• BIST 8995.6
  • Altın 2279.892
  • Dolar 32.3262
  • Euro 35.0245
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Ankara bu sese kulak ver!

Ankara bu sese kulak ver!
Bodrum'un bakir kalan ender yörelerinden Kissebükü Koyu'nun turizm yatırımları için tahsis edilmesini protesto eden çevreciler, teknelerle koya çıkarma yaptı.
Bodrum'un bakir kalan ender yörelerinden Kissebükü Koyu'nun turizm yatırımları için tahsis edilmesini protesto eden çevreciler, teknelerle koya çıkarma yaptı. Çevreciler, Başbakan ve Çevre Bakanı'nı bölgeye davet etti!

Giderek betonlaşan Bodrum'daki cennet koyların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca turizm yatırımlarına tahsisinin mavi yolculuğa da darbe indireceği iddiasıyla organize edilen protesto eylemine 70 tekne katıldı. Sadece Bodrum ve Gökova'da mavi yolculuğun yapıldığı koyların sayısının son 5 yılda 45'ten 11'e düştüğünü belirten çevreciler, protestolarını giderek artıracaklarını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar gideceklerini belirterek, karardan geri dönülmesini istedi.
Bodrum Yarımadası ve çevresindeki tüm doğal, kültürel ve tarihi değerleri geleceğe taşımak amacıyla dernek, vakıf, meslek odaları ve duyarlı vatandaşların birlikteliğiyle oluşturulan Mavi Yol Girişimi'nin organize ettiği eylem, sabah saatlerinde Bodrum İskele Meydanı'nda yaklaşık 600 kişinin katılımıyla başladı."Tehlikenin farkında mısınız?", "Cumhuriyet'inize sahip çıkın" yazılı tişörtlerle dikkat çeken çevreciler, teknelere de "Doğal denge korunacak, mavi yol yaşayacak", "Yetti gari, talana son", "Bari burayı da yok etmeyin, doğal kalsın" yazılı pankartlar astı. 

Yerküre Günü
22 Nisan'ın "Yerküre Günü" olduğunu belirten çevreciler, daha sonra teknelerle Bodrum'dan Alakışla Koyu'na (Kisse Bükü) hareket etti. Kisse Bükü'nde toplanan çevreciler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Alakışla'nın Adalıyalı mevkiinde 2550 yataklı üç adet, Çökertme Koyu'nda 200 yataklı bir adet ve Gündoğan'da 80 yataklı bir adet otel için tahsis kararları aldığını hatırlattı. Bu kararların iptali için kendilerine verilen desteğin giderek çoğaldığını savunan çevreciler, "Tahsislerin iptali için Bodrum'da açtığımız imza kampanyasında 4622 imza toplanmıştır. Ayrıca internet ortamında www.bodrumajans.com adresinde protestoya açılmış sayfamıza katılım 72 bini aşmış ve giderek artmaktadır" dedi.Girişim sözcüsü Bodrum Deniz Ticaret Odası yöneticilerinden Arif Yılmaz da Bodrum ve Gökova'da mavi yolculuğun yapıldığı koyların sayısının son 5 yılda 45'ten 11'e düştüğünü kaydetti. Yılmaz şöyle devam etti:"Beton yığınlarını gören zengin turistlerin yatları bölgeden kaçıp Yunan adalarını tercih ediyor. Mavi yolculuğu kurtaracak kararı elde edemezsek konuyu AİHM'ye götürmeye kararlıyız. Eylemlerin şiddetini ve etkisini artırarak sürdüreceğiz. Bu kıyıları görmeden bu kararları nasıl imzalarsınız? Başbakan'ı, Kültür Bakanı'nı davet ediyoruz. Eğer buraları gördükten sonra da imza atarsanız söyleyecek sözümüz olmaz. Gökova Körfezi anlatılmaz, yaşanır." 

Eylem dünyaya yayılacak
Girişim adına açıklama yapan Tunç Kutluoğlu da, Ankara'nın Gökova'dan yükselen sese kulak vermesini isteyerek şöyle konuştu:"Bugün Halikarnas Balıkçısı, Azra Erhat, Sabahattin Eyüboğlu ve Bedri Rahmi'nin emanetlerinin tahrip edilmeden geleceğe aktarılmasını istediğimiz için buradayız. Koylarımızın tahrip edilmeden geleceğe aktarılması için Gökova'da başlayan eylem dünyaya yayılacak."

Turizmci de eylemde

EYLEME katılan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Clup Flipper Tatil Köyü Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayer de, 20 yılda 28 turizm bakanı değiştiğini, turizmde uzun vadeli mastır planlar yapılmadığı için bu sıkıntıların yaşandığını belirterek şöyle dedi:

"Bu koylarda yapılaşma ve yatırım doğru değil. Plansız yatırımlar sadece koylardaki tarihi ve doğal güzellikleri bozmakla kalmayacak, ölü ve anlamsız yatırımlar olacak. Bu, turizmin geleceği için felaket olacaktır."

Bakana türkülü çağrı
·  Konuşmalardan sonra eyleme katılan Grup Şamata ve sanatçı Feraye, teknede konser verdi. Türkü ve şarkılar söyleyen eylemciler ayrıca halay çekti. ·  Bir grup çevreci "Uyu demeye geldim" türküsünü Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç için uyarlayarak, "Uyu demeye geldim, uyu demeye geldim, yavrum bakan nerede, onu görmeye geldim" diyerek Koç'u bir an önce Kissebükü'nü görmeye davet etti. ·  Koyların çevresini dolaşarak dönüşe geçen çevreciler, teknelerin kornalarını 3 dakika süreyle çalarak eylemi sona erdirdi.Kaynak:ÖNAY YILMAZ Bodrum - YAŞAR ANTER Bodrum DHA - Fotoğraflar: YURTTAŞ TÜMER - Hava fotoğrafları: MURAT ÖZTÜRKDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim