• BIST 14466.1
  • Altın 6111.39
  • Dolar 46.6913
  • Euro 53.3871
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 28 °C

Alsancak Limanı'nda büyük dönüşüm hazırlığı

Alsancak Limanı'nda büyük dönüşüm hazırlığı
Türkiye Varlık Fonu, Alsancak Limanı’nda kapasite artışı, derinleştirme ve yeni yaşam alanlarını kapsayan kapsamlı bir yatırım hamlesi başlatıyor.

İzmir Alsancak Limanı'ndaki konteyner operasyonlarını Alport şirketine devretmeye hazırlanan Türkiye Varlık Fonu'nun limana yönelik büyük yatırım planı netleşti. Fon, limanın mevcut 1 milyon TEU'luk kapasitesini 1,6 milyon TEU’ya çıkarmayı ve gemi geçiş güzergahını derinleştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, liman sahasındaki eski binalar yıkılarak İzmir halkına açık yeni yaşam alanları inşa edilecek.

İzmir Alsancak Limanı’nın mülkiyetini elinde bulunduran Türkiye Varlık Fonu (TVF), limanın konteyner elleçleme işini Albayrak Grubu iştiraki Alport’a devretme sürecini yürütürken, eş zamanlı olarak limanın çehresini ve kapasitesini değiştirecek dev bir yatırım hamlesine start veriyor. Tüm finansmanı fonun kendi kaynaklarından karşılanacak olan proje, Alsancak Limanı'nı yeniden bölgenin en güçlü ticaret ve turizm merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyor.

Kapasite 1,6 milyon TEU’ya yükseltilecek

Gazeteci Erhan Gülenç’in aktardığı bilgilere göre, Türkiye Varlık Fonu, mevcut kapasitesi 1 milyon TEU olan ancak geçtiğimiz yıl kapasitesinin yalnızca dörtte biri (240 bin TEU) kullanılan konteyner limanını büyütmek için kolları sıvadı. Yapılacak yatırımlarla limanın elleçleme kapasitesi 1,6 milyon TEU’ya çıkarılacak. Bu doğrultuda konteyner sahaları genişletilecek, teknolojik altyapı ve operasyonel ekipmanlar tamamen yenilenecek. Projenin deniz lojistiği ayağında ise büyük tonajlı ve yüksek kapasiteli yeni nesil gemilerin limana sorunsuz şekilde yanaşabilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Yenikale mevkiinden başlayıp Alsancak Limanı'na kadar uzanan mevcut gemi yanaşma kanalının derinleştirilmesi için tarama ve derinleştirme çalışmalarına kısa süre içinde başlanacak.

Eski ambarlar yıkılıyor: Kente yeni yaşam alanı

Limanın sadece ticari değil, sosyal yönünü de güçlendirecek adımlar plan dahilinde yer alıyor. Kruvaziyer limanı bölümünde bulunan ve atıl durumdaki eski ambarlardan oluşan mevcut binaların tamamı yıkılacak. Bu bölgede hem kruvaziyer yolcularının hem de İzmir halkının kullanımına sunulacak, denizle entegre modern yaşam ve sosyal donatı alanları oluşturulacak.

Finansman Varlık Fonu'nun öz kaynaklarından

Yatırım planlamasına dair en dikkat çekici detay ise finansman modeli oldu. Limanda gerçekleştirilecek tüm altyapı, derinleştirme ve üstyapı yatırımlarının tamamı Türkiye Varlık Fonu’nun kendi öz kaynaklarından karşılanacak. Fon yetkililerinin, İzmir Limanı projesi için herhangi bir kaynak sıkıntısı yaşanmadığını, limanın ticari cazibesini artırmak adına gereken tüm bütçenin ayrıldığını resmi kurumlara ve liman paydaşlarına ilettiği öğrenildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim