• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Bu nasıl bir tornistan Okay efendi!

RECEP CANPOLAT

Denizci mert olur; ekmeği yenilir, suyu içilir. Hele bir de süvari veya çarkçıbaşı makamına yükseldiyse yiğit olur, delikanlı olur.

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü koltuğunda oturan Okay Kılıç'ı çocukluğundan beri tanırım. Hemşerim olur. Kendine yazık etti. Bir koltuk nelere kadirmiş, onun en bariz örneğini bizlerin gözleri önüne serdi.

24 saat geçmeden öyle bir tornistan yaptı ki, sormayın gitsin...  Bir deniz aracının bile zorlanacağı manevrayı, Okay Efendi hiç bir sıkıntı çekmeden gerçekleştirdi.

11 Şubat 2019 tarihinde kılavuz kaptanların transferini yasaklayan tamimin tam zıddını, üzerinden 48 saat geçmeden 13 Şubat 2019 tarihinde yayınlaması, insanın başını döndürdü.

BU BİR YILAN HİKAYESİ

Bu yılan hikayesini baştan anlatayım ki daha iyi anlamanızı sağlamış olayım.

Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği, baştan sona DEKAŞ için hazırlandığı net bir şekilde ortada. Hatta bu yönetmelik hazırlanırken, DEKAŞ'ın kaleminden yararlandığı gün gibi aşikar...

Aykut Erol yönetimindeki DEKAŞ, yaklaşık çeyrek asırdır yol arşınladığı Med Marine'den kurtulmak amacıyla yeni arayışlar içine girerken başka bir ortaklığa imza attı. Yönetmelikle birlikte Kılavuzluk hizmetleri bir bölgede eskisi gibi tekel olurken, römorkör hizmetleri belli bölgelerde kısmi olarak rekabete açılması sağlandı.

Ayrıca römorkörlük hizmetleri veren bir şirketin aynı bölgede kılavuzluk yapması, 31 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan yönetmelikle yasaklandı.

DEKAŞ, bu sayede bir taşla iki kuş vurmuş oldu. Yeni yönetmelikle birlikte hem Med Marine'den kurtulmuş olurken, hem de kılavuzluk hizmetleri yaptığı bölgelerde esas oğlan konumuna yükselmesi sağlandı.

İzmit ve İskenderun Körfezi'nde kılavuzluk hizmetlerine talip olan DEKAŞ, yeni ortağıyla birlikte  Anadolu Kılavuzluk A.Ş. (ANKAŞ) adıyla yeni bir şirket kurdu. Yeni kurulan ANKAŞ, İskenderun Körfezi'nde kılavuzluk hizmetlerine talip olmayı planlarken, DEKAŞ ise İzmit Körfezi'nde kalacaktı. Ancak ortada bir sıkıntı vardı. İskenderun Körfezi'nde 32 kılavuz kaptanı olan Med Marine'nin devre dışı bırakılması gerekiyordu.

Ticaret Sicil Gazetesi'nin 8 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan nüshasında  Anadolu Kılavuzluk A.Ş.'nin kuruluşu tamamlanırken, 11 Şubat 2019 tarihinde Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Okay Kılıç imzasıyla, yayımlanan tamim ile kılavuzluk ve römorkörcülük faaliyet lisansları ile hizmet izin belgeleri verilmesi tamamlanana kadar kılavuzluk teşkilatları arasında direkt veya dolaylı bir şekilde kılavuz kaptan geçişine onay verilmeyeceği belirtiliyordu.

YASAK KALKTI, TRANSFER BAŞLADI

11 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan kılavuz teşkilatları arasında kılavuz kaptan geçişini yasaklayan bu tamim, DEKAŞ ve ANKAŞ ortaklarının planlarını bozdu. İskenderun Körfezi'nde Med Marine'nin bünyesinde bulunan 32 kılavuz kaptanın DEKAŞ ve ANKAŞ'a transfer edilmesi gerekiyordu.

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 11 Şubat 2019 tarihinde yayımladığı Kılavuz Kaptanların, kılavuzluk teşkilatları arasında geçişini yasaklayan tamimin ortadan kalması elzemdi. İşte o an devreye DEKAŞ'ın ANKAŞ'taki ortağı Hamdi Safi, KASIRGA estirerek konuya müdahil oldu.

Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Okay Kılıç'a verilen talimat üzerine 13 Şubat 2019 tarihinde, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü dışındaki kılavuzluk teşkilatları arasında kılavuz kaptan transferi yasağı kalktı. Yasağın kalkmasıyla birlikte, İskenderun Körfezi'nde Med Marine'nin bünyesinde çalışan 30 kılavuz kaptan istifa ederek ANKAŞ'a geçiş yaptı. Hem de tamimin yayınlandığı aynı saatte bu transferler tamamlandı.

KEL ALİ'NİN BAĞINA DÖNDÜ

Hamdi Safi'nin, şirketinin muhasebe müdürü ve Beltur eski genel müdürü ile birlikte yüzde 40 ortak olduğu ANKAŞ'ın, İskenderun Körfezi'ndeki kılavuzluk gelirinin yüzde 75'ini alması, bu operasyonun karşılığı olsa gerek...

Operasyon tamamlanırken, Ankara'da üzerine yapıştıkları o koltuklarda oturanların ne düşündüğünü çok merak ediyorum. Ali Kurumahmut'un bu operasyon üzerine, bize olmasa bile, en azından kendisine bir açıklama yapması gerektiğini değerlendiriyorum.

Sevgi ile Kalın...

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
yorum
20 Şubat 2019 Çarşamba 20:41
20:41
denizcilik sektöründe kamu idarecileri denizciliği yönetemediler, hep yönetildiler..
176.239.130.101
İbrahim CEBECİ
16 Şubat 2019 Cumartesi 18:52
18:52
Eee ağzı olan konuşuyor. Haramizadelik zirve yapmış durumda. Firavun kendisini çoookk yükseklerde görüyordu ammavelan Kızıl Denizin Tuzlu sularında konserve oldu....
212.156.131.58
Tayyar Teyyare
15 Şubat 2019 Cuma 20:57
20:57
Kılavuzluk teşkilatı kurmak karlı bir iş.herkes kurmak ister.
176.88.137.98
Ramazan yasin
14 Şubat 2019 Perşembe 14:34
14:34
Sermayenin değil emekçinin yanında bulunan Recep kaptan teşekkürler güzel paylaşım olmuş.ayrica alenen anayasa ve insan haklarına aykırı olarak kanun çıkarmak suretiyle çalışanların şirket sahibi olmalarının önünü kesmek ve işçilerin kendi iş yerlerini seçme özgürlüğünü kısıtlamanin hangi amaca ve kimlere hizmet ettiği açıktır
151.135.246.25
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim