• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Ankara ile İstanbul buz gibi!...

RECEP CANPOLAT

Bundan birkaç gün önce Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Mali Genel Kurulu yapıldı. Toplantıya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızırreis Deniz ve İstanbul Liman Başkanı Hüseyin Gani Aygün katıldı. Diğer taraftan sektörü temsilen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, İMEAK DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, TOBB Başkan Vekili Halim Mete ve çok sayıda davetli yeraldı.

Murat Kıran’ın göreve gelmesi ile birlikte başarılı bir dönem geçiren Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu, bakanlık yetkilileri ve sektör temsilcileri tarafından takdir edildi. Murat Kıran’ın GİSBİR Başkanlığı’nda yaptığı çalışmalar, “kolej takımı” görüntüsü ile camiada “güzel şeyler de oluyor” düşüncesine neden oldu.

BAKANLIK İLE DTO ARASINDA SOĞUK RÜZGÂRLAR ESİYOR

Toplantı esnasında bir ayrıntı, GİSBİR Mali Genel Kurulu'na damgasını vurdu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’nın, İMEAK Deniz Ticaret Odası seçimini kazanmasından dolayı Metin Kalkavan’ı tebrik etmesi, GİSBİR Mali Genel Kurulu’ndan sonra, kulislerde en çok konuşulan konulardan biri oldu. Müsteşar Yardımcısı Aka’nın Metin Kalkavan’ı seçimden 3 hafta sonra, “Tebrik” etmesi ve mazeret olarak, işlerinin yoğunluğunu göstermesi “Bakanlık ile DTO arasına kara kediler girmiş” yorumlarına neden oldu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası seçimleri tamamlanalı 3 haftayı geçti. Metin Kalkavan yönetimi, görev dağılımını gerçekleştirileli ise 15 günü buldu. Suat Hayri Aka, GİSBİR Mali Genel Kurulu’nda Metin Kalkavan ile karşılaşmasaydı bu “tebrik faslı” belki de hiç gerçekleşmeyecekti.

Seçimlerden önce kulislere yansıyan “Değişim Olmazsa Mevcut Yönetim Ankara’ya Turistlik Seyahat Yapar” sözü; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’nın tavrının nedeni midir? Bilinmiyor. Bilinen bir şey var ki, İdare ile Deniz Ticaret Odası arasında soğuk rüzgârlar esmeye başladığıdır.

İŞBİRLİĞİ SÜRECİ MESAFELİ VE SANCILI GEÇECEK

Suat Hayri Aka’nın “Gecikmeli ve Zoraki Tebrik” görüntüsü, dedikodulara neden olurken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın hiçbir şekilde İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetimi ile diyalog kurmaması, DTO ile İDARE arasındaki işbirliğinin, mesafeli ve sancılığı geçeceğinin işareti olarak yorumlayabiliriz.

Seversiniz veya sevmezsiniz, demokrasilerde hoşgörü ön planda olmalıdır. Ortak birlikteliğiniz olan bir ismin seçimleri kaybetmesi nedeniyle, rakibini görmemezlikten gelmek, demokratlığa yakışmıyor. Bu söylemlerimizden dolayı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, yine bizi “tetikçilikle” suçlama yoluna giderse, kendisine “ayna kültürünün” yerleşmesini salık vereceğiz.

İMEAK Deniz Ticaret Odası, sektörün çatısı konumunda bir sivil toplum örgütü. İdarenin, DTO Yönetimini yok saymak ve DTO Yönetim Kuruluna mesafe koymak, Ankara’ya bir şey kazandırmayacak, aksine sektöre zarar verecek adımların atılmasına neden olacaktır. Bu sürecin sancısız bir şekilde atlatılması, Ankara’nın olumlu tavrı ile mümkündür.

Sektördeki sıkıntıyı, idarenin göz önünde bulundurmasında yarar var. Bundan sonra olumlu veya olumsuz tavır, karar vericilerindir.

Allah selamet versin…

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim