• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Palmali gemilerinin, İran'dan sonra Suriye yaptırımlarını da ihlal ettiği ortaya çıktı

Palmali gemilerinin, İran'dan sonra Suriye yaptırımlarını da ihlal ettiği ortaya çıktı
FETÖ Terör Örgütü Üyeliği iddiasıyla 17 Mart 2020 tarihinde tutuklanarak cezaevine konulan Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Palmali Holding mülkiyetine bulunan gemilerin, İran Yaptırımlarını ihlalinden ardından Suriye Yaptırımlarını da ihlal ettiği ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma çerçevesinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) Üyeliği ve Yöneticiliği iddiasıyla, 15 Mart 2020 tarihinde gözaltına alınan ve akabinde 17 Mart 2020 tarihinde tutuklanarak Silivri Kapalı Cezaevine konulan Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Palmali Holdig'in işletmesinde ve mülkiyetine bulunan gemilerin, İran Yaptırımlarını İhlalinden ardından, Suriye Yaptırımlarını da ihlal ettiği ortaya çıktı.

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) ile Terörizmin Finansı ve İstihbarat Şubesi (TFI) Birimi tarafından hazırlanan raporda, İstanbul merkezli Palmali Holding ve iştiraklerinin mülkiyetinde ve işletmesinde bulunan Rusya Federasyonu Bayraklı M/T ARMADA EXPLORER, M/T CHINGIZ MUSTAFAYEV ve M/T LENKERAN isimli ürün tankerlerinin, 2018 ve 2019 yılları arasında Suriye'nin Tartus Limanı'na petrol ve ürün taşımacılığı yaptığı kaydedildi.

14 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan ön raporun detaylarını paylaşan KHARON'dan Samuel Rubenfeld, ABD Hükümeti'nin küresel denizcilik endüstrisinin yanı sıra enerji ve metal sektörleri için yasadışı nakliye ve yaptırımlardan kaçınma konusunda rehberlik eden bir danışma belgesi kamuoyuna duyurduğunu açıkladı.

palmali_buyuk-001.jpg

(Raporun detaylarını okumak için belgenin üst linkini tıklayınız)

ABD Hükümeti'nin yayımladığı danışma belgesinin detaylarını paylaşan Samuel Rubenfeld,  Washington'un Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve destekçilerinin ülke halkını öldürmesini ve acımasızca eylemlerinin bir parçası olarak, Suriye hükümetine yakıt tedarikine yardımcı olan şirketlere ve bireylere karşı birden fazla yaptırım gerçekleştirdiğini belirtti.

Suriye'ye bağlı petrolün gemi transferlerine katılmak amacıyla Mart -2018 ve Mart-2019 tarihlleri arasında, Türkiye merkezli Palmali Denizcilik ve Acentelik Şirketi kayıtlarında yer alan gemilerin AIS cihazlarını kapatarak, Suriye ve İran limanlarına giriş yaptığı kaydedildi.  

Ayrıca Palmali Denizcilik Şirketinin kayıtlarında görülen gemilerin AIS konum verilerinin manipüle edilmesine rağmen raporda detaylı bir şekilde yer aldığı, Suriye ve diğer yaptırım ülkeleri arasında sevkiyatlar yaptıklarını ifade etti.

Palmali tarafından işletilen kimyasal ve ürün tankeri olan M/T LENKARAN isimli ürün tankerinin Tartus Limanı'na iki kez yanaştığı, aynı geminin 2019 yılında ise dört kez İran Limanları'ndan yük taşıdğı belirtildi.

Öte yandan, ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı, Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) ve Terörizmin Finansı ve İstihbarat Şubesi (TFI) Birimi tarafından hazırlanan aynı raporda, M/T ARMADA EXPLORER ve M/T CHINGIZ MUSTAFAYEV'in İran limanlarıyla birlikte, Suriye'nin Tartus Limanı'na ürün taşıdığı kaydedildi.

PALMALİ ROSTOV'A KAYYUM ATANINCA, ABD DÜĞMEYE BASTI!

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nin (OFAC) 2018 ve 2019 Yaptırım Listesinde Palmali Holding'e ait gemilerin isimlerine yer vermezken, Palmali Rostov'un Kasım-2018'de iflası ile birlikte Mart-2019'da Kayyum atamasından sonra, Yaptırım Listesi Raporunu, 14 Mayıs 2020 tarihinde yayınlaması, kafalarda soru işareti oluşmasına neden oldu.

Özellikle İran ve Suriye yaptırımlarını ihlal eden onlarca gemiye ve bağlı bulundukları şirketlere, sefer yaptığı hafta içinde Kara Listeye alan ABD Hazine Bakanlığı ve Terörizmin Finansı ve İstihbarat Şubesi'nin, Palmali''nin bazı gemilerinin Rusya İflas Mahkemesi tarafından el konulmasından bir yıl sonra KARA LİSTE ve YAPTIRIM LİSTESİ'ne alması dikkat çekti.

ABD HAZİNE BAKANLIĞI, PALMALİ HOLDİNG'İ NEDEN KORUYOR?

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) ile Terörizmin Finansı ve İstihbarat Şubesi (TFI) Birimi tarafından hazırlanan raporun, Yaptırımların İhlal Edildiği dönemde neden yayınlanmadığı bilinmezken, gemilerin üzerine Rus Sberbank'ın ipotek koyması ve Rusya Rostov Tahkim Mahkemesi'nin kayyum atamasından sonraki dönemde kamuoyuna duyurulması, "ABD Hükümeti, Palmali Holding'i neden koruyor" sorusunu akla getirdi.

Ayrıca yayınlanan raporda, yaptırım ülkesi Kuzey Kore, İran, Suriye ve Venezuela ilgili detaylar da yer aldı.

İRAN YAPTIRIMLARINI İHLAL EDEN BELGELERE DENİZ HABER AJANSI ULAŞMIŞTI 

belge_palmali_buyuk.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Salih Çelik
21 Mayıs 2020 Perşembe 21:24
21:24
Sizin bu insanla bir husumetiniz mi var ? Biz denizle ilgili haber okuyalım diyoruz siz ise karşılıklı tartışma yürütüyorsunuz. Basın özgürlüğü adı altında yazmış olduğunuz yazılarınız bu site ile hiç uyuşmamaktadır. Umarım eski yazılarınıza geri döner bizleri farklı açılardan bilgilendirirsiniz. Sağlıcakla kalın
5.46.160.165
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim