• BIST 8979.75
  • Altın 2278.534
  • Dolar 32.3091
  • Euro 35.0426
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Erdoğan'ın fendi, Bharara'yı yendi!

RECEP CANPOLAT

Pazartesi günü New York Adliyesi'nde mahkemeye çıkan Reza Zarrab ile Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın duruşmasına katılarak izlenimlerimi, bu köşede kaleme almıştım.

New York eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ile ABD eski Adalet Bakanı Michael Mukasey'in, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'in bilgisi dahilinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme, mahkemenin ana gündemiydi.

Reza Zarrab'ın hukukçu ekibine katılan Giuliani ve Mukasey'in 24 Şubat 2017 tarihinde ABD Adalet Bakanı Sessions'u bilgiendirdikten bir kaç gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı arabuluculuk görüşmesiyle ilgili Yargıç Richard Berman'a verdiği 28 sayfalık ifade de, Reza Zarrab yararına olacak ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını koruyacak bir anlaşmanın yapılması için arabuluculuk görevini üslendiklerini belirtmişti.

Buraya kadar her şey normal gibi görünse de, Reza Zarrab'ın hukukçu ekibine katılan Giuliani ve Mukasey'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ne görüştüğü, ABD hukuk çevrelerinde yoğun bir şekilde tartışılıyor.

ABD'nin etkili avukatlarından David Kelley "Giuliani ve Mukasey, arabuluculuk görevini üslenerek cezai bir davayı, siyasi vasıtalarla çözmek istiyorlar. Ancak bu süreç Adalet Bakanlığı'nı politize etme riski taşıyor ve ciddi sonuçlar doğurur" diye açıklamada bulundu.

BHARARA'YI ERDOĞAN MI GÖREVDEN ALDIRDI!

New York'ta görüştüğüm hukuk büroları, Giuliani ve Mukasey'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükleri tarihe dikkat çekerek, Reza Zarrab hakkında iddianame hazırlayan New York Güney Bölgesi eski Başsavcısı Preet Bharara'nın görevden alındığı tarih arasında 15 gün olduğunu belirtiyor.

İsminin açıklamak istemeyen Beyaz Saray'a yakınlığı ile bilinen ABD'li bir avukatın bize anlattığı Giuliani - Mukasey ile Erdoğan'ın görüşmesinde detaylarının, yenilip yutulacak türden olmadığını ortaya koyuyor.

Türkiye Cumhuriyeti ile resmi danışmanlık ve lobicilik anlaşması yapan Greenberg Traurig Şirketi yetkilileri Giuliani ve Mukasey, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 24 Şubat 2017 tarihinden sonra görüştüğünü ve bu görüşmede ABD'nin aldığı yaptırım kararında, İran’ın petrol ve doğalgaz gelirlerinin de nükleer faaliyetlerde kullanılabileceği varsayımıyla bu faaliyetlerden kaynaklanan parasal transferlerin de yasadışı ilan edilmesini emreden bir yaptırım kararını ABD Senatosu’ndan geçirerek tek taraflı olarak yürürlüğe soktuğu ve bu anlamda meydana gelen her türlü finansal işlemin “kara para aklama” olarak tanımlandığını Erdoğan'a anlatıyor.

Greenberg Traurig Şirketi yetkilileri Giuliani ve Mukasey'in Erdoğan ile yaptığı görüşmede “kara para" statüsünde olan rakamın "52 milyar dolar" olduğu belirterek, hem Türkiye'nin hem de ABD çıkarlarını koruyucu bir hamle yapılması gerektiği kaydediyor.

Giuliani ve Mukasey, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşme, yaklaşık 5 saat sürüyor. Toplantıda, ABD ve Türkiye'nin müttefikliğine zarar gelmeyecek bir yolun bulunması için çalışmaların detaylandırılması isteniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o dönem New York Güney Bölgesi Başsavcısı görevinde bulunan Preet Bharara ile ilgili hazırlattırdığı klasörleri, Rudolph Giuliani ve  Michael Mukasey'e veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rudolph Giuliani'ye "Başkan Trump'ın Başsavcı Preet Bharara konusunda iyiniyet göstergesinde" bulunmasını talep ediyor.

Özellikle FETÖ yapılanmasının Bharara'yı etkileyerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal çıkarlarına zarar verecek hamlelerde bulunmaya çalıştığını anlatıyor. Hatta görüşmede Mart 2016 tarihinde Preet Bharara'nın şahsi twitter hesabı üzerinden, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın şahsi twitter hesabını "Takibe Alarak" mesaj verdiği belirtiliyor.

preet_bharara_1-001.jpg

Öte yandan FETÖ yapılanmasının ABD'deki en önemli ismi olan ve NBA takımlarından Oklahoma City Thunder'da forma giyen Enes Kanter'in, Preet Bharara ile olan yakınlığı, belgelerle Rudolph Giuliani ve Michael Mukasey'e sunuluyor.

En önemli delil olarak FETÖ'cü olduğunu her yerde dile getiren basketbolcu Enes Kanter'in 23 Mart 2016 tarihinde sosyal medya hesabından Başsavcı Preet Bharara'ya gönderdiği "Yaptığın işle gurur duyuyorum. Aynen böyle devam et" şeklindeki twitinine karşılık, Başsavcı Bharara'nın "Şampiyonluk mücadeleniz sona erse de seni ve Oklahoma City Thunder'ı başarınızdan ötürü kutluyorum" mesajı dosyaya ekleniyor.

preet_bharara_2-001.jpg

TRUMP, BHARARA İLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR

Rudolph Giuliani ve Michael Mukasey'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Cumhuriyeti ile resmi danışmanlık anlaşması yapan Greenberg Traurig Şirketinin yetkilisi olarak yaptıkları görüşme, Mart ayının başında ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'a rapor olarak sunuluyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Rudolph Giuliani ve Michael Mukasey'in hazırladığı rapor çerçevesinde New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara'yı Beyaz Saray'a davet ediyor. Ancak Başsavcı Preet Bharara, Başkan Trump'ın davetini cevapsız bırakıyor. ABD Başkanı Donald Trump, 11 Mart 2017 tarihinde 45 savcı ile birlikte Preet Bharara'yı görevden alıyor.

O dönem Preet Bharara'nın, New York Başsavcılığı görevinden alınması ABD medyasında "Bharara'nın ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Tom Price hakkında yürüttüğü soruşturma" gösterilirken, Türk medyasında ise "Reza Zarrab'ı tutuklayan Başsavcı Bharara, Trump tarafından görevden alındı" şeklinde haberleştirliyor. 

erdogan_bharara_son.jpg

ZARRAB DAVASI ÇOK SU KALDIRIR!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 24 Nisan 2017 tarihinde görülen Zarrab davasının akabinde Reuters'e verdiği beyanat, bu davanın kendisi için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 26 Nisan 2017'de Reuters'a verdiği beyanatı beraber okuyalım;

"Başkan Trump'la yapacağımız görüşmede atacağımız adımlardan biri de Rıza Zarrab ile ilgili olacak. Zarrab babamın oğlu değil ama benim bir vatandaşım. Eğer varsa bir suçu Adalet Bakanlığı'na dosyası iletilir, yoksa hemen bazı şeyler uydurularak tutuklanırsa, vatandaşına sahip çıkamayan ülke konumuna düşeriz. Hakan Bey (Halkbank Genel Müdür Yardımcısı) ise şu ana kadar ABD'ye yedi kez girip çıkmıştır, herhangi bir şey yokken, son anda böyle bir şeyin ona uygulanmış olması, art niyetli bazı girişimlerin olduğunu göstermektedir. Burada da biz tabi FETÖ ile ilgili bağlantıların olduğunu hissediyor ve görüyoruz. Bu oyunun bozulması gerekiyor. Halk Bankası'nın tuttuğu avukatlar var. Devlet olarak bizi işin içine sokmak isteyenler var. Bu konuda Sayın Başkan'la görüşmelerimiz olacak."

Sevgi ile Kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim