• BIST 9674.32
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Cahit İstikbal kimin temsilcisi?

RECEP CANPOLAT

Son günlerde Türk Boğazları ile ilgili gereksiz bir tartışma yaşanıyor. Marmaray Projesi’nin başlaması ile birlikte İstanbul Boğazı’nda tek yönlü trafik hayata geçirildi.

 

Geçen hafta düzenlenen, Kılavuz Kaptanlar Haftası’nda bir sunum yapan, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde görevli Cahit İstikbal, İstanbul Boğazı’ndaki tek yön konvoy uygulamasının, gemilerin zincirleme kaza yapma riskini arttırması ve kılavuz kaptanların gemiye ulaşmasını zorlaştırmasının yanı sıra, bir çok sıkıntıya sebep olduğunu ve bu uygulamanın  kaldırılması gerektiğini savundu.

 

Ayrıca İstanbul Boğazı’nda kılavuzluk yapan kaptanların gemiden ayrıldıktan sonra öbür istasyona çıkmaları ve trafik tek yönde olduğu için çıktıkları istasyona karadan gelme zorunlulukları olmasının sıkıntısını dile getirdi. Cahit İstikbal bu sunumda çift yönlü bir trafik olması halinde bu yolu deniz yoluyla aşacaklarını ve karadan minibüsle gelmek durumunda kalınmayacağını dile getirdi.

 

Bu sözleri ifade eden Cahit İstikbal, bünyesinde çalıştığı Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin yatırım yapmadığından dolayı, denizden botla, İnciburnu ve Türkeli’ye gidemediklerini söylemedi, söyleyemedi.

 

Cahit İstikbal’in yukarıda zikrettiği söylemlere, VTS’te görev yapan operatörlerin, STÖ Temsilcisi konumunda bulunan Deniz Trafik Operatörleri Derneği (DTOD), sert bir açıklama ile cevap verdi.

 

Verilen cevabı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

https://www.denizhaber.net/turk-bogazlari/23220/cahit-istikbal-bogaz-deniz-trafik-operatorleri-dernegi.html

 

Kendisini, Türk Boğazları’nın hamisi gören Cahit İstikbal’i tanımakta ve Türk denizcilik sektörüne tanıtmakta fayda var.

 

Cahit İstikbal, Türkiye Denizcilik işletmeleri’nde işçi statüsünde çalışan bir kılavuz kaptandır. Aynı zamanda Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği (IMPA) Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

 

Burada bir parantez açacağım. Cahit İstikbal’i daha iyi tanımanız noktasında bazı detayları sizlerle paylaşacağım.

 

TÜRK KILAVUZ KAPTANLAR DERNEĞİ'Nİ IMPA ÜYELİĞİNDEN KİM ATTI?

 

1998 yılından 2006 yılına kadar Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Timur İldeniz’in her dönem yönetim kurulunda görev yapan Cahit İstikbal, 2005 yılında Timur İldeniz’in "Türk Kılavuz Kaptanlarını tam manasıyla temsil etmediği" iddiasıyla karşısına aday oldu. Yapılan seçimler sonucunda Cahit İstikbal hezimete uğrayarak seçimi kaybetti.

 

Bu seçim kaybını içine yediremeyen ve TKKD’de bir İSTİKBAL’inin olamayacağını anlayan Cahit efendi, o gün Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’nden istifa etti. İstifa dilekçesini Yönetime sunmasına rağmen, Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmedi. Bu dönemde Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği, hem IMPA hem de EMPA üyesi bir sivil toplum örgütüydü.

 

Cahit İstikbal, 4 yıldır görevde bulunduğu IMPA Başkan Yardımcılığı görevi 2006 yılında bitecek ve yeniden aday olması için Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’nin onay alması gerekecekti.

 

Dönemin TKKD Yönetimi ise Cahit İstikbal’e sıcak bakmıyor, 2006 yılında Küba’nın Başkenti Havana’da yapılacak olan 18. IMPA Genel Kurulu’na Cahit İstikbal’in dışında başka bir adayın gösterilmesi konusunda yüksek sesle konuşulmaya başlanmıştı. Bu olay Cahit İstikbal’in bitmesi demekti. Aday olamaması halinde Dünyalar Başkanlığı sona erecek, IMPA ismini kullandığı titri elinden gidecekti.

 

2006 yılında yapılacak olan IMPA Genel Kurulu’nda Timur İldeniz Başkanlığı’ndaki TKKD Yönetimi görevde bulunuyordu. Cahit İstikbal bu gelişmeler üzerine, yeni planlar yapması ve yeni stratejiler geliştirmesi gerekiyordu. Çünkü TKKD’nın Genel Kurulu’ndan önce DEKAŞ’ın Genel Kurulu yapılacaktı. TKKD’nın dışında DEKAŞ’ın da Yönetimi Timur İldeniz ve ekibinin elindeydi.

 

TKKD seçimlerini kaybetmiş olan Cahit İstikbal, DEKAŞ’ta bir yönetimin oluşturulması ve Timur İldeniz’in karşısına bir aday çıkarılması noktasında Aykut Erol ile dirsek temasına geçti. Emekli ve çalışan Kılavuz kaptanların kurduğu DEKAŞ ise için için kaynıyordu. "Timur İldeniz’in şirketi zarara soktuğu ve İzmit Körfezi’nde konsorsiyum ortağı ile büyük kavgalara neden olduğu" yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

 

Bu olayı iyi değerlendiren Cahit İstikbal, kulis faaliyetlerini hızlandırarak, Timur İldeniz’in rakibi konumunda bulunan, Aykut Erol’un ekibine girmeyi başardı.

 

“Amaca ulaşmak için her şey mubahtı.” Cahit İstikbal, IMPA’ya aday olup yeniden seçilebilmesi için hedeflerine yavaş yavaş ilerliyor, "Düşmanımın düşmanı, benim dostumdur" düsturu ile her türlü manevrayı yapıyordu.

 

DEKAŞ seçimleri, Cahit İstikbal’in istediği şekilde sonuçlandı. Timur İldeniz, DEKAŞ seçimlerini kaybetti ve koltuğu Aykut Erol ve ekibine bırakmak zorunda kaldı.

 

Cahit İstikbal için Timur İldeniz’in DEKAŞ seçimini kaybetmesi yeterli değildir. Çünkü Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetimi hala Timur İldeniz ve ekibindeydi. IMPA Genel Kurulu’nda aday olabilmesi için İldeniz Yönetiminin kendisini aday göstermesi gerekiyordu. Havana’da aday olamaması halinde kendisinin biteceğini bilen Cahit İstikbal, Aykut Erol ile bir strateji geliştirerek, Türkiye’deki Kılavuz Kaptanların temsilcisi konumunda bulunan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’ni (TKKD) IMPA üyeliğinden düşürerek, DEKAŞ’ı IMPA’ya üye yapmak için anlaştı.

 

Zaman azalmıştı. Küba’nın Başkenti Havana’da yapılacak 18. IMPA Genel Kurulu yaklaşıyordu. IMPA Başkan Yardımcısı titri ile IMPA Yönetimi’nin toplanmasını isteyen Cahit İstikbal, Mayıs ayında yapılan IMPA Yönetim Kurulu toplantısında Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’ni IMPA üyeliğinden düşürerek, 212 ortaklı Deniz Kılavuzluk A.Ş (DEKAŞ)’yi IMPA’ya üye yaptı.

 

Cahit İstikbal hedefine ulaşmıştı. Timur İldeniz’in elinde bulunan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği 2006 Mayıs’ında IMPA üyeliğinde düştü ve Cahit İstikbal’inde ortak olduğu ticari şirket olan DEKAŞ, IMPA’ya üye yapıldı.

 

Küba’nın Başkenti Havana’da yapılan IMPA Genel Kurulu’na Aykut Erol ile katılan Cahit İstikbal, DEKAŞ’ın adayı olarak IMPA Başkan Yardımcılığına 4 yıllığına yeniden seçildi.

 

CAHİT İSTİKBAL, TÜRK KILAVUZ KAPTANLARI TEMSİL EDİYOR MU?

 

Yukarıda zikrettiğim olaylar kısa ve öz bir şekilde, Cahit İstikbal profilinin özeti konumunda…

 

Cahit İstikbal’in, IMPA Başkan Yardımcılığı görevi DEKAŞ ile sınırlıdır. Hatta DEKAŞ’ı bile tam manasıyla temsil etmemektedir. Etse idi son yapılan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Genel Kurulu’nda TKKD Başkanlığı’nı bırakıp gitmezdi. Çünkü son seçimde Yönetim Kurulu listesine girecek isim bile bulamadığından Şükrü Arık’ın karşısına aday bile olmadı.

 

Aykut Erol’un desteğine rağmen, TKKD Başkanlığı görevine aday bile olamayan, "IMPA Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, Türkiye’deki kılavuz kaptanların dünyadaki temsilcisidir" diyebilecek bir tane gerçek denizcinin çıkacağını zannetmiyorum.

 

TÜRK KILAVUZ KAPTANLAR DERNEĞİ, NEDEN TAVIR KOYAMIYOR?

 

Gelelim Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’ne… TKKD’nin kendi resmi sitesinde Türkiye’deki Kılavuz Kaptanların büyük çoğunluğunu temsil ettiği ifadesi bulunuyor. Ancak TKKD, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği’ne (IMPA) üye değil. Sebebi ise yukarıda ifade ettiğim Cahit İstikbal’in şahsi hırsı yüzünden…

 

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği'nin düzenlediği, Kılavuz Kaptanlar Haftası'nda, derneği IMPA üyeliğinden atan bir şahsa, konuşma vermek, sunum yapmasını sağlamak hangi mantığın ürünü anlamakta zorluk çekiyorum.

 

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’ni, şahsi menfaati için IMPA gibi IMO’da danışmanlık statüsünden bulunan uluslararası sivil toplum örgütünden atan bir şahsa karşı, Dernek Yönetimi yaptırım uygulamıyor, uygulayamıyor. Nedenini sormak lazım…

 

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetiminde birbirinden kıymetli insanların bu tavrı gösterememesi ve Cahit İstikbal’in bu şahsi davranışlarına karşı tavır alamaması, Türk Kılavuzluk camiasının itibarının yerlerde sürünmesine neden oluyor… Kılavuz Kaptanlar, sırtlarında bir yük olan bu şahıstan, acil bir şekilde kurtulması gerekir.

 

Bu konuda bazı isimler ister istemez bu şahıstan çekindiklerini dile getiriyorlar. Sebebi ise kontrolünde bulunduğu ve silah gibi kullandığı sitesinden rahatsız olduklarını ifade ediyorlar. Hatta bu konuda Timur İldeniz’e yapılan dezenformasyonu örnek gösteriyorlar. Bu konuda size yakın bir zamanda müjde vereceğim. Cahit İstikbal’in kontrolünde bulunan ve şu anda karısının üstüne kayıtlı o site, yakın bir zamanda, tetikçi olma görevini bırakma zorunda kalacak…

 

Sevgi ile kalın…

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Berhan Çakıl
04 Şubat 2010 Perşembe 09:42
Cahit ve Diğer Kaptanların asıl sorunu...
Bunların tüm kavgaları daha,daha,daha çok gelir,güç ve kudret arzusudur. Bakınız VTS deki evlatlar da Kılavuzların sınıf ve sıra arkadaşlarıdır.Ancak aylık ve yıllık gelirleri arasındaki uçurumlar çatışmalara-karalamalara yol açmaktadır. Oysa memleket memfaatlerini göz önüne alarak paylaşımları yapabilseler bu didişme asla olmayacak. Tekeli özelleştirmeye çalışan Hükümet bunların kazançlarını öğrense en kısa zamanda kendilerine el atar haberleri olsun isterim. Sağlıcakla kalınız...
188.38.133.192
hüseyin enerpınar
26 Ocak 2010 Salı 12:25
kıl.kap.lar derneği
recep bey bravo konuları tüm detaylarıyla biliyorsunuz.bende sizle duyulan,bilinen sizinle paralel konulara yardımcı olmaya çalışayım.
1-malum kişinin ne yaptığı,arkasında kimin olduğu neyle beslendiğini bilmeyen yok.
2-şu andaki kıl.kap.lar derneği başkanına 2.başkana,ve genel sekretere bakın konumlarına ve yaptıklarına bakın olay çözülür.
a-son dernek genel kururlunda başkan kötü gidişe dur diyecek 1-2 ay sonra görevini gençlere bırakacaktı.??? ne oldu emekliliği geldi işi bırakmadı neden patronu bırakma dedi çünkü camia menfaatçi cami saim kaptan korkusu var ele geçirebilir.
b-başakan adres belli olsun diye çalışıyor.
c-2. başkan hiç bir işe karışmaz başkanın gitmesi bekliyor yerine belki baş olabilmek için
d-genel sekreter görevi hariç bütün imtihan işleri ile (paralı olanlarla) ilgileniyor.
e-görev adamı gerekli kişilere ehliyet vermek ilk işi
eeeeeeeee geriye ne kaldı laylaylom uyubebek uyu
teşkilat uyusun çocuklar büyüsün.
seninki malum kişide göreve devam.ürkütmyin aykut abisi ham yapar
85.106.126.224
Haydar Kaptan
22 Ocak 2010 Cuma 01:51
BU KADAR NET ANLATILIR
Cahitin yaptıkları ve gelişen olaylar ancak bu kadar net anlatırlır. Bu olay noktasından virgülüne kadar doğrudur. Doğru söze ne denir.
88.233.13.113
ener ildeniz
16 Ocak 2010 Cumartesi 14:52
şimdiye kadar ne oldu
bu işle ilgili olan herkese sesleniyorum... Beyler
1-recep bey önce bu konuda artık spekülatörlük yapma.bitireceksen bitirde görelim.ne yapıyorsun
2-tekmi çiftmi herkes kendi kurumunun önünün temizlesin hizmetlilerede suç aramayı.
3-çift yönlü olunca vts çokmu iyi sıralama yapabileceğini zannediyorsunuz.
4-malzeme olusa hertürlü her şartta hizmet verilir.
5-çift yönlü tek yönlü işler kurular içinde bilenler arasında bitirilmeli.yoksa dışarıdan bakıldığında herkes gülüyor.
6-artık şu duayenlerede birşey sormayın kimkimin adamı belli değil ortayı sulandırıyorlar
78.177.13.118
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim