• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Ege'nin iki yakası ticaretle kavuştu

Ege'nin iki yakası ticaretle kavuştu
Ne Ege Denizi'nde yaşanan it dalaşları ne de hükümetler arasındaki diğer politik sorunlar Yunanistan ile Türkiye'nin ticaretindeki hızlı yükselişe engel olabiliyor.
Ne Kıbrıs sorunu ne Ege Denizi'nde yaşanan it dalaşları ne de hükümetler arasındaki diğer politik sorunlar Yunanistan ile Türkiye'nin ticaretindeki hızlı yükselişe engel olabiliyor. 4 yıl önce 900 milyon dolar olan ticaret hacmi ülkeler arasındaki onca soruna rağmen geçen yıl 1,8 milyar dolar oldu. Bu yıl ise 2 milyar doları aşması bekleniyor. Sadece Ege Bölgesi'nden Yunanistan'a bu yılın ilk 6 ayında yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artarak 71 milyon dolar oldu. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın öncülüğünde Yunanistan ve Yunan Adaları ile geliştirilen dostluk köprüsü meyvelerini vermeye başladı. Yıllardır sürdürülen çalışmaların sonucunda Egeli ihracatçılar bu yılın ilk 6 ayında Yunanistan'a ihracatlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artırmayı başardılar. En çok ihracat gerçekleştirdikleri ABD'ye bile ihracatlarını sadece yüzde 2 artırabilen ihracatçılar, geçen yıl ilk altı ayda 42.5 milyon dolar ihracat yaptıkları, Yunanistan'a bu yılın ilk altı ayında 71 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiler. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Türkmenoğlu komşu ülkelerle ihracatın artırılması projesi kapsamında Yunanistan ihracatının her yıl katlandığını söyledi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise bayraktarlığını yaptıkları Türk-Yunan dostluğunda vize kolaylığının sağlanması iki ülke arasyndaki ticaret hacminin her yıl 2-3 misli artacağını kaydetti.

ABD İHRACATTA İLK SIRADA

Ege İhracatçı Birlikleri üzerinden en fazla ihracat yapılan ülke 332 milyon 818 bin dolar ile ABD olurken, bu ülkenin Ege ihracatındaki payı yüzde 13 ile ilk sırada yer alıyor. ABD'den sonra yüzde 11 pay ile Ege'den en çok ihracat yapılan ülke Almanya olurken, bu ülkeye bir önceki yılın ilk altı ayına göre ihracat yüzde 5 artış ile 299 milyon 406 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.
En çok ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracat yüzde 38 oranında azalırken, 2005 yılının ilk altı ayında 92 milyon 120 bin dolar olan ihracat, 2006 yılının ilk altı ayında 57 milyon 91 bin dolara geriledi. Yılın ilk altı ayında Ege Bölgesi'nden yapılan ihracat yüzde 7 artış gösterdi. Geçen yıl ilk altı ayda 2 milyar 466 milyar 761 bin dolar olan ihracat bu yılın ilk altı ayında 2 milyar 648 milyon 148 bin dolara yükseldi. İhracatın yüzde 63'lük bölümü en çok ihracat yapılan ilk 10 ülkeye gerçekleştirilirken, toplam ihracatın yüzde 37'lik bölümü ise diğer ülkelere yapıldı.

BAYRAKTARLIK YAPTIK

Yunanistan'a yapılan ihracat artışının sevindirici olduğunu dile getiren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasının bayraktarlığını yaptıklarını söyledi. İZTO ile birlikte diğer kurumlarının da çabasıyla ihracatın her yıl artış gösterdiğine dikkat çeken Demirtaş, "Aslında ihracat rakamları daha da artabilirdi. Yunanistan ile aramızdaki vize sorunu ihracatın katlanarak artmasını engelliyor. Bu sorunların çözülmesi halinde ben ihracatın hızlı bir şekilde artacağını düşünüyorum. İki yakın komşu olarak büyük avantaja sahibiz. Bu avantajı değerlendirmemek için ben hiç bir sebep göremiyorum" dedi.

SONUÇLARINI ŞİMDİDEN ALMAYA BAŞLADIK

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise, birlik olarak komşularla ticaretin gelişmesine büyük önem verdiklerini açıkladı. Bu amaçla özellikle Yunanistan'a yapılan ihracatın artırılması için girişimlerde bulunduklarını anlatan Türkmenoğlu, bunun da sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.
Yunanistan Konsolosluğu ile biraraya gelerek vizenin daha kolay alınmasını sağladıklarını vurgulayan Türkmenoğlu, "Adalarda ve Yunanistan'da Yunanlı işadamları ile karşılıklı iş görüşmeleri yapıyoruz. Fuarlar düzenliyoruz. Bu organizasyonları daha sık yapmaya başladık. Adalardan bazı kıyı beldelerimize düzenli feribot seferlerinin koyulması için çalıştık. Bütün bunlar bu ülkeye ihracatımızı katladı" diye konuştu.

Kaynak:Füsun ÇAĞLAR / İZMİR
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim