• BIST 9702
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Palmali’nin İran ambargosunu ihlal ettiğini ortaya koyan resmi belgelere Deniz Haber Ajansı ulaştı

Palmali’nin İran ambargosunu ihlal ettiğini ortaya koyan resmi belgelere Deniz Haber Ajansı ulaştı
Mubariz Mansimov Gurbanoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığını üslendiği Palmali Holding’in İran ambargosunu ihlal ettiği ile ilgili resmi belgelere Deniz Haber Ajansı ulaştı.

Geçtiğimiz aylarda Deniz Haber Ajansı’nın ortaya çıkardığı “Palmali Denizcilik’in gemileri, İran’ın Bandar Abbas Limanı’ndan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Fujairah Limanı’na İran petrolünü taşıyor” başlıklı haberimiz, dünya medyasında geniş yer bulurken, Palmali Denizcilik bu haberleri gerçeği yansıtmayan iddialar olarak nitelemişti.

Öte yandan Palmali Denizcilik yetkililerinin haberimizi yalanlamasından sonra, Deniz Haber Ajansı yayınlanan başka bir haberde ise, ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin (OFAC), Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı İstanbul merkezli Palmali Denizcilik hakkında İran ve Suriye ambargolarını ihlal ettiği iddiasıyla inceleme başlattığı haberleştirmişti. Dünya basınında da büyük yankı uyandıran haberin ardından Mubariz Mansimov Gurbanoğlu iddiaları yalanlayarak “Haberde bahsi edilen gemiler bana ait değil" diyerek, Deniz Haber Ajansı ve haberi yapan Recep Canpolat aleyhinde 100 bin TL’lik tazminat davası açtı.

BELGELER YALAN SÖYLEMEZ!!!

Deniz Haber Ajansı, ABD kaynaklarından ulaştığı bilgi ve belgelere göre, Palmali Denizcilik Şirketi’nin işletmesinde bulunan M/T AGDASH isimli ürün tankerinin, İran’ın Bandar Abbas ve BAE’nin Fujairah limanları arasında petrol taşımacılığı yaptığını ortaya koydu.

Palmali’nin işletmesinde bulunan M/T AGDASH isimli ürün tankerinin ambargo listesinde bulunan başta Bandar Abbas olmak üzere ve İran limanlarından yükledikleri ürünleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman limanlarına boşalttıkları gümrük belgeleri ile ortaya çıktı.

Deniz Haber Ajansı’nın haberlerini doğrulayan faturalandırmalarında ise, BAE merkezli Mawared Energy’in kiraladığı M/T AGDASH isimli ürün tankerinin time charter olarak Palmali Gemicilik ve Acentecilik Şirketi üzerinden faturalandırıldığı belgelendi. Öte yandan İran petrolünün  ticaretini yapan Mawared Energy’in kiraladığı Palmali’nin işletmesindeki M/T AGDASH isimli geminin ödemelerinin ise ABD SWIFT sistemi kullanılarak, aracı broker firması İgor Raspopov’a ait R Shipping tarafından QNB Finansbank’ta bulunan Palmali Gemicilik Şirketinin hesabına aktarıldığı görüldü.

BANKA DEKONTU OLAN İŞTE O BELGE!!!

palmalinin_iran_ambargosunu_ihlal_ettigi_ortaya_cikti_5.jpg

GÜMRÜK BELGELERİ PALMALİ’Yİ YALANLIYOR

Palmali Holding Yönetim kurulu Başkanı Mubariz Mansimov Gurbanoğlu’nun Deniz Haber Ajansı’nda çıkan haberleri yalanlamasına rağmen, Rusya’nın Rostov Tahkim Mahkemesi tarafından iflasına karar verilen Rostov Palmali’nin sahipliğindeki AGSU ile İstanbul Merkezli Palmali Gemicilik Şirketinin işletmesindeki AGDASH isimli gemilerin, İran limanlarına girişi ve petrol ürünlerinin taşımacılığını yaptığı Gümrük ve Liman giriş belgelerine Deniz Haber Ajansı tarafından ulaşıldı.

Deniz Haber Ajansı tarafından yayınlanan ve Mubariz Mansimov’un sahipliğini reddettiği iki gemiden birinin adı AGDASH diğeri ise AGSU. Her bir tankerin de 13 bin DWT  taşıma kapasitesi var. Mübariz Mansimov Gurbanoğlu’nun sert bir üslupla reddettiği iddialarla ilgili, bilgisine başvurduğumuz ismini açıklamak istemeyen ABD’li yetkililer, “Mubariz Mansimov’a ait Palmali Denizcilik Şirketi’ni uzun süredir takip ettiklerini belirtirken,  2019 yılının başında İran İslam Cumhuriyeti’nden petrol ürünü taşıyan M/T AGSU isimli geminin Rostov Tahkim mahkemesi tarafından iflas kararının onandığını ve bu geminin kontrollerinde olmadığını belirten bir dilekçeyi, ABD İstanbul Konsolosluğuna verildiğini” kaydetti.

Ancak, ABD İstanbul Konsolosluğu’na verilen M/T AGSU isimli geminin Palmali Denizcilik Kontrolünde olmadığının belirten dilekçeye rağmen, Palmali’nin halen işletmesinde bulunan M/T AGDASH isimli geminin de M/T AGSU ile birlikte Mewared Energy’ye kiralanarak Palmali Gemicilik Şirketi tarafından üzerinden faturalandırılmasına anlam veremediklerini söyledi.

PALMALİ BORÇLARINDAN DOLAYI FİLONUN YÜZDE 80’İNİ KAYBETTİ

1998 yılında Türkiye’de kurulan Palmali Denizcilik şirketinin Rus petrollerini Hazar denizi üzerinden Avrupa’ya taşıyan ve bir dönem 200’e yakın gemi işlettiğini hatırlatan ABD’li yetkili ”Ancak, 2018 yıllının Kasım ayında Rusya Rostov Tahkim Mahkemesi, İstanbul merkezli Palmali Denizcilik İştiraki Malta Palmali Holding bünyesindeki Palmali Rostov LLC'nin Rus Sberbank'a olan 220 milyon dolara borcuna karşılık, iflasını onayladı. Rostov Tahkim Mahkemesinin kararıyla birlikte, Palmali Denizcilik'e bağlı değişik şirketlerin mülkiyetinde bulunan ve filosundaki 64 gemiden Sberbank tarafından alacaklarına karşılık ipotekli 58 geminin açık artırma ile satışının yapılması kararlaştırıldı. Bunlarda bir bölümü satıldı” dedi.

İRAN’A SEFER YAPAN ŞİRKET, 5 KAT PARA KAZANIYOR

Palmali’nin filosunun büyük bir bölümünü borçlarından dolayı kaybetmesinin ardından, ambargoyu delerek taşımacılık yapmayı göze alabileceğini ifade eden ABD’li yetkili, ambargo bölgesine taşıma yapan bir denizcilik şirketinin, normal time-charter rakamlarının çok üstünde gelir elde ettiğini belirtti. “ABD'ye ofis açacak bir şirket, ABD'nin ambargo uyguladığı ülkelere neden sefer yapsın?” şeklinde sorumuzu detaylandıran ABD’li yetkili; “Ambargo bölgesine taşıma yapan şirketler, normal taşıma fiyatlarının 3-4, hatta 5 katı ücretler kazanabilir. Örneğin herhangi bir geminin tüm masraflar hariç kira bedeli 8 bin dolardır. Bunun içine mürettebat ve masraflarda eklenince, rakam 15 bin dolara kadar çıkar. Ancak ambargo ülkesine taşımacılık yaparsanız bir gemi için günlük kira bedeli ortalama 50 bin dolara kadar çıkabilir. İki gemi bedeli 100 bin dolar. İki geminin bir aylık kira getirisi ise 6 milyon doları bulur.” diye konuştu.

PALMALİ DAHA ÖNCE SURİYE AMBARGOSUNU İHLAL ETMİŞ

Palmali Denizcilik’in ambargolu ülkelere sefer yaptığı ve sorun yaşadığı ilk kez olmuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Varlık Kontrol Bürosu (OFAC) tarafından 25 Mart 2019 tarihinde “İran ve Suriye ile İlgili Petrol Sevkiyatlarına İlişkin Yaptırımlar” başlığı ile yayınlanan raporda ambargoyu delen firmaların yöntemleri, isimleri ve yaptırımlar yer alıyor. Buna göre 2015 yılında Palmali’ye ait bir petrol tankerinin ambargoyu deldiği ve Suriye’den petrol taşıdığı belirtiliyor.

ABD’li kaynağımız, geçmiş dönemlerde Mubariz Mansimov’un şirketlerinin Suriye ambargosunu ihlal ettiğini kaydederken, ambargo ihlalinin tek sefere mahsus olduğundan affedildiğini söylüyor. Fakat, OFAC’ın yeniden gündeme gelen ambargo ihlalinden sonra aynı tavrı göstermeyeceğini ifade etti. Günümüzde tüm seyir haritaları ve sinyalleri uydu aracılığı ile internetten de izlenen bu gemilerin ambargoyu nasıl delebildiğiyle ilgili sorumuza ise, “Palmali’nin gemileri Bandar Abbas’a sefer yaparken, Hürmüz açıklarında AIS sinyalinin kapatıyorlar. ETA olarak Basra Limanı’nı AIS’e kaydediyorlar. Burada uydu sistemi üzerinden yanıltma yolunu seçiyorlar. Ancak ABD uyduları sayesinde, bölgede sinek uçsa haberlerimiz oluyor” diyerek sözlerini tamamladı.

ABD ambargosuna rağmen İstanbul merkezli Palmali Denizcilik Şirketinin, İran petrollerini taşımasının Türkiye’ye nasıl bir yansıması olacak diye sorduğumuz ismini açıklamak istemeyen uzman bir deniz hukukçusu ise; “Ticaret her ne kadar İran ve BAE arasında olsa da, şirketin Türkiye’de olmasından dolayı bundan ülkemiz nasıl etkilenecek diye düşünüyorum. Eğer OFAC, gemilerin sahiplik ilişkisi üzerinden başka soruşturmalar başlatırsa bu süreçte Palmali’nin üzerinden yeni bir soruşturma sürecine dönüşebilir mi? Bunu söylemek için çok erken, ama neler olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz” diye konuştu.

24 MART 2019 TARİHLİ BANDAR ABBAS LİMANI GÜMRÜK BELGESİ

palmalinin_iran_ambargosunu_ihlal_ettigi_ortaya_cikti_1-001.jpg

palmalinin_iran_ambargosunu_ihlal_ettigi_ortaya_cikti_2-001.jpg

palmalinin_iran_ambargosunu_ihlal_ettigi_ortaya_cikti_3-001.jpg

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI UYARDI!

Öte yandan, geçen ay İran yaptırımlarıyla ilgili konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo çerçevesinde İran ile iş yapacak denizcilerin ABD tarafından kara listeye alınacağı uyarısını yaptı ve ABD tarafından kendilerine 199 gemilik bir liste verildiğini açıkladı.

ABD’li yetkililerin kendisini ziyaret ettiğini dile getiren İMEAK DTO Başkanı Kıran: “Biz bir taraftan üç kuruş beş kuruş para kazanalım diye uğraşırken, diğer yandan önemli bir pazarı kaybediyoruz. Burada artık iş yok deniyor. Olayda iyi bir yan bulmaya çalışacaksak, bunun aynılarını Yunanistan’a da yapacaklar. ABD’liler oradan da Çin’e gidip aynı yaptırımları anlatacaklar. ABD’li yetkililerin İMEAK Deniz Ticaret Odası ziyareti, ABD’nin bakış açısını anlamamız için önemliydi.”

Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim