• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Erdoğan-Gülen arasında ipler koptu

RECEP CANPOLAT

Fethullah Gülen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki kavga, "Dershanelerin Kapatılması" kararıyla birlikte, iyice gün yüzüne çıktı.

Buna bir anlamda “güç savaşı – iktidar oyunu” olarak ta nitelendirebiliriz. Ne oldu da, Başbakan Erdoğan ile Fethullah Gülen arasına, kara kediler girdi.

OSLO GÖRÜŞMESİ BARDAĞI TAŞIRDI

Bu kavgayı analiz etmekte yarar var.

İlk kıvılcım MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında açılan soruşturma ile ortaya çıktı. “Gülen Cemaati Kaynaklı Olduğu” iddia edilen soruşturma sonucu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın küplere binmesine neden olmuştu.

Dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan’ın Norveç’in Başkenti Oslo’da, Bölücü Terör Örgütü PKK-KCK’ın Üst Düzey Yöneticileri Sabri Ok ve Mustafa Karasu ile Başbakan Erdoğan adına pazarlık yapması ile ilgili kasetin internete düşmesi ile birlikte, Cumhuriyet Savcıları, dönemin MİT Yöneticileri Emre Taner ile birlikte Afet Güneş hakkında soruşturma açmıştı.

Bu soruşturmaya çok sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan “Karanlık Güçlerin Harekete Geçtiğini” belirterek, MİT üst düzey yöneticilerinin yargılanabilmesi için Başbakanlıktan izin alınması amacıyla kanun hazırlatılarak, TBMM Genel Kurulu’ndan geçirilmesini sağlamıştı.

Özellikle Gülen cemaatinin rahlesinden geçen kalemler, Hakan Fidan hakkında açılan soruşturmaya destek vermiş ve Başbakan Erdoğan’ın ise bu söylemlere “Kara Propaganda” ifadesi ile üst pencereden tepki göstermişti. Özellikle Faruk Mercan’ın televizyon kanallarını gezerek, Hakan Fidan’ın yargılanmasını isteyen ifadeler kullanması Cemaat-MİT Kavgası’nın ortaya çıktığının konuşulmasına neden olmuştu.

PATRON BENİM, İKTİDARI PAYLAŞMAM!

Bu süreç ile birlikte, Başbakan Erdoğan, Fethullah Gülen Cemaatine karşı gitgide sertleşmiş, 9 Eylül 2012’de, Cemaate karşı, tarihi çıkışını yaparak;

“Dershanecilik olayını kaldıracağız. Bundan kim gücenirse gücensin, kusura bakmasınlar. Bu benim halkımın vatandaşımın ortak talebidir. Ey dershaneciler, eğer bu ülkede eğitime, öğretime hizmet verecekseniz gel okul aç, okullar kur. Biz de sizden hizmet alımı yapalım, sizin sınıflarınızı öğrencilerle biz dolduralım. Bedeli neyse bunun bedelini biz verelim. Sizi açıkta bırakacak değiliz. Biz yatırımdan kurtulmuş oluruz, siz de hizmetinize aynen devam edersiniz. Bakıyorsun, ‘bu güzel teklif’ demiyorlar. Bunun adımını atacağız ve er geç, 2013-2014’e de biz o sistemle girmiş olacağız” diyerek, Gülen cemaatine aba altından sopa göstermişti.

Başbakan Erdoğan, bu adımıyla, Fethullah Gülen Cemaatinin en önemli kazanç kapısına kilit vurarak, “PATRON BENİM” mesajını veriyordu.

Bu mesajlar ile Başbakan Erdoğan bir anlamda, Gülen Cemaatinin elinde bulunan medya ile TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ yapılmasına izin vermeyeceğini, HÜKÜMET ERKİNİN kendisinde olduğunu belirterek, İKTİDARINI HİÇ BİR ŞEKİLDE PAYLAŞMAYACAĞINI belirtiyordu.

BAŞBAKAN AÇIK KONUŞTU: CEMAATİ YADIRGIYORUZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 20 Kasım 2013 tarihinde ATV televizyonunda katıldığı bir programda, gazetecilerin Gülen Cemaatiyle Hükümet arasında bir problem var mı sorusuna, “Biz şimdi niçin Cemaati karşımıza alalım. Biz Cemaat mensubu kardeşlerimizin ellerindeki medya organlarıyla bize saldırmalarını, yadırgıyoruz. Yaptıkları kara propaganda. Biz kalkıp da bütün eğitimi cemaatin derneklerine kurumlarına teslim etmek gibi bir durumun içinde olamayız. Madem vakıfsınız ücretsiz eğitim verin deyince de rahatsız oluyorlar. Şimdi biz devlete verebiliriz diyorlar. Kusura bakmayın biz bir darbe hükümeti değiliz" diyerek açık bir şekilde geri adım atmayacağı kaydediyordu.

AK PARTİ – CEMAAT ARASINDA MEDYA SAVAŞI

Diğer taraftan Cemaatin yayın organları (Zaman, Samanyolu Grubu, Bugün ve Kanaltürk) Ak Parti’ye yoğun bir şekilde saldırırken, Ak Parti’nin yayın organları (Sabah, ATV, AHaber, 24TV, Star Gazetesi, Yeni Şafak, TVNET, SKYTV ve Akşam) aynı şiddette cemaate saldırması, AK Parti- Fethullah Gülen Cemaati arasında iplerin koptuğunun en bariz göstergesi olarak karşımızda duruyor.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın "Dersaneler kapanır, ama kapatılamaz!" başlıklı köşe yazısında, AK Parti Hükümeti'nin yanlışlıkta ısrar ettiğini belirterek, geçmiş iktidarların yanlışına düştüğünü kaydederek, kaybedenin AK Parti olacağını belirtiyordu.

Buna paralel olarak cemaatin yetiştirmesi, hariçten gazeteciler Mehmet Baransu ile Emre Uslu'nun Taraf Gazetesi'nden ne gibi belgeleri kamuoyuna servis edeceği ise merak konusu olmaya devam edecek gibi...

FETHULLAH GÜLEN, ERDOĞAN’A SERT YAPTI

Başbakan Erdoğan’ın “dershaneleri kapatacağız” söylemine karşın Fethullah Gülen’in Herkul.org sitesinden yaptığı “Fırtınalı Dönemlerde İstikamet, Sabır ve Hacet Namazı” başlıklı açıklamasında  “Firavun, Tiran ve Nemrut” kelimeleri ile Başbakan Erdoğan’ı hedef alması, iplerin koptuğuna işaret olarak yorumlandı.

Fethullah Gülen açıklamasında; “Muhalif rüzgârlar esebilir, çok defa insanları önüne katıp savurabilir. Karakter bakımından zayıf insanlar belli çıkarlar, belli menfaatler mülahazasında hep savrulabilirler. Olup biten bu şeyler karşısında kat’iyen sarsılmama, ye’se kapılmama ve ezilmeme mü’minin şiarı olmalıdır. Fırtınalar hiçbir zaman dinmemiştir; kan seylâpları hiçbir zaman durmamıştır; insanların köpüren nefretleri ve kinleri hiçbir zaman dinme bilmemiştir. Bazen bir tirandan gelebilir, bazen bir firavundan gelebilir, bazen bir nemruttan gelebilir, bazen bir Sezar’dan gelebilir, bazen de yanınızda sizinle beraber namaz kılan birisinden gelebilir. Aynı namazı kıldığınız halde namazın içerisinde bir çelme yiyebilirsiniz. Bütün bunlar karşısında duygu ve düşünce açısından sarsılmamak için Allah’ın ipine sımsıkı sarılmak lazım” diyerek tepkisini gösterdi.

CEMAATİN VEKİLLERİ İŞARET BEKLİYOR

Diğer taraftan, Ak Parti listelerinden TBMM’ye giren onlarca Fethullah Gülen sempatizanı olan milletvekili bulunuyor. Bunların arasında Gülen’in yarım asırlık yol arkadaşı Ak Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, en belirgini olarak ortaya çıkıyor.

Cemaatin yayın organları olan, Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonları’nda, bir dönem genel müdürlük görevlerinde bulunan, AK Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, Fethullah Gülen Cemaatinin en önemli kurumu olan Akyazılı Eğitim Vakfı’nda da üst düzey yöneticilik yaptı. İlhan İşbilen, Abdullah Aymaz ve Halit Esendir ile birlikte Fethullah Gülen Cemaatinin, en etkili isimlerdendir.

Teyit edemediğim bir bilgiye göre, Ak Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen'in, Başbakan Erdoğan'ın dershaneler konusundaki tavrına tepki olarak istifa etmek istediğini, Ancak Fethullah Gülen'in buna izin vermediği, gelen bilgiler arasında...

GÜLEN CEMAATİ SEÇİMDE HESAP GÖRECEK

Geçmiş dönemlerde Fethullah Gülen cemaatinin sol partilere oy verdiği biliniyor. Özellikle Bülent Ecevit’in iktidara geldiği 57. Cumhuriyet Hükümeti’ne açık destek veren Gülen Cemaatinin, önümüzdeki yerel seçimlerde AK Parti’ye karşı tavır alacağı düşünülebilir.

Eğer Başbakan Erdoğan “Dershaneler” konusunda geri adım atmaz ise, 2014 Yerel seçimleri, “Hesap Görme” seçimi olabilir.

Bakıp göreceğiz. ..

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
aslan marmara
17 Aralık 2013 Salı 10:27
ne ayaksın
canpolat sen ne işsin!!
78.189.164.8
osman melik
16 Aralık 2013 Pazartesi 20:30
sektörün sorununa
ali Korkmaz
sektörün meselelerine bu kadar hassas davranıp uzun yazmazsın değilmi?
78.135.28.30
osman melik
16 Aralık 2013 Pazartesi 20:28
külhan
o nasıl başlık o nasıl tavır?? "biz ne diyorsak o"...Külhanmısın birader ??yanlış sektörmü seçtin ??????Camia nın adı Deniz Medyası ......
78.135.28.30
Ali Korkmaz
28 Kasım 2013 Perşembe 10:03
Balyoz/Oslo Darbe Teşebbüsü
İnanıyorum ki Oslo görüşmeleri bahane edilerek Sn.Başbakan ameliyat sonrası istirahatteyken MİT müsteşarının tutuklanmak istenmesi tam bir çılgınlık ve başarısız bir darbe teşebbüsüydü...Zira Müsteşar emri Sn.Başbakandan aldım diyecek ve sıra Başbakanı tutuklamaya gelecekti.. Olmadı başaramadılar..
Bizce aynen Balyozcular gibi bu olayın arkasındakiler de ortaya çıkarılıp yargılanmalaıdır..
80.171.178.59
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim