• BIST 9728.1
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

Mersin Limanı İçin Son Gün

Mersin Limanı İçin Son Gün
Yerli ve yabancı büyük yatırımcı grupların yakından ilgilendiği üç büyük TCDD Limanı özelleştirilmesine Mersin ile başlanıyor.
Mersin Limanı'na teklif vermek için bugün son gün-Liman maratonu başlıyor

Yerli ve yabancı büyük yatırımcı grupların yakından ilgilendiği üç büyük TCDD Limanı özelleştirilmesine Mersin ile başlanıyor.
Teklif verme süresi bugün saat 16:00'da dolacak TCDD Mersin Limanı ihalesine, Sealion Huazhong Pte, Dubai Ports Authority, International Container Terminal Services, Antwerpen Port, gibi yabancıların yanı sıra, Merit Gemicilik ve Ticaret., Umar Liman ve Gemi İpletmeleri Ticaret Sanayi, Yüksel İnşaat, İstanbul Gübre Sanayi. Toros Gübre, Camiş Lojistik Hizmetleri gibi yerli firmaların da ilgilendiği biliniyor. Mersin Limanı'na talip olmaya hazırlanan Mersin limanı Ortak Girişimi AŞ'nin ise yeterli ilgi görmediği için hayata geçirilememesi nedeniyle grubun, ihaleye ismi açıklanmayan yabancı bir konsorsiyumla gireceği belirtildi.Ortak Girişim olmadı yabancıyla girilecekMersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, JYlei sin Ticaret ve Sanayi Odas., Mersin Deniz Ticaret Odası ve Mersin Ticaret Borsası tarafından limanı alabilmek için kurulması hedeflenen 300 milyon dolar sermayeli Mersin Limanı Ortak Girişimi AŞ'nin Mersinlilerden beklediği ilgiyi göremediği için kurulamadığını söyledi. Şirket sermayesini oluşturacak ianesi 25 bin dolarlık 12 bin hisseye talebin beklenenden az olduğu belirten Lokmanoğlu, bu nedenle Mersin Limanı Ortak Girişimi'nin ihaleye uluslararası bir konsorsiyum bünyesinde katılacaklarını ve ihaleyi aldıkları takdirde ortak girişimin şirketleşeceğini İfade etti.100 milyon dolar ciro partiÖte yandan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), ihaleye katılmak isteyen tüzel kişilerde 2004 yılı içinde dünya çapında en az 100 milyon dolar ciro veya 100 müyon dolarlık fon yönetmiş olma şartı arıyor veya katılımcıların öz sermayelerinin en az 30 milyon dolar seviyesinde olması isteniyor.Teklifler bugün pazarlık sonra36 yıl süre ile isletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek Mersin limanı için teklif sahipleri 15 milyon dolar geçici teminât yatıracaklar. Bugün teklifleri alacak Özelleştirme İdaresi'nin daha sonra belirleyeceği bir tarihte pazarlık görüşmeleri yapılacak. Teklifler dolar üzerinden alınacak ve vadeli tekliflerde, en az yüzde 50 peşin ödeme yapılacak. Kalan tutar ise 2 yılda ödenecek. Vadeye bağlanan tutara, sözleşme tarihinden itibaren yıllık yüzde 8 basit faiz uygulanacak.
Mersin'in ardından TCDD'nin Özelleştirme kapsamına alınan İskenderun ve İzmir Alsancak limanlarının ihalelerine geçilecek.
 
Haber: DÜNYA Gazetesi Hediye EROĞLU-MERSİN
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim