• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 20 °C

Geza Dologh'un seçimi

RECEP CANPOLAT

Gecikmiş bir yazıyı kaleme almak kadar zor bir şey yoktur. Yoğun işlerimizin olması ve bazı seyahatlerden dolayı, bir türlü  klavyenin başına oturup İzmir DTO seçimleri ile ilgili yazmak istediğim izlenimlerimi bir türlü kelimeler dökemedim.

 

Ayrıca şirketlerimizde yeni bir yapılanmaya gittiğimiz bu günlerde, şu anda okumakta olduğunuz bu yazının gecikmesine de sebep olan etkenlerden biriydi. Kurulduğu günden beri büyük bir onurla yürüttüğüm Deniz Haber Ajansı’nın Genel Yayın Yönetmenliğini sevgili Tarkan Biricik’e devrettim. Belli bir yere ve konuma getirdiğimiz Deniz Haber Ajansı, Tarkan Biricik ile birlikte daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Artık Deniz Haber Ajansı'nda sadece yazarlık yapacağım. Büyük yük bundan sonra İstanbul Haber Ajansı'nda.

 

Artık Türk denizcileri, Türkiye'nin Haber Portalı sloganı ile yola çıkan www.istanbulhaber.com sitesinde, aradığı güncel haberleri bulabilecek.

 

İzmir DTO seçimleri

 

12 Şubat 2009 tarihinde Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanlığı seçimleri yapıldı. Bu seçimi yerinde takip etmek için Raşit Koç ile birlikte İzmir’e gittim.

 

Benim İzmir’de olduğumu öğrenen DenizHaber’in yazarlarından İzmir Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sevgili Emrah Erginer beni kaldığım otelde ziyaret etti. Otele DTO İzmir Şube Başkanlığına aday olan Hakkı Toros’da gelerek sohbet etme imkanımız oldu. 

 

Hakkı Toros’u şahsen tanımam. Tanımadığım gibi öyle bir derin bir muabbetimde yoktur. Kendisini DEFAMED Şube Başkanlığı döneminden yaptığım haberler sayesinde merhabalığım vardır. Kendisi ile ilk kez 11 Şubat 2009 günü yani, seçimden bir gün önce geldiğim İzmir’de kaldığım otelin lobisinde oturma fırsatım oldu. Kısacası Hakkı Toros ile bugüne kadar bir mesaim veya bir muhabbetim olmamıştı.

 

Ancak dernek çalışmalarını bir gazeteci olarak çok yakından takip etme imkanım olmuştu. O gün ilk kez karşı karşıya bir çay içme imkanımız oldu. Bu konuda yanımda sevgili Emrah Erginer ve Raşit Koç vardı.

 

Hakkı Toros ile bir gün sonra yapılacak seçimler ile ilgili sohbet ettik. Ayrıca yaptığı çalışmaları anlattı. Bir çok ekip ve gruptan destek aldığını söyledi. Bende kendisine sözlere değil sandıktan çıkacak sonuca bakması gerektiğini söyledim. Hakkı Toros o akşam bana bir soru sordu. “Recep Bey beni tanımazsın ve benimle bir mesain olmadı niçin beni açık bir şekilde sitendeki köşende destekliyorsun?” dedi.

 

Ben kendisine niçin desteklediğimi net bir şekilde ifade ettim: “Geza Dologh’un karşısında senden başka her hangi biri olsa, yine ben onu desteklerim. Geza gibi yalan söyleyen, DTO gibi güzide bir kuruluşu kendi şahsi egosu için kullanan birini desteklemem kendi değerlerimi çiğnemem anlamı taşıdığından dolayı seni destekledim. Çünkü en basit olay en son verdiği 4 sayfalık röportajda, sayamadığım kadar YALAN, 84 kez BEN, 41 kez BENİM diyen birinden ne beklenir. Yani adam BEN YAPTIM, BEN ETTİM demekten başka bir söylemi yok. Onun için seni destekliyorum. İnşallah seçimi alırsın. Ancak bu seçimi alman mümkün değil. Çünkü İstanbul’un çok büyük baskısı var” Dedim.

 

Seçim sabahı otelde kahvaltımı yaptıktan sonra, seçimin yapıldığı Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesine gittim. Şubeden içeri girdiğimde içerdeki küçük odada AKP eski İstanbul Milletvekili Sevgili Cengiz Kaptanoğlu ve Değerli büyüğümüz Altay Altuğ’un sohbet ettiğini gördüm. Sayın Vekil ile biraz sohbet ettikten sonra izlenimler ile ilgili not almaya başladım.

 

Cengiz Kaptanoğlu’nun seçimlerde taraf olması o anda havanın değiştiğini görmeme neden oldu. Oy kullanmak için DTO İzmir şubesinden içeri giren her DTO üyesi Cengiz Kaptanoğlu’nun yanına yaklaşarak hürmetlerini sunuyor daha sonra oyunu kullanmak için kabine yöneliyordu.

 

Yanımda bulunan Raşit Koç’a dönerek “Raşit ağabey bu seçim Geza Dologh ile Hakkı Toros arasında geçmiyor. Bu seçim Cengiz Kaptanoğlu ve Hakkı Toros arasında geçiyor. Bu da gösteriyor ki Geza Dologh’un seçimi kazanacağı kesin gibi…”

 

Üyeler Geza’dan memnun değil

 

Bu fotoğrafı gördükten sonra İzmir’de biraz dolaşmak, bazı dostlarımı ziyaret etmek amacıyla DTO İzmir Şubesi'nden ayrıldım. Birkaç saat sonra DTO İzmir Şubesine döndükten sonra Sayın Cengiz Kaptanoğlu ile seçimler ile ilgili kritik yapma ve sohbet etme imkanım oldu. Sevgili büyüğümüz Cengiz Ağabey’e “Sayın Vekilim seçime taraf olman doğrumu sence? Bu seçim çok adaletsiz. Sen salonun girişinde oturarak gelen üyelere psikolojik baskı yapıyorsun. Yani bu seçimi Geza değil Sen kazanıyorsun” dedim.

 

Sayın Kaptanoğlu “Recepciğim İstanbul Geza ile devam etmek istiyor. Şu an değişime herkes karşı. Hem de kızım Şadan (Kaptanoğlu) için buradayım. Geza ile devam etmemiz gerekiyor. Hakkı Toros’u bende severim. İzmir için değişim şu an çok erken” dedi.

 

Bunun üzerine “Ağabey Geza’nın dışında koskoca İzmir’de başka bir aday bulamadınız mı? Adamın denizcilik konusunda İzmir’e tek bir katkısı yok. Sadece BEN merkezci nefsi için DTO’nun ismini kullanan biri. En son röportajında bile BEN ARKAS’I YÖNETMİŞ ADAMIM. ARKAS’I BU DURUMA GETİREN BENİM. DTO NEDİR Kİ? Diyebilecek kadar Başkanlık yaptığı bir kurumu aşağılayan biri. Bu adamın DTO’ya veya denizciliğe katkısı olabilir mi?” Sayın Vekil yorumsuz bir şekilde sadece benim yorumlarımı dinleyerek “İSTANBUL GEZA İLE DEVAM ETMEK İSTİYOR” dedi.

 

İlerleyen dakikalarda Geza Dologh’un listesinde olan şu an meclis üyesi olan bir denizci (ismi bende saklı) “Sevgili Recep Hakkı Toros’u neden destekliyorsun? Hakkı Bey’in propagandasında bile BİZ-SİZ var. Bu doğru mu?” diye sordu. Bende kendisine “Tabi ki doğru değil. Ben bu seçimde Geza Dologh’un Deniz Ticaret Odası gibi güzide bir kuruluşta başkan olmasının doğru olmadığını düşündüğüm için Hakkı Toros’a destek verdim. Bu güne kadar Geza İzmir’e ne yaptı bana söyle?” diye soru ile cevap verince, bana dönerek “Recep Bey biz Geza’ya oy vermiyoruz. Biz oyu Halim Mete’ye Cengiz Kaptanoğlu’na Metin Kalkavan’a veriyoruz. Bizim büyüklerimiz Geza Dologh ile devam edeceğiz dediler bizde mecburiyetten Büyüklerimizin yönlendirdiği adaya oy veriyoruz” dedi.

 

Seçimin bitmesine ve sandıkların açılmasına dakikalar kala, Geza Dologh’un ağır hakaretler eden, ancak seçimde Geza Dologh’a oy veren bir denizci (adı bende saklı) ile sohbet etme imkanım oldu. Kendisine “Ya hem Geza’ya çok ağır küfürler ediyorsun, hem de 20-30 oyla Geza’yı destekliyorsun? Bu nasıl bir mantık" diye sorduğumda? “Recepciğim Geza’yı yine sevmiyorum. Beni Cengiz Kaptanoğlu aradı. Aynı şeyleri Cengiz Beyede söyledim. Ama o seçimde Geza’ya oy vermemizi istedi onun için vermek zorundayım” dedi.

 

Geza Dologh'un şu anda kendisine mecburiyetten dolayı oy veren ve destekleyen İzmirli denizciler karşısındaki konumu ve kariyeri bunlardan ibaret. Özellikle EXPO konusunda Geza Dologh hakkında çok ağır ifadeler kullanıldı. Kısacası Geza ile ilgili çok şeyler söylendi. Ama burada yazmanın artık bir anlamı yok.

 

İzmir’de DTO seçim sonuçları

 

İzmir’de saat : 17:00 olunca sandıklar açılmaya başlandı. İki sandıkta 290 denizci oy kullanmıştı. Hakkı Toros’un listesi 75 oy, Geza Dologh’un listesi ise 215 oy almıştı.

 

Cengiz Kaptanoğlu’na “Ağabey demokrasi kazandı hayırlı olsun. Ancak bu seçimi Geza değil, sen kazandın” dedim. Ve DTO İzmir Şube binasından ayrılarak, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na doğru hareket ettim.

 

Sonuçların Türk denizciliğine hayırlı olmasını diliyorum. Ancak yine de sözümün arkasındayım; “Geza’dan bir cacık olmaz”

 

Sevgi ile kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim