• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

STFA, Dubai'nin deviyle ortak oldu

STFA, Dubai'nin deviyle ortak oldu
Dünyanın en büyük inşaat projelerinden olan Dubai'deki The Palm'de zemin güçlendirme işleri yapan STFA Zemin Grubu, Al Habtoor'la ortak şirket kurdu.
Dünyanın en büyük inşaat projelerinden olan Dubai'deki The Palm'de zemin güçlendirme işleri yapan STFA Zemin Grubu, yeni projeler için ülkenin en büyük gruplarından Al Habtoor'la ortak şirket kurdu.
Dubai, dünyanın en büyük şantiyesi görünümünde. Üç yıl için inşaat sektörüne 50 milyar dolar ayıran bu küçük emirlikte en çok da inşaat vinçlerine rastlıyorsunuz. Bugüne kadar hep yapılmayanı yapmak gibi bir hedef tutturan Dubai, dünya inşaat devlerinin de yarıştığı bir pist. Şu anda devam eden en büyük proje olan Palmiye Adası projesinde, Amerika'dan Çin'e 50'nin üzerinde dünya devi çalışıyor. Türkiye'yi ise STFA İnşaat'ın Zemin Grubu temsil ediyor. 1. Palmiye Adası'nın bazı köprülerle 10 apartmanın zemin güçlendirme ihalesini alan STFA Zemin Grubu, 7 milyar dolarlık projeden sadece 14.5 milyon dolarlık çok küçük bir pay alıyor. Ancak 2003'ün Temmuz ayında Dubai'ye giren şirket, bu süre zarfında 34 milyon dolarlık iş yaptı.

İHALELERE YETİŞEMİYORUZ
İnşaattaki büyüme potansiyelini görünce Dubai'de şirketleşme kararı alan STFA Zemin Grubu, Burj Al Arab Oteli'nin de müteahhidi olan Al Habtoor şirketiyle ortaklık kurdu. STFA Zemin Grubu Genel Müdürü Ercan Karadede, yeni ihalelere bu grup ile birlikte gireceklerini belirtti. Hedeflerinin zemin konusunda Dubai'nin ilk üç şirketi arasına girmek olduğunu kaydeden Karadede, "Burada kazıksız zeminsiz hiçbir iş yok. Kulübe de yapsanız, gökdelen de kazık çakıyorsunuz. Zemin Grubu'nun 2004 cirosu 40 milyon dolar civarında. Biz sadece Dubai'den bu kadar daha bir iş almayı planlıyoruz. Yerel ortaklık ve şirketleşme ciromuzu katlayacak. Onların inşaat, otomotiv, turizm işleri var. Ancak zemin işi yapan şirketleri yok. İyi bir sinerji yakalayacağız" diyor. STFA Zemin Grubu, deyim yerindeyse iyi yere dükkan açmış. Çünkü Dubai'de her gün bir inşaat ihalesi var. Örneğin 125 milyon dolarlık iki adet LNG santralinin iskeleleri için teklif verilmiş. Dubai Metrosu, Sağlık Şehri, Finans Şehri, 2. Palmiye Adası projeleriyle de ilgileniyorlar. İhaleleri takip etmekte bile zorlandıklarını kaydeden Karadede, "Dubai'de iş yapmanın en büyük zorluğu avans sisteminin olmaması. Yani işi yapıp bitirince parasını alıyorsunuz. Bu da güçlü bir finansman yapısı ve bankalarla iyi ilişkiler gerektiriyor. Biz Dubai'nin en büyük yerel bankası olan Union National Bank ile çalışıyoruz. Yıllık ortalama 50-60 milyon dolarlık iş yapsak, 10 yılda 600 milyon dolarlık bir hacim yaratırız" diyor.
Leyla Şen / Sabah
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim