanoğlu'nun HAYIR olarak ŞERH koyduğu Yönetim Kurulu Kararı, OY ÇOKLUĞUYLA kabul edildi. Mecliste yapılan oylama sonucu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi, BABA-KIZ Kaptanoğlu'nun muhalefetine rağmen kameralara açılmış oldu.

Sevgi ile kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim