• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Demokrasi böyle bir şey…

RECEP CANPOLAT

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi toplanarak, yeni yönetim kurulunu oyladı. Mevcut yönetime, Erbil Özkaya ve Faruk Okuyucu takviyesi ile birlikte, 10 kişilik İMEAK DTO Yönetimi, Meclisten onay aldı.

Bununla beraber İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi, Cengiz Kaptanoğlu’nu yeniden İMEAK DTO Meclis Başkanlığı koltuğuna layık gördü. Seversiniz veya sevmezsiniz, beğenirsiniz veya beğenmezsiniz, demokrasi böyle bir şey… Sonuçları beğenmeseniz bile, seçim sonuçlarına saygı göstermek, her bireyin demokratlık görevidir.

Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. İMEAK DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, yeni dönemde Deniz Haber Ajansı’nın yükselen değeri ve yeni fenomeni olacağı su götürmez bir olgu olarak önümüze çıkacak. Bunu ifade etmemdeki en büyük sebep, Kaptanoğlu’nun yönetim tarzı ve anlayışıdır.

Diğer taraftan, Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Metin Kalkavan, seçimden sonra yönetim kurulunda geniş bir revizyon yapma imkanı veya zemini bulamadı. İki takviye ile mevcut yönetimle devam etme kararı aldı. Kalkavan’ın yeni yönetimde radikal kararlar alamamasının en büyük sebebi, dış etkenleri ve sektör dengelerini gözetme stratejisi, bu sonucun alınmasını sağladı.

İMEAK DTO Meclisi’nin toplanmasından 4 gün önce, yani 12 Mayıs 2013 tarihinde “Metin Kalkavan’ın kafası karışık” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Ancak, bu yazıyı “Kalkavan’ın iradesine ipotek koyma” kaygısından dolayı yayınlamadım. Kaleme aldığım yazının, yüzde 90’nı Kalkavan’ın aldığı kararlar ile örtüştüğünü gözlemledim. Bir başka konu ise mevcut yönetim içinde, Metin Kalkavan, Rıdvan Kartal ve Recep Düzgit’e, Deniz Ticaret Odası Meclis üyelerinin, seçimde tulum oy vermesi, yazımın son paragrafında atıfta bulunduğum beklentiye cevap verdiğini düşünüyorum.

Onun için bu yazıyı yayınlamakta fayda umuyorum. 12 Mayıs 2013 tarihinde kaleme aldığım köşe yazısını, buyurun beraber okuyalım;

“Metin Kalkavan’ın kafası karışık (12 Mayıs 2013 Pazar)

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meslek Komitesi seçimlerinde rakibine fark atan Metin Kalkavan, yeni dönemde beklentilere cevap vermek için yoğun mesai harcayacak.

Perşembe günü bir araya gelecek 116 kişilik İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanı’nı seçecek. Metin Kalkavan, yeni dönemde beraber çalışacağı kadrosunu belirlemek için dengeleri koruyarak, Yönetim Kurulu listesini İMEAK DTO Meclisi’nin beğenisine sunacak. Ancak Kalkavan’ın en büyük çıkmazlarından bir tanesi, geniş bir revizyon yapma imkanının olmaması olarak gösterilebilir.

Çünkü mevcut Yönetim Kurulu ile seçime hazırlanan ve seçim sürecinde rakibi Salih Zeki Çakır’a “Benim ekibim burada, senin ekibin nerede?” sorusu ile kafasındaki yeni dönem Yönetim Kurulu’nu şekillendirdiği tahmin ediliyor.

Metin Kalkavan yeni dönemde İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nda, görev almayacağını önceden açıklayan TOBB Başkan Vekili Halim Mete ve bu dönem aday olmayan İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy’un yerine iki isimle takviye yapması bekleniyor. Buna göre Metin Kalkavan, Halim Mete’nin yerine Koray Deniz’i, Ahmet Paksoy’un yerine de Başak Akdemir’i yeni Yönetim Kurulu’nda değerlendireceği düşünülebilir.

Metin Kalkavan’ın bir başka çıkmazı ise İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Vekilliği ve Başkan Yardımcılığı görevine getireceği isimler konusunda kafasının net olamamasıdır. Çünkü İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanlığı görevinde bulunan ve eleştirilere maruz kalan Cengiz Kaptanoğlu’nun yeni dönemde görev almaması halinde, Şadan Kaptanoğlu’nun İMEAK DTO Başkan Vekilliği’ni Metin Kalkavan’dan beklediği bilinen bir gerçek. Buna karşın Tamer Kıran ve Sualp Ürkmez’in bu tercihi biraz mesafeli duracağı da tahmin ediliyor.

Diğer taraftan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Genel Kurulu’nda 40, 41, 42, 43 ve kısmen de 11 Nolu Meslek Komiteleri’nde harikalar yaratan Recep Düzgit’in, tercihler dışında tutulması Metin Kalkavan’ın yeniden değerlendirme noktaları olarak ifade edebiliriz.

Recep Düzgit konusuna, bir paragraf açmakta yarar var. Seçim sürecinde sorumlu olduğu Meslek Komitelerinde yaptığı çalışmalar sayesinde, seçimin kilidini açan Recep Düzgit, toplam kullanılan oyun yaklaşık yüzde 10’un da, Kalkavan Grubu’na atılan oyun yüzde 20’sinde büyük pay sahibi olduğu su götürmez bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Kalkavan’ın, aynı zamanda Türkiye'nin en eski sivil toplum örgütlerinden olan, Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanı Recep Düzgit’in motivasyonuna katkı sağlamak için yeni yönetim kurulunda “iltifat” etmesi beklenecek.

Bununla beraber; Metin Kalkavan’ın İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın kemik ismi ve alternatifi olmayan Rıdvan Kartal’ı aynı görevde tutacağı tahmin edilirken, Sefer Kalkavan konusunda kafasının karışık olduğu tahmin ediliyor.

Metin Kalkavan yürekli davranmalı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, yürekli davranarak yönetimde revizyon yapabilmeli. Rıdvan Kartal ve Recep Düzgit’in dâhil olacağı çekirdek kadro çerçevesinde ailelerin dengelerini de gözeterek yeni bir yapılanmaya gitmesi gerekir. Metin Kalkavan’ın oluşturacağı yeni yönetim kurulunun, milletimize, Oda’mıza ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.” 

Allah Selamet Versin...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim