• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

NATO Limanı mühimmat deposu!

NATO Limanı mühimmat deposu!
Taşucu NATO Limanı ABD'nin mühimmat deposu gibi oldu. 200 den fazla mühimmat yüklü konteynerin bu hafta içinde gelecek bir ABD gemisi ile alınması bekleniyor.
Adana'daki İncirlik Üssü'nde ABD'ye ait mühimmatın sevk edildiği Mersin'in Silifke İlçesi'ndeki NATO Limanı, 200'den fazla konteynerin depolanmasıyla ABD'nin mühimmat deposuna dönüştü. Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait 2 geminin beklediği liman çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alınırken, bu bölgede tura çıkan yatlardaki yolcular, kimlik bilgileri alınıp, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca güvenlik araştırmasından geçiriliyor.

Geçen hafta İncirlik Üssü'nden 15'şerli konvoylar halinde çıkan TIR'lara yüklenmiş içinde ABD'li yetkililerce, 'Kullanım süresi geçmiş' olarak nitelendirilen mühimmatlar bulunan konteynerler, sıkı güvenlik önlemi eşliğinde Mersin'e götürülüp, Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Beldesi'ndeki NATO Limanı'na indirildi. Günde 2 kez olmak üzere 5 gün süren sevkıyatla 200'den fazla mühimmat yüklü konteyner NATO Limanı'na nakledildi.

Geçen cuma günü tamamlanan sevkıyat sonrası NATO Limanı, ABD'nin mühimmat deposu görünümünü aldı. Denizden yaklaşılmaması amacıyla SAS komandoları devriye gezerken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın `TCG Serdar' ve `TCG Beykoz' adlı gemileri de NATO Limanı'nda. Limanın sağ tarafına düzenli olarak depolanan içlerinde mühimmat bulunan 200'den fazla konteyner var. Üzerlerinde USAF (United States Air Force) ile Explosives (Patlayıcılar) yazılı konteynerlerin yakınındaki nöbet kulelerindeki nöbetçiler de elleri tetikte görev yapıyor. NATO Limanı'nı ABD'nin mühimmat deposu görüntüsüne çeviren mühimmat yüklü konteynerlerin bu hafta içinde gelecek bir ABD gemisi ile alınması bekleniyor. Ancak, askeri yetkililer, mühimmatın nereye götürüleceği konusunda açıklama yapmıyor.

Çevrede kuş uçurtulmayan, yanındaki karayolundan yaya trafiğine izin verilmeyen limana, denizden de hiçbir tekne yaklaştırılmıyor. Bu konuda, Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri balıkçılarla toplantı yapıp, o bölgede avlanmayı yasakladı, tura çıkan yatların sahiplerine de fotoğraf makineli yolcu almamaları istendi. Bu uygulama bölgedeki koylara tur düzenleyen yat işletmecilerinin tepkisini alırken, farklı bir uygulama daha dikkat çekti. Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri, tura çıkan yatlardaki yolcuların kimlik bilgilerini kaptandan telsiz aracılığıyla alıp, kişisel araştırma yapıyor.

Öte yandan CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, İncirlik'ten yapılan mühimmat sevkıyat ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Gazalcı, bir gazetede, sevkıyatı yapılan mühimmatların İsrail'e gönderileceği, Lübnan'ın bombalanmasında kullandığı F-16 bombaları ve top mermileri gibi ağır mühimmatlar olduğuna dair haber yayınlandığını da açıklayıp, şu soruları yöneltti:

"Bu konuda ABD ile hükümet arasında anlaşma yapılmış mıdır? Bu izin verilmiş midir? Eğer bu izin verilmişse sizin Orta Doğu'da, İsrail saldırısının durdurulması için kamuoyunda yaptığınız, barış çağrısıyla çelişmiş olmuyor musunuz? İncirlik Üssü'nün savaş amacıyla ABD tarafından kullanılması, ülkemizin komşularıyla ve dünya ülkeleriyle izlediği barış politikasını bozmaz mı ? Bu durumun ortadan kaldırılması için ne gibi önlemler almayı düşüyorsunuz?"
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim